‘G7’ overtuigt Van Veldhoven: toch dubbelfunctie

Harm van Veldhoven gaat een dubbelfunctie vervullen binnen het bestuur van Roda JC Kerkrade. Naast de functie van technisch directeur wordt Van Veldhoven ook interim-algemeen directeur. Dat meldt de club op haar website.

Het is een opvallende stap voor de Belg, want eerder gaf hij nog te kennen geen heil te zien in een combinatie van beide functies. Door het ondernemerscollectief, dat de komende maanden een grondige sanering gaat doorvoeren bij Roda JC, is hij echter over de streep getrokken. “Ik moet mijn persoonlijke belangen nu opzij zetten”, stelt Van Veldhoven tegenover De Limburger. “We mogen geen tijd verliezen, we moeten samen de schouders eronder zetten.”

Voetbalkennis
Het algemeen directeurschap zal anders worden ingevuld dan door Wim Collard. Zo krijgt Van Veldhoven een financieel manager naast zich, die zich over het kostenplaatje van de club zal bekommeren; iets dat Collard niet had. De insteek is bovendien nog steeds om uiteindelijk een andere algemeen directeur aan te stellen. Carel Bouckaert, woordvoerder van het ondernemerscollectief, legt de keuze uit op de clubsite: “Het betreft een ad interim-functie, hetgeen ons de tijd geeft om de komende maanden op zoek te gaan naar een geschikte algemeen directeur die voldoet aan het profiel dat wij voor ogen hebben. Zodra we deze persoon gevonden hebben keert Harm terug in zijn oorspronkelijke rol van technisch directeur.” De ‘G7’ wenst een boegbeeld met voetbalkennis aan te stellen als uiteindelijke algemeen directeur. Tot de tijd dat deze persoon is gevonden, zal Van Veldhoven altijd een beroep kunnen doen op de kennis van de ondernemers, stelt Bouckaert.

Het contract van Wim Collard loopt aan het eind van de maand juni af. Daarna zal hij voorlopig niet terugkeren in een andere functie bij Roda JC, meldt de club aan Roda JC Live. Ook de huidige raad van commissarissen zal worden ontmanteld, meldt De Limburger. Huub Mullenders zal terugtreden, terwijl Hessel Meijer juist als zevende man is toegevoegd aan het ondernemerscollectief.

Sanering
Bouckaert erkent dat een faillissement van Roda JC na de degradatie een reële optie was, maar stelt dat dit nu naar de achtergrond is verdreven. “Uit de gesprekken met 60 tot 70 procent van de partijen merken we dat Roda toekomst heeft. Maar we moeten nu wel allemaal vol gas geven.”

Vol gas geven houdt in dat er een rigoureuze sanering zal plaatsvinden bij de Kerkraadse club. Het personeel krijgt op zeer korte termijn te horen wie er moeten vertrekken als gevolg van de degradatie. Bovendien willen ze heronderhandelen over de gemaakte afspraken met diverse partijen. Momenteel ontvangt de gemeente Kerkrade € 800.000 aan stadionhuur per jaar. Dit wel men graag omlaag brengen. Ook is er enkele jaren geleden een tienjarige deal gesloten met Sportfive, inmiddels Lagardère Sports. Aan deze partij is de commerciële afdeling uitbesteed, maar ook met Lagardère wil de ‘G7’ in gesprek.

Dat Roda JC schuldenvrij het nieuwe seizoen in kan gaan, was al bekend. Deze schuldenvrije situatie is ontstaan als gevolg van de aandelenverkoop aan Aleksei Korotaev. Daarbij heeft Frits Schrouff al zijn vorderingen aan de club kwijtgescholden. Desondanks is een sluitende begroting in de Eerste Divisie voorlopig irreëel. Schrouff, Korotaev en de zeven ondernemers hebben gesteld garant te staan voor het gat in de begroting, zo weet de regionale krant.

Foto: Roda JC Live