Dit zijn de ploegen in de Jupiler Play-Offs

Om het ‘vaste prik’ te noemen gaat wellicht iets te ver, maar Roda JC mag zich voor de vierde keer in zes seizoenen opmaken voor de play-offs om promotie/degradatie. Wie zijn de andere zeven ploegen die meestrijden om in totaal twee Eredivisie-tickets? Een overzicht.

Het zal geen Roda-aanhanger ontgaan zijn dat Almere City de eerste horde is op weg naar lijfsbehoud op het hoogste niveau. De nummer negen van de Jupiler League-ranglijst rekende afgelopen week in een tweeluik af met MVV (1-3 in Maastricht, 3-2 in Almere) en voorkwam daarmee een Limburgs onderonsje tussen de rood-witten en geel-zwarten. Almere, de afgelopen jaren een vaste klant in de play-offs, kwam met name in de Geusselt erg sterk voor de dag en zal dan ook met vertrouwen Roda tegemoet treden. In de komende dagen zullen we de ploeg uit Almere tot in detail analyseren op deze website.

De winnaar van de play-off tussen Roda en Almere zal het in de finaleronde opnemen tegen De Graafschap of Telstar. De Graafschap, een ploeg met een voor Jupiler League-begrippen grote achterban, eindigde op gepaste afstand van de top-drie als vierde op de competitie-ranglijst. De Doetinchemmers, gecoacht door voormalig Cambuur-coach Henk de Jong, wonnen zes van hun laatste zeven Jupiler League-wedstrijden, Daarnaast is het één van de weinige teams die goed voetbal weten te koppelen aan gewenste uitslagen. De Superboeren gelden met hun relatief ervaren selectie dan ook als favoriet tegen Telstar. Telstar?

De Graafschap viert in 2016 de 2-0 tegen Roda JC. Dat scenario is deze maand bijzonder ongewenst. (Roda JC Live)

Inderdaad, Telstar. In de afgelopen jaren was die club het toonbeeld van een zekerheidje in de eerste divisie, waaraan wij ook refereerden middels de ludieke Telstar-index, maar dit seizoen is alles anders voor de sympathieke Witte Leeuwen. De formatie van Mike Snoei stond de hele tweede seizoenshelft in de top-zes en werd dan ook zesde, met vier punten minder dan opponent De Graafschap. Het aanvaldsuo bestaande uit Melvin Platje en Amerikaans international (!) Andrija Novakovic bezorgde menig verdedigingsblok kopzorgen, maar in het slot van de competitie kwam de klad erin: Telstar scoorde slechts vier doelpunten in de laatste acht duels.

Tot zover de ploegen waarmee Roda JC rekening dient te houden.

Dat was één helft van het play-offschema, maar er is vanzelfsprekend ook een tweede helft. Dat is logisch, zou Johan Cruijff gezegd hebben. Wat minder logisch is, is het feit dat FC Dordrecht daar één van de vier ploegen is die meedingt om promotie. De Schapenkoppen leken afgelopen week dood en begraven na een 1-4 nederlaag in eigen huis in de heenwedstrijd tegen SC Cambuur, zeker toen Cambuur ook in de return met een voorsprong ging rusten. De wonderen blijken echter – gelukkig – de wereld nog niet uit. De Dordtenaren bogen de wedstrijd in Leeuwarden volledig om tot 1-4, overleefden de daaropvolgende verlenging en namen vervolgens de strafschoppen feilloos (5-4). Wat de prestatie des te knapper maakt, is dat Dordrecht met slechts veertien veldspelers naar Friesland was afgereist. De ontgoocheling bij Cambuur, dat voor het derde opeenvolgende seizoen zal ontbreken in de Eredivisie, was vanzelfsprekend enorm.

Het is de vraag of Dordrecht deze week ook de halve finale van de play-offs overleeft, want het stuit op een loodzware tegenstander: Sp-ar-ta Rotterdam. Donderdag en zondag zal blijken of de Sparta-mars daadwerkelijk kan worden ingezet, of dat de Spangenaren na twee seizoenen weer afdalen naar de Jupiler League. Aan klasbakken geen gebrek bij de club: coach Dick Advocaat heeft alle windstreken, en vooral alle valuta’s, in zijn leven zien voorbijkomen en de selectie kreeg in de winterstop een kwaliteitsinjectie. Dat was echter niet genoeg om de nacompetitie te ontlopen, want het stroperig spelende Sparta hield alleen FC Twente achter zich en zag Roda zestiende worden. Desondanks hebben de Kasteelheren op voorhand de beste papieren om als één van de winnaars uit de play-offs te komen.

Dan moet er, na Dordrecht, echter ook in de finaleronde een ploeg afgetroefd worden. Één van de twee mogelijke tegenstanders is FC Emmen. Die ploeg eindigde voor het vierde opeenvolgende jaar in de top-9, dit seizoen werd zelfs besloten op de zevende stek. Emmen is een onvoorspelbare ploeg: puntverlies tegen ploegen uit het rechterrijtje koste de ploeg bijna een plek in de halve finale van de play-offs, want met drie gescoorde doelpunten minder had niet Cambuur maar Emmen in de eerste ronde al moeten aantreden. Tegelijkertijd heeft het team uit Drenthe bewezen dat het sterke opponenten kan vloeren: zo werd er dit seizoen in Sittard gewonnen van Fortuna (1-2) en werd ook NEC verslagen (1-0). Zo’n resultaat kan Emmen donderdag goed gebruiken, temeer omdat de laatste zes thuiswedstrijden in de competitie niet gewonnen werden.

Drie jaar geleden had Roda JC in de play-offs grote moeite met FC Emmen, dat in Kerkrade dichtbij een stunt was. (Roda JC Live)

Tegenstander van FC Emmen is uiteraard NEC Nijmegen. Die club begon het seizoen als gedoodverfde titelfavoriet, en had de koppositie ook regelmatig in handen, maar moest uiteindelijk haar meerdere erkennen in Jong Ajax en vooral, u kent ze vast wel, Fortuna Sittard. Een hard gelag (met een ‘g’ en zeker niet met ‘ch’) voor de Nijmegenaren, die zichzelf lange tijd vertelden dat ze de klus zouden klaren. In de competitiestand heeft NEC zestien punten voorsprong op Emmen, maar dat zegt niet alles in de alles-of-niets duels waarin deze ontmoetingen vaak uitmonden. Promotie is een must voor Enniesee, dat het vermoedelijk wel zonder sterkhouder Arnaut Groeneveld zal moeten doen: hij liep enkele dagen geleden een spierblessure op. Het is de vraag of Pepijn Lijnders het team nu wel optimaal kan laten presteren en hoe men met de druk van buitenaf omgaat.

Foto’s en header: Roda JC Live.