Eredivisie | Power Rankings: September

Over achttien clubs in een competitie kan elke week een heleboel gezegd en geschreven worden. Dat is voor de Eredivisie niet anders: kilometers aan achtergrondstukken, columns en noem het allemaal maar op – elke speelronde weer. Bij Roda JC Live doen we graag een duit in het zakje en proberen we weer eens iets nieuws: Power Rankings. Dit Amerikaanse fenomeen wordt aan de overkant van de oceaan veelal gebruikt om inzicht te geven in de relatieve prestaties van teams in een divers aantal sporten. In competities tussen universiteiten, zoals in het American football, wordt het zelfs gebruikt om te bepalen welke teams mogen strijden om de nationale titel. Zo ver willen wij natuurlijk niet gaan. Deze rubriek, die voortaan maandelijks wordt gepubliceerd, moet de prestaties van Roda JC in perspectief zetten tegenover de rest van de competitie – en bovenal een alternatieve draai geven aan de vele beschouwende artikelen die over de immer interessante Eredivisie worden geschreven.

De Roda JC Live Power Rankings zijn als volgt opgebouwd: iedere club krijgt een waardering op basis van de resultaten in de betreffende maand, afgezet ten opzichte van de resultaten van de rest van het seizoen. Zo ontstaat een top achttien die afwijkt van de competitiestand: een zege tegen een topploeg wordt immers hoger gewaardeerd dan een zege tegen een laagvlieger. Andersom leveren topclubs veel in door punten te laten liggen tegen kleinere teams. Uiteraard is dit ‘systeem’ volledig subjectief en kunnen er talloze verschillende klassementen worden opgesteld door telkens de nadruk van de waarderingen te veranderen. Beschouw dit overzicht daarom als een poging tot een subjectief Eredivisieklassement. Om het overzicht te bewaren zijn de clubs opgedeeld in een kopgroep (Green Zone), middenmoot (Yellow Zone) en achterstandsgroep (Red Zone). Onderaan het artikel is de overzichtstabel te vinden, waarin alle prestaties nogmaals op een rij zijn gezet. Merk op dat na de wedstrijden in augustus ook een overzicht is gemaakt, maar daarover hebben we uiteindelijk geen artikel gepubliceerd.

Green Zone: Heerenveen bovenaan, VVV en ADO verrassen
Vroeg in het seizoen is er altijd een groepje clubs dat boven verwachting presteert en zodoende een bijzonder goede plek in de competitie inneemt. Onze koploper is sc Heerenveen, dat pas tegen Ajax tegen de eerste nederlaag aan liep. De Friezen spelen verder puik voetbal en zijn bijzonder lastig te bestrijden, wat de club een eerste plek in onze Power Rankings oplevert. Daarachter vinden we de daverende verrassing VVV-Venlo: slechts één nederlaag leden de mannen van Maurice Steijn – gek genoeg deden ook de Midden-Limburgers dat tegen Ajax. De tamelijk onervaren ploeg speelt frivool en dat leidt tot nu toe tot leuk voetbal en bijzonder goede resultaten. Dat kan ook worden gezegd van PEC Zwolle, dat dit seizoen zomaar weer een subtopper kan worden. Er worden veel punten gepakt, al gaat dat iets moeizamer dan bij de vorige twee ploegen. Verder plaatsen wij in de Green Zone koploper PSV Eindhoven – zonder erg goed te spelen leidt de ploeg tot nu toe de minste verliespunten. Van SBV Vitesse wordt dit seizoen een hoop verwacht en dat komt er tot nu toe grotendeels uit, maar om écht stabiel bovenin mee te doen moeten de Arnhemmers minder puntverlies gaan leiden. De top zes wordt afgesloten door ADO Den Haag: drie nederlagen aan het begin van het seizoen tegen sterke ploegen hielden de Hagenezen enige tijd onderin de Eredivisie, maar drie zeges tegen directe concurrenten én een knap punt tegen Ajax maakten al een hoop goed in de Residentiestad.

Yellow Zone: Grote clubs vallen tegen, NAC Breda sterk
Grote clubs worden harder afgerekend op puntverlies en daardoor vinden we bovenin de Yellow Zone het Randstedelijke duo AFC Ajax en Feyenoord. De Amsterdammers zijn tot nu toe veel te wisselvallig, maar maken plekken goed door het tot dan toe ongeslagen Heerenveen welhaast zakelijk te verslaan. Feyenoord begon het seizoen consistent, maar leed een pijnlijke nederlaag tegen NAC. Ook de nederlaag bij PSV de week ervoor wordt de ploeg van Giovanni van Bronckhorst stevig aangerekend. Achter de twee rood-witte clubs bevindt zich NAC Breda, dat z’n draai gevonden lijkt te hebben in de Eredivisie. De getalenteerde en jonge ploeg is wisselvallig, maar speelt prima voetbal en ziet dat beloond met inmiddels zeven punten. De nederlaag tegen ADO mag bovendien als ‘onterecht’ worden beschouwd. De volgende in de rij is AZ. De Alkmaarders hadden even zicht op de koppositie, maar twee thuisnederlagen tegen een Rotterdamse club op rij hebben een voorlopig einde gemaakt aan die aansluiting. Verder vinden we in de Yellow Zone SBV Excelsior. De Kralingers voetballen niet onaardig, maar hebben op Woudestein nog geen enkel punt gepakt en lijken minder solide dan het voorgaande seizoen. De middenmoot wordt afgesloten door FC Utrecht: torenhoge verwachtingen worden tot nu toe onvoldoende waargemaakt. Vooral de nederlaag bij Twente en het doelpuntenfestival tegen PSV duwen de Domstedelingen naar beneden in het overzicht.

Red Zone: Twente moeizaam, drie degradatieklanten onderaan
Het onderste gedeelte van de Power Rankings wordt aangevoerd door het Twentse tweetal clubs. Heracles Almelo is inconsistent en lijkt te weinig gevaarlijk te kunnen worden, wat tot een aantal recente nederlagen leidde. De derbynederlaag is pijnlijk en levert de buren van FC Twente een op de valreep wat verbeterde waardering op. Verder is het voetbal in Enschede nog altijd bijzonder teleurstellend, waardoor de veertiende plek in de Power Rankings op dit moment het maximale is. Het bijzonder kleurloze FC Groningen vinden we daaronder terug. Ongeïnspireerd voetbal en weinig bijzondere prestaties, waaronder een matige nederlaag bij NAC en een gelijkspel in eigen stadion tegen VVV, maken het een tot nu toe nauwelijks verheffend seizoen in het hoge noorden. Het onderste trio bestaat uit Roda JC Kerkrade, Sparta Rotterdam en Willem II. Roda pakte tegen Sparta eindelijk de eerste punten, maar is op basis van het spel nog lang niet tot een oplossing gekomen. Sparta verloor twee belangrijke degradatiewedstrijden op rij en moet zich serieuze zorgen maken, wat ook geldt voor de Tilburgse hekkensluiter – winst in Kerkrade was tot nu toe het enige wapenfeit van de tricolores.

De Power Rankings van deze maand

Header en tabel: Roda JC Live.