Derby meer dan alleen Zuid-Limburgse prestigestrijd

Maandagavond kruisen Roda JC en MVV de degens in de Maastrichtse Geusselt. Voor beide teams is het een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar, maar naast de Zuid-Limburgse eer staat er nog meer op het spel.

De strijd om een plaats in de nacompetitie gaat immers in alle hevigheid verder. Een overwinning zou Roda op gelijke hoogte brengen met FC Volendam. De Volendammers staan momenteel op de zevende plek, die hoe dan ook een plek in de play-offs oplevert. Bij de achtste plaats is dat afhankelijk van wie de vierde periode wint. Daarvoor zijn onder andere Helmond Sport en TOP Oss nog in de race.

Winst zou voor de Kerkradenaren dan ook meer dan welkom zijn, maar winnen in De Geusselt is geen sinecure voor Roda. Sinds de eerste degradatie van de club, in 2014, wist Roda nog niet te winnen in Maastricht en zelfs maar één keer gelijk te spelen – tijdens de beruchte play-off-finale in 2017. Wat dat betreft is het afwachten of het een voordeel is dat de derby dit jaar zonder het fanatieke Maastrichtse publiek zal worden gespeeld.

Ook zonder publiek leeft de derby wel in de hoofden van de Kerkraadse spelers. “We waren gefocust op de wedstrijd tegen Almere, maar in de groep ging het er al wel een beetje over”, zo zei Thijmen Goppel na afloop van het doelpuntloze gelijkspel van vrijdagavond. Later in het weekend riepen de spelers nog op om de spelersbus te komen uitzwaaien bij het Parkstad Limburg Stadion.

Ook Jurgen Streppel is een trainer die de derbygevoelens niet wil temperen: “Dit zijn de wedstrijden waar je het voor doet.” Eerder dit seizoen rekende zijn team af met MVV. In het Parkstad Limburg Stadion opende Danny Bakker toen de score. Vlak voor tijd besliste Roland Alberg, inmiddels vertrokken, het duel.

Roda JC kan maandagavond geen beroep doen op de geblesseerde Michalis Ioannou en Stan van Dijck. Streppel, die tevreden is met het spel dat tegen Go Ahead Eagles, Almere City en Cambuur tot vijf punten leidde, zal waarschijnlijk geen wijzigingen doorvoeren in de basiself.

De Limburgse derby is maandagavond live te volgen via de Roda JC Live-Twitter. De wedstrijd begint om 20:00 uur.

Foto: Roda JC Live