Roda JC schuldenvrij Eerste Divisie in, Korotaev verkrijgt 20%-belang

Aleksei Korotaev heeft woensdag 20% van de aandelen in Roda JC B.V. verkregen. De Zwitserse Rus heeft, conform afspraak, een prijs van € 2 miljoen betaald voor het belang. Tevens nemen zes ondernemers plaats in het bestuur van Stichting FS United, de stichting die 79,8% van de aandelen houdt.

Frits Schrouff verkreeg in november 2015 99,8% van de aandelen in de vennootschap Roda JC. Deze aandelen bracht de loempiamagnaat onder in de Stichting FS United. Een prioriteitsaandeel van 0,2% bleef in handen van de Stichting Roda JC, waarvan Walter Sterk voorzitter is. Dit aandelenbelang ziet op het bewaken van de clubcultuur, zoals naam, logo en clubkleuren.

Nu heeft Schrouff 20% van de aandelen overgedragen aan de Zwitsers-Russische investeerder Aleksei Korotaev. Het bedrag van € 2 miljoen, dat hiermee gemoeid is, stond al sinds januari 2017 geparkeerd op de bankrekening bij een Heerlense notaris. Nu Korotaev en Frits Schrouff hun handtekening hebben gezet onder de overeenkomst, is dat bedrag vrijgekomen. Frits Schrouff heeft besloten om dit bedrag niet zelf te incasseren, maar ten goede te laten komen aan de club. Voorts heeft Schrouff besloten om al zijn schulden aan Roda JC kwijt te schelden, waardoor de club nagenoeg schuldenvrij de Eerste Divisie in gaat.

G6
De Stichting FS United bezit als resultaat hiervan nog 79,8% van de aandelen. In het stichtingsbestuur gaan zes Nederlandse ondernemers plaatsnemen, om zo samen met Frits Schrouff en Aleksei Korotaev de club ‘Eerste Divisie-proof‘ te maken. Deze ondernemers zullen nadrukkelijk geen aandelen verwerven, maar gaan dus wel bezuinigingen doorvoeren en kijken wie de opvolger moet worden van scheidend algemeen directeur Wim Collard.

Het gaat bij deze G6 om de bedrijven Stienstra, KLG Europe, Commaxx International NV, Cadac Group, Mabs4.0 en Gruppo Esmi. Carel Bouckaert, topman van VDL NedCar, heeft deze groep ondernemers bij elkaar gebracht. “Met de afronding van de aandelentransactie krijgt de club de tijd om gedurende het seizoen 2018-2019 orde op zaken te stellen”, aldus de formateur. “Dit is hard nodig, omdat de toekomst van Roda JC niet geborgd kan worden, indien er geen veranderingen worden doorgevoerd. Er zal meteen flink bezuinigd moeten worden om het hoofd boven water te houden.”