De Vertrekkers | Verdedigers

Ieder jaar keert de rubriek ‘De Vertrekkers’ terug bij Roda JC Live. Een rubriek die we eenvoudig in stand hebben kunnen houden gezien de karrenvracht aan spelers die in de afgelopen transferperiodes het Parkstad Limburg Stadion verlieten. Eerder doorliepen we de keepers die we in het nieuwe seizoen niet terugzien bij Roda JC; nu is het de beurt aan de vertrokken verdedigers.

Wie: Marcos Gullón Ferrera
Onder contract sinds: januari 2016
Officiële wedstrijden: 32  | Doelpunten: 1

Marcos Gullón Ferrera, voor ingewijden Marcos Gullón, streek anderhalf jaar geleden neer in Kerkrade. De Spanjaard had na 2,5 jaar bij Apollon Limassol genoeg gezien op Cyprus en werd door technisch directeur Ton Caanen, die niet geheel toevallig in 2015 zelf trainer was bij de Cypriotische club, binnengehengeld bij de Koempelclub als onderdeel van de invasie nieuwelingen die Roda in de Eredivisie moest houden. Die missie slaagde en Gullón had daar zijn aandeel in, aangezien hij in die tweede seizoenshelft op twee wedstrijden na alles speelde. Samen met Ugur Inceman vormde hij een degelijk controlerend blok op het Kerkraads middenveld. De door Villarreal opgeleide Gullón, die nog een handvol wedstrijden in de Primera Division afwerkte, zou ook in het afgelopen seizoen een nuttige kracht blijken, vooral als gelegenheidsverdediger op het moment dat blessures daarom vroegen. Blessures zouden Gullón zelf ook dwarszitten, die bovendien in de tweede seizoenshelft zag dat coach Anastasiou voor andere spelers koos. Gullón’s seizoen eindigde al begin maart, toen een liesblessure en een daarbij horende operatie hem buitenspel zetten. Een nieuwe club heeft hij nog niet gevonden.

Wie: Martin Milec
Onder contract sinds: januari 2016
Officiële wedstrijden: 41 | Doelpunten: 0

Ook Martin Milec kwam in de winter van 2016 naar de Limburgse Eredivisionist. De Sloveen werd gehuurd van Standard Luik en was op dat moment een welkome versterking voor de dunbezette rechtsbackpositie. Milec imponeerde direct in zijn eerste wedstrijd, thuis tegen Ajax. In een weergaloos duel pakte Roda in de slotseconde via Ngombo een punt tegen de Amsterdammers, maar de rechtsback was met zijn snelle, dynamische spel de man van de wedstrijd. De 25-jarige verdediger zou tot het eind van het seizoen een basiskracht blijven. In de zomer slaagde Roda er vervolgens in om Milec, die bij zijn eigenlijk broodheer Standard toch weinig zicht had op speelminuten, opnieuw te huren, waardoor hij nog een extra jaar langs de zijlijnen van de Eredivisie-stadions mocht opstomen. Een echte concurrent had Milec in het afgelopen seizoen niet, aangezien Dijkhuizen uit de roulatie was met een slepende kruisbandblessure. De Sloveen speelde vrijwel ieder duel, los van twee blessureperiodes, en leverde zijn enige assist in de voorlaatste speelronde tegen Willem II, toen eindstation Ajagun Roda een op dat moment bevrijdende overwinning schonk. In het cruciale play-off-tweeluik tegen MVV, toen Huub Stevens de touwtjes in handen had bij de geel-zwarten, verdween Milec plotseling uit het elftal. Hij was ‘ziek’, volgens de club, hoewel het er toch de schijn van had dat Stevens simpelweg de voorkeur gaf aan de herstelde Dijkhuizen. Milec zou in het thuisduel tegen de Maastrichtenaren nog wel als invaller binnen de lijnen komen. Het waren zijn laatste speelminuten in Kerkraadse dienst. Inmiddels is hij teruggekeerd naar Standard, waar zijn contract doorloopt tot medio 2019.

Wie: Ali Yasar
Onder contract sinds: medio 2016
Officiële wedstrijden: 0 | Doelpunten: 0

Ali Yasar is zonder twijfel de meest onbekende naam in dit rijtje. De Belg met Turks paspoort werd opgeleid door Standard Luik en maakte in januari 2016 de overstap naar Jong Roda JC, waar hij onder de vleugels van Eric van der Luer zich verder kon ontwikkelen. Een half jaar later ondertekende hij een profcontract en sloot hij aan bij de hoofdmacht van Roda JC, als back-up van linksback Ard van Peppen. Yasar, die voor verschillende nationale jeugdelftallen van België uitkwam, mocht weliswaar opdraven in een aantal oefenwedstrijden, maar tot speelminuten in het eerste elftal zou het niet komen. Vijfmaal zat hij op de reservebank bij Eredivisie-wedstrijden, maar door de komst van Bryan Verboom in de winterstop was hij ook daar niet langer nodig. Yasar hoopt zijn carrière nu een nieuwe impuls te geven: hij heeft een driejarig contract getekend bij Konya Anadolu Selcukspor, dat uitkomt in het op-twee-na-hoogste niveau in Turkije.

Wie: Bryan Verboom
Onder contract sinds: januari 2017
Officiële wedstrijden: 7 | Doelpunten: 0

Bryan Verboom maakte in de afgelopen jaren naam in België. De Brusselaar is een product van de fameuze jeugdopleiding van RSC Anderlecht, die in 2012 verliet om aan de slag te gaan bij Zulte Waregem. In de vier jaar die volgden voor de nu 25-jarige Verboom werkte hij zich op tot basisspeler bij een ploeg die zich ontwikkelde tot een stabiele subtopper in de Jupiler Pro League. Verboom speelde wedstrijden in de voorrondes van de Champions League (tegen PSV) en Europa League en werkte steevast meer dan 30 wedstrijden per seizoen af. In het seizoen 2016/2017 was hij niet langer onomstreden en belandde hij op de reservebank, hetgeen voor club en speler reden was om een oplossing te zoeken. Die oplossing vond men door een huurperiode bij Roda JC, dat op zoek was naar een vervanger voor haar linksback Van Peppen. Verboom had de ‘pech’ dat diezelfde Van Peppen opeens zijn vorm hervond en de huurling belandde daardoor ook in Kerkrade op de bank. In de play-offs kreeg de Belg alsnog zijn kans en startte hij in drie van de vier duels, waarin hij een stabiele en degelijke indruk achterliet. Een langer verblijf in Kerkrade zou er echter niet in zitten. Hij speelt in het komend seizoen een jaar lang op huurbasis voor KV Kortrijk. Juist, de ploeg die getraind wordt door… Yannis Anastasiou.