FIOD viel Roda-stadion binnen; ‘Caanen fraudeverdachte’

Het Openbaar Ministerie verdenkt Ton Caanen van belasting- en hypotheekfraude. Dat weet De Limburger na onderzoek onder meerdere bronnen.

Naast Caanen hebben ook oud-bestuurder Wim Collard en oud-commissaris Hessel Meijer de aandacht weten te trekken van justitie. Zij worden slechts verdacht van betrokkenheid bij de hypotheekfraude.

De zaak kwam naar verluidt aan het rollen door een anonieme tip. De Limburger meldt dat de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) daarop het Parkstad Limburg Stadion binnenviel op 11 december 2018. Ook werden het kantoor van Wyckerveste, eigendom van Hessel Meijer, en de woning van Ton Caanen in Spaubeek doorzocht.

Het onderzoek spitst zich toe op die woning met een waarde van ongeveer € 650.000,-. Caanen zou valse werkgeversverklaringen en loonstroken hebben aangeleverd, om een hypotheek te verkrijgen. Tevens zou hij niet naar waarheid hebben verklaard over zijn vermogen. Hessel Meijer zou hebben meegewerkt aan de hypotheekfraude, door tijdelijk een ton op de rekening van Caanen te storten, waardoor deze over voldoende eigen vermogen beschikte.

Bronnen rond Roda JC meldden aan het regionale dagblad dat de FIOD op zoek was naar documenten rondom Caanen, die er tevens van wordt verdacht dat hij de fiscus voor enkele tienduizenden euro’s heeft benadeeld. De rol van Wim Collard, inmiddels werkzaam bij de Belastingdienst, is niet bekend.

Betrokkenen ontkennen, justitie bevestigt onderzoek
Een woordvoerder van het Functioneel Parket, onderdeel van het OM, bevestigt het onderzoek naar drie personen, uiteraard zonder namen te noemen.

Roda JC zelf noemt de zaak een gesloten boek. “Voor zover wij er zicht op hebben gaat het hier om een voormalige medewerker van de club en is het zo dat Roda JC geen blaam treft. Wij zijn ook op geen enkele manier door de betrokken instantie aangesproken”, reageert de club tegenover De Limburger.

Hessel Meijer bagatelliseert de zaak tegenover de krant. Justitie zou op zoek zijn geweest naar grotere misstanden, maar behaalde daarmee geen resultaat. “De zaken worden verkeerd uitgelegd”. Meijer stapte begin dit jaar op als laatste commissaris van Roda JC, maar ontkent dat er een verband is met de fraudezaak.

Wim Collard vertrok in de zomer van 2018 als algemeen directeur van Roda JC. Hij is inmiddels, als eerder vernoemd, weer werkzaam bij de Belastingdienst als Registeraccountant. Ton Caanen is werkzaam als directeur en trainer bij het Slowaakse FK Senica.

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190618_00110698/ex-topmannen-roda-jc-verdacht-van-fraude

Header: ANP