Eindelijk derbywinst in Maastricht voor Roda JC

Voor het eerst sinds 1997 heeft Roda JC weer eens een wedstrijd in De Geusselt weten te winnen. In Maastricht kwam de ploeg een vroege achterstand te boven: 2-4.

Een supportersactie bij het vertrek van de spelersbus en flink wat knalvuurwerk rondom de aftrap – ondanks het lege stadion deden beide fangroepen er alles aan om toch nog een derbysfeer te creëren rondom de Zuid-Limburgse tweestrijd. Die stemming leek vooral te zijn doorgedrongen bij MVV, want de thuisploeg schoot fel uit de startblokken.

Waar Roda verzorgd probeerde te voetballen, besloot de ploeg van Darije Kalezic om erop te klappen en, als het kon, snel te counteren. Dat leidde al snel tot de 1-0, die Jerome Deom vrijstaand binnen mocht tikken na goed terugleggen van Rick Zeegers. Trainer Kalezic zal dat overigens op tv hebben gezien, want hij zat in quarantaine, waardoor uitgerekend oud-Roda JC’er Regillio Vrede de honneurs mocht waarnemen. Die zag tot zijn vreugde MVV nog geen vijf minuten later op 2-0 komen uit een vlijmscherpe counter. Joy Lance Mickels kreeg zeeën van ruimte en was het eindstation.

Het team van Jurgen Streppel kreeg vervolgens hulp uit onverwachte hoek om terug in de wedstrijd te komen. MVV-keeper Mike Havekotte liet een afstandsschot van Patrick Pflücke namelijk zo maar door, waarna Roda op jacht kon naar de 2-2. Die viel opnieuw gelukkig, toen een afstandsschot van Thijmen Goppel van richting werd veranderd door Richard Jensen. De Fin stond net geen buitenspel, net zoals Stefano Marzo net niet buitenspel stond toen hij luttele minuten later een dot van een kans miste. Waar zijn kopbal nog naast ging, drukte Fabian Serrarens wel af. Zo kwam Roda, via de binnenkant van de paal, alsnog voor rust op 2-3.

Nadat iedereen de kans had gehad om een kwartiertje bij te komen van het spektakel, ontvouwde zich een minder leuke tweede helft. Vlak na rust werd de angel uit de wedstrijd gehaald door Thibault van Acker, die de traditionele derby-rode kaart pakte. De middenvelder plantte zijn noppen op het been van Serrarens en mocht inrukken van scheidsrechter Manschot. Vrijwel direct daarna gooide Roda de wedstrijd in het slot, door een kopbal van Jensen uit een hoekschop. Vervolgens tikte Roda de wedstrijd rustig naar een einde, ook omdat MVV niet bij machte was om een slotoffensief te forceren.

De eerste derbywinst in tijden voor Roda JC is niet alleen fijn voor het gevoel, maar geeft Roda ook weer drie waardevolle punten in de strijd om de nacompetitie. Virtueel hebben de Kerkradenaren aan de huidige achtste plaats genoeg om de play-offs in te gaan.

Foto: Roda JC Live