Foto: Maurice de Heus

Heartbeat-primeur in Kerkrade: “Dat komt echt door deze regio”

Waar Roda JC’s thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (0-3) in sportief opzicht desastreus verliep, bracht de koude vrijdagavond in het Parkstad Limburg Stadion ook nog iets positiefs. Roda JC Midden In de Maatschappij vroeg op succesvolle wijze aandacht voor het introduceren van reanimatiecursussen op het voortgezet onderwijs.

Trommelaars aan de zijlijn gaven vlak voor het begin van de wedstrijd het ritme aan, waarna duizenden toeschouwers in het PLS meeklapten om zo de eerste Live Heartbeat ooit in een Nederlands voetbalstadion teweeg te brengen. Roda draagt het stokje nu over aan tegenstander Heracles. Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle Eredivisie-clubs een soortgelijke actie op touw zetten.

Voorbeeld
Volgens Mariëlle Houben van Roda JC Midden In De Maatschappij is het een onderwerp dat de maatschappelijke tak van de club niet kon laten liggen. “Ik denk dat dit project een heel mooi voorbeeld is hoe je samen in de maatschappij heel veel kunt betekenen”, aldus Houben. “Hoe meer redders we krijgen, hoe meer mensen er zullen zijn.”

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=X-Br93QW8DU[/embedyt]

  • De beelden zijn afkomstig van #WijZijnLimburg, een gezamenlijk project van L1 en de Provincie Limburg

Te gast
Ook Roel Brouwers en Mark-Jan Fledderus, die als technisch manager van Heracles aanwezig was bij de wedstrijd, traden aan de rand van het veld op de voorgrond om met de Heartbeat mee te doen. Roda ontving voorafgaand aan de wedstrijd artsen, sponsoren en reanimatie-instructeurs in een skybox. Ook waren veertig overlevenden van een hartstilstand te gast in het vriendenhome op de hoofdtribune.

Overlevers
Die laatste groep drukte – figuurlijk – Houben met de neus op de feiten. “Het zijn overlevers. Dat zijn de mensen waar we het voor doen. Zij weten als geen ander: als zijn niet gereanimeerd waren, hadden ze er niet gezeten. Dat is wel heel confronterend.” Ze is hoe dan ook trots op het feit dat Roda JC dit als eerste profclub heeft georganiseerd. “Ik geloof echt dat dat komt door deze regio, dat wij dit voor elkaar krijgen. Waarom is dit niet al een keer geweest in Amsterdam of Rotterdam? Dit is wel een regio waar we samen de schouder eronder zetten.”

Headerfoto: Maurice de Heus