Debutant en topscorer helpen Roda JC langs Go Ahead Eagles

Roda JC Kerkrade heeft haar eerste competitieduel van het kalenderjaar 2019 winnend afgesloten. In het eigen Parkstad Limburg Stadion werd Go Ahead Eagles verslagen (3-1). De doelpunten aan Kerkraadse zijde kwamen van Mitchel Keulen en Mario Engels (twee).

In een seizoen waarin de jeugd, weliswaar uit nood, genoeg kansen krijgt om zich te bewijzen, was hij alweer het tiende product uit de opleiding dat aan de aftrap mocht verschijnen. Niet voor niets schoof Jong Roda-trainer Eric van der Luer met gepaste trots aan bij L1 om dat nog maar eens fijntjes te benadrukken. Jannes Vansteenkiste is geblesseerd en dat duurt nog wel even, waardoor Mitchel Keulen aan de aftrap mocht verschijnen.

De jongeman uit Nijswiller kweet zich aardig van zijn taak als linksback, al had hij aardige moeite met de opstomende Jaroslav Navrátil. Het hoogtepunt van zijn wedstrijd speelde zich echter niet in verdedigende, maar in aanvallende positie af, toen hij na twaalf minuten een voorzet vanaf rechts zo binnen kon tikken. Ajax staat bekend om haar scorende debutanten, nu heeft Roda JC Mitchel Keulen.

Het bleek niet het startschot voor een walkover, want amper zes minuten later lag de gelijkmaker in de mand. De bezoekers uit Deventer wisten de gehele wedstrijd met name gevaar te stichten door de bal in de zestien te pompen, op zoek naar de bonkige spits Thomas Verheydt. Het doelpunt kwam echter niet van de hand van Ut Bies, maar van de eerder genoemde Navrátil. Een vlijmscherpe counter zorgde voor de gelijkmaker, die ervoor zorgde dat Roda JC even de draad kwijt was.

In de eerste helft leidde dit tot een beter Go Ahead en bij vlagen paniekerige taferelen achterin bij de Kerkradenaren, totdat Mart Remans vlak voor rust met een fraaie dieptepass Mario Engels op pad stuurde. Engels kan je in de Keuken Kampioen Divisie om een boodschap sturen en hij schoof de bal bekeken langs doelman Hobie Verhulst, om voor een ruststand van 2-1 te zorgen.

Op dat moment stond het in Dordrecht nog gelijk, waardoor Roda virtueel periodekampioen was. Die pret was echter van korte duur, want toen FC Den Bosch in Zuid-Holland gas ging geven, werd duidelijk dat vandaag alleen drie punten te behalen waren. Die kwamen er, maar dat ging niet van harte. De geel-zwarten kwamen furieus uit de startblokken in de tweede helft, maar wisten geen kansen te verzilveren, waardoor de 218 meegereisde Eagles-fans hoop mochten houden.

Verheydt miste nog twee riante kansen, maar schoot in het zijnet en raakte de buitenkant van de paal. Aan de andere kant was het in blessuretijd vervolgens wel raak, toen opnieuw Engels alleen op de doelman af mocht. John Stegeman noemde hem na afloop ‘de beste spits van de eerste divisie’ en het stiftje waarmee Engels Verhulst andermaal wist te verschalken, was inderdaad van grote schoonheid. De transferperiode is nog lang en daarmee zijn de zorgen om een vertrek van de topscorer nog lang niet verdwenen, maar zorgen waren er voor Roda op zondagmiddag even niet. Door de overwinning klimmen de Kerkradenaren naar de vijfde plaats op de ranglijst.

Foto: Roda JC Live