Gemeente Kerkrade schiet salarissen Roda JC voor en verleent huuruitstel

Roda JC bevindt zich wederom in acute financiële problemen. De Limburger meldt dat de gemeente Kerkrade uitstel heeft verleend voor de huurbetaling van het Parkstad Limburg Stadion, om de club lucht te verschaffen voor de salarisbetalingen.

Hoewel de coronacrisis zijn uitwerking in de voetbalwereld niet mist, is de landelijke stillegging van al het betaalde voetbal niet de reden achter de financiële perikelen. Om het huidige seizoen te kunnen uitspelen, heeft Roda JC nog 1,2 miljoen euro nodig. Dat stelt interim-directeur Karel Bouckaert tegenover De Limburger.

In oktober 2019 werd Roda JC overgenomen door een coalitie van ondernemers, waarvan Stijn Koster en Roland Hogenelst de aanvoerders zijn. Zij hebben toen een substantieel bedrag ingelegd om het begrotingstekort van dit seizoen weg te werken. Dat bedrag blijkt echter niet voldoende te zijn, aangezien het tekort vele malen hoger uitvalt. Over wie het restant van het tekort moet betalen is onenigheid ontstaan.

Onenigheid

Volgens Bouckaert wil Koster een fors deel van het tekort ophoesten, maar hij wil niet alleen staan. Roland Hogenelst is niet in staat om nu bij te dragen, aangezien zijn franchiseketen gericht is op de horeca. Die sector wordt zwaar getroffen door de uitbraak van het coronavirus: alle restaurants zijn dicht.

Daarnaast wil de coalitie nog een bedrag zien van Aleksei Korotaev, die nog altijd twintig procent van de aandelen in Roda JC houdt. De woordvoerder van Korotaev bevestigt desgevraagd dat de Zwitserse Rus nog steeds van plan is om dit bedrag te voldoen, zodra hij over zijn geld kan beschikken.

Ten slotte is er onenigheid over het gedeelte van het bedrag dat Frits Schrouff moet betalen. De Roda-coalitie vindt dat Schrouff een deel van het bedrag voor zijn rekening moet nemen, omdat hij koos voor de overname door Mauricio García de la Vega, die uitdraaide op een fiasco. Adviseur Huub Mullenders bevestigt dat er discussie is over het bedrag dat Schrouff moet inleggen, maar geeft aan dat het om een bedrag gaat dat niet de reden kan zijn van de huidige problemen.

Salarissen

In de tussentijd heeft de gemeente Kerkrade de club lucht verschaft, zo meldt De Limburger. Zowel de club als de gemeente bevestigt dat er een regeling is getroffen. “Net zoals we dat bij andere ondernemingen zouden doen”, stelt burgemeester Petra Dassen. “Ik hoop van harte dat er nu een oplossing gevonden wordt.” Het regionale dagblad meldt dat er uitstel van huurbetaling is verleend door de gemeente.

Foto: Roda JC Live