Huub Stevens: de man van de ontsnappingen

Toen vanmorgen bekend werd dat niemand minder dan Huub Stevens de aangewezen man zal zijn om Roda JC Kerkrade via MVV in de Eredivisie te houden, zullen velen ongetwijfeld hebben gedacht aan de recente prestaties van de Limburgse oefenmeester. Stevens staat in Duitsland immers bekend als een echte ‘Houdini-trainer’, nadat hij meermaals clubs in degradatiestrijd in de Bundesliga ternauwernood in de competitie wist te houden. In dit artikel blikken we eens terug naar die eigenaardige reeks handhavingen. Kan Stevens ook bij Roda JC handhaving op het nippertje bewerkstelligen?

2013/2014: VfB Stuttgart
Hoewel de grootste club van Württemberg in 2007 nog Duits landskampioen werd en zich in de jaren erna wist te plaatsen voor Europees voetbal, is het gaandeweg snel bergafwaarts gegaan met de wit-rode formatie. In het seizoen 2013/2014 stevende de club voor het eerst hard af op degradatie naar de 2.Bundesliga, waar het ruim vier decennia niet meer in was uitgekomen. Stevens nam de ploeg over van Thomas Schneider nadat Stuttgart via een 2-2 gelijkspel tegen Eintracht Braunschweig op de laatste plek was beland. Daarna ging het snel: in de resterende tien wedstrijden werden er nog maar vier verloren en konden tegen Hamburg, Freiburg en Schalke drie punten bijgeschreven worden. Ondanks twee nederlagen aan het einde van het seizoen was dit alles genoeg om in de 33e speelronde directe handhaving in de 1.Bundesliga veilig te stellen. Braunschweig en Nürnberg degradeerden, terwijl Hamburg naar de nacompetitie moest. Het sportieve succes was voor Stevens geen reden om langer actief te blijven bij Stuttgart en voor het seizoen erop werd Armin Veh aangesteld als nieuwe hoofdtrainer.

2014/2015: VfB Stuttgart
Precies een halfjaar zou het duren voordat Huub Stevens wederom zou terugkeren in de Mercedesstad. De wederom dramatische prestaties van VfB Stuttgart leidden tot het opstappen van Armin Veh, waarop de club besloot Stevens te benaderen. Die zag er wel heil in om de ploeg nog een keer te proberen voor degradatie te behoeden. In november stapte Stevens in, maar het mocht tot de laatste speelronde duren voor de ploeg zich veilig wist te voetballen. Nadat Stuttgart de complete tweede seizoenshelft op een degradatieplek stond, wist het op de laatste dag dankzij een 1-2 overwinning bij SC Paderborn het vege lijf te redden en op de veilige veertiende plek te eindigen. Het voorschot op deze bizarre ontsnapping werd in de twee wedstrijden ervoor al gegeven door respectievelijk Mainz en – wederom – Hamburg te verslaan. Stevens en Stuttgart wisten uiteindelijk Hertha, Hamburg, Freiburg en Paderborn achter zich te houden.

2015/2016: TSG 1899 Hoffenheim
Ook elders in het zuidwesten van Duitsland zou Huub Stevens nog bijdragen aan een wonderbaarlijke handhaving. Het niet ver van Stuttgart gelegen Hoffenheim speelde sinds diens opmars vanuit de amateurs op één seizoen na keurig in de middenmoot van de 1.Bundesliga, toen in het najaar 2015 de prestaties ver onder de maat bleven en trainer Markus Gisdol zijn spullen kon pakken. In Hoffenheim had men ook in de gaten dat er met Stevens aan het roer iets los kan komen bij een ploeg, waarop de Limburger wederom als interim-trainer aan de slag mocht. De prestaties van de ploeg veranderden echter niet aanzienlijk: in tien wedstrijden werden er slechts vier verloren, maar door het grote aantal gelijke spelen konden er alleen tegen Hannover 96 drie punten bijgeschreven worden. Om gezondheidsredenen nam Stevens vervolgens weer afscheid van zijn functie in het stadion nabij de Neckar, om opgevolgd te worden door Julian Nagelsmann. Onder die laatstgenoemde wist Hoffenheim zich na een lange degradatiestrijd uiteindelijk net aan veilig te spelen op de vijftiende positie.

2016/2017: Roda JC Kerkrade?
Vlak voor de grote finale van de nacompetitie mag Huub Stevens dus proberen voor de vierde maal op rij bij te dragen aan de wonderlijke redding van een club in de strijd om handhaving op het hoogste niveau. Vanwege zijn gezondheid zal Stevens niet op de bank plaatsnemen, maar zal hij wel de leiding in handen krijgen over het elftal gedurende de resterende trainingen. Of Stevens ook dit seizoen weer zijn kunststukje zal kunnen herhalen komen we te weten in het tweeluik tegen MVV Maastricht aanstaande donderdagavond en zondagmiddag.

Header: Roda JC Live.