Top/Flop: Roda JC Kerkrade – Heracles Almelo

Roda JC voetbalde vrijdagavond in een sneeuwend Kerkrade tegen Heracles Almelo. Heracles was de bovenliggende partij met een einduitslag van 0-3. Roda JC Live blikt terug in de Top/Flop.

TOP
Patrick Banggaard
Wellicht zegt het genoeg dat een verdediger, ondanks drie tegendoelpunten, in de “TOP” terecht kan komen. Zonder Patrick had de score van Heracles absoluut nog hoger kunnen oplopen. Banggaard begon bij Roda JC na zijn aankomst niet al te sterk met een eigen doelpunt, maar wist zich de wedstrijden erna duidelijk als meerwaarde te bewijzen voor de ploeg. Ook opbouwend liet hij vrijdag zien de sterkste schakel van achteruit te zijn.

De wedstrijd ging door
Vrijdagavond waren er flinke winterse taferelen in Kerkrade. Hopelijk voor de laatste keer liet Koning Winter zich gelden dit jaar. Je kunt ervoor of ertegen (zie “Flop”) zijn dat de wedstrijd afgelopen vrijdag gewoon werd gespeeld. Het is in elk geval top dat zo veel mensen ondanks de erbarmelijke weersomstandigheden in deze koude temperaturen bleven zitten om onze ploeg aan te moedigen.

Aanvals- en werklust
Afgelopen weken is er vaak geklaagd over de werklust van het team. De uitstraling was vaak slecht en er werd laconiek gereageerd op verliespartijen. Ondanks dat de uitslag wellicht anders doet geloven, werd er vrijdag wel echt door de ploeg van Molenaar gestreden. Helaas werd de aanvalslust niet beloond en werd er zelfs niet gescoord door Roda JC.

FLOP
Kwaliteit selectie
Eigenlijk hangt dit wel een beetje samen met de vorige “TOP”. De ploeg vocht voor men waard is, maar zelfs dan is een middenmoter zoals Heracles Almelo blijkbaar niet te verslaan. Dit zegt wel iets over de kwaliteit van de spelers in de selectie. In elke linie zakt er iedere wedstrijd wel iemand door het ijs zakt en op de bank zitten geen vervangers die het beter zouden kunnen doen. Als trainer heb je dus eigenlijk niet veel keuzes om je ploeg beter te maken.

De wedstrijd ging door
Dat de wedstrijd door ging was eigenlijk enkel te danken aan het kunstgras van Roda JC. Op natuurgras was afgelopen vrijdag onmogelijk gevoetbald door de sneeuw die met bakken uit de lucht kwam vallen. Maar of het verantwoord was te voetballen is een ander verhaal. Supporters moesten door de sneeuw een flinke weg naar het stadion afleggen en vervolgens twee uur bevriezen in een ijskoud stadion. Als KNVB moet je ook wel beseffen dat je met zo’n wedstrijden op dat moment niemand een plezier doet. We snappen dat verstoringen in het speelschema lastig zijn, maar voetbal draait uiteindelijk om de supporters en daar wordt dan wel erg weinig rekening mee gehouden.

Jochem Kamphuis
Voor de laatste flop was het lastig kiezen. Gaan we toch voor de belabberde voorzetten van Rosheuvel of gaan we op nieuw avontuur? Nou: de voorzetten kunt u vast wel inbeelden zonder de wedstrijd te hebben gezien, dus we gaan voor Jochem Kamphuis! Kamphuis floot vrijdag alles behalve vlekkeloos. Bij de 0-2 gaf Peterson de zojuist genoemde Rosheuvel een beuk, maar mocht gewoon door voetballen om vervolgens te scoren. In andere gevallen dat Roda in de aanval was, was hij echter het mannetje van de regels en floot hij direct, waarna de thuisploeg ook een penalty werd onthouden. Dit helpt natuurlijk niet echt om sympathie voor Kamphuis te krijgen.

Beoordelingen
Hidde Jurjus: 5 – Als er vaak genoeg een bal op je wordt geschoten, heb je ook een aantal knappe reddingen. Jurjus kreeg vrijdag genoeg kansen zich te bewijzen, helaas oogden twee tegendoelpunten niet volledig onhoudbaar.
Henk Dijkhuizen: 5 – Verdedigend redelijk onopvallend, opbouwend aan de matige kant.
Patrick Banggaard: 6,5 – Zie ’top’.
Adil Auassar: 5 – Lijkt opbouwend goed de weg kwijt te zijn; opnieuw erg veel balverlies.
Jannes Vansteenkiste: 6 – Blijft aantonen betrouwbaarder te zijn dan Van Peppen op de linksbackpositie, maar is ook nog vaak onopvallend.
Mikhail Rosheuvel: 5 – Bij vlagen gevaarlijk, maar dit komt vooral doordat niemand weet waar zijn voorzetten gaan komen. Ook medespelers lijken dit vaak niet te weten.
Simon Gustafson: 5 – Blijft een goed weer-voetballer, figuurlijk en blijkbaar ook letterlijk. Tot nu toe is het erg matig in de winterse periode.
Livio Milts: 6 – Hij doet zijn best, maar komt vooralsnog tekort. Met druk van Heracles wist hij niet om te gaan.
Jorn Vancamp: 6,5 – Staat vaak te wachten op ballen die niet komen. Verzet wel heel veel werk en probeert er het beste van te maken.
Dani Schahin: 5,5 – Ook hij verkeert duidelijk niet in grootse vorm en werd vrij makkelijk onschadelijk gemaakt door de verdedigers uit Almelo.
Van Velzen: 5 – Mist nog steeds duidelijk ritme. Lijkt wel iets beter te worden, maar is een van de zwakke schakels.