KKD nadert ontknoping terwijl Nederland Koningsnacht viert

Op het moment dat op vrijwel alle plekken in Nederland feestgangers zich opmaken voor een lange Koningsnacht, zijn in ieder geval in drie steden ogen gericht op de voetbalvelden. In Tilburg, Kerkrade en Groningen gaan supporters een zenuwslopende avond tegemoet.

Bij het ingaan van Koningsnacht gaat Willem II aan kop in de Keuken Kampioen Divisie, op drie punten gevolgd door Roda JC. Eén punt daar weer achter staat FC Groningen, en zelfs FC Dordrecht, vier punten achter de Groningers, droomt nog van directe promotie. Op het menu staat SC Cambuur – FC Dordrecht, maar bij de top drie zal men alleen kijken naar Willem II – FC Groningen en Jong Ajax – Roda JC. Op vrijdagavond rond de klok van tienen is veel meer duidelijk over de scenario’s voor de laatste twee wedstrijden.

Noodzaak
Laten we beginnen bij de Kerkradenaren. Die spelen de altijd lastige uitwedstrijd op Sportpark de Toekomst, waar het de beloften van Ajax tegenkomt. De Amsterdammers presteren matig, zowel in Eredivisie als Eerste Divisie, maar kunnen toch een behoorlijk sterk elftal op de been brengen. Zo kan Roda erop rekenen dat in ieder geval Julian Rijkhoff, Carlos Forbs en Anton Gaaei in de basis zullen staan. Zij speelden woensdag minder dan 45 minuten mee in het duel van Ajax 1 tegen Excelsior (2-2). Daarnaast blijft het een wedstrijd in een mistroostige atmosfeer, al kan Roda waarschijnlijk opnieuw rekenen op de steun van meer meegereisde fans dan er in het uitvakje van De Toekomst passen. Hoe dan ook, winst is bittere noodzaak in de promotierace.

Als Roda de drie punten binnen weet te halen, kan het gaan kijken naar de uitslag bij Willem II – FC Groningen. Bij winst van de Tricolores, viert Tilburg op Koningsnacht het promotiefeest. Dat zou voor Roda bovendien een gunstige uitslag zijn, omdat het gat naar FC Groningen dan (bij eigen winst) vier punten wordt. Een promotie in de voorlaatste speelronde heeft Roda dan in eigen hand. In alle andere scenario’s is het in ieder geval van FC Groningen afhankelijk voor een promotie in speelronde 37, en niemand in Kerkrade wil het op de laatste wedstrijd laten aankomen. Dan gaat Roda namelijk op bezoek in Euroborg.

Personele problemen
De Kerkradenaren worden geteisterd door de nodige personele problemen, met name achterin. Teun Bijleveld en Nils Röseler zijn niet inzetbaar tegen de Ajax-beloften, waardoor Lucas Beerten naar alle waarschijnlijkheid terugkeert in de basis. Hij zal met Matisse Didden het centrum van de defensie vormen, terwijl Joey Müller de linksbackpositie invult. De ogenschijnlijk ernstige blessure van Nils Röseler lijkt trouwens mee te vallen, het is niet uit te sluiten dat hij dit seizoen nog in actie komt. Bovendien keert Brian Koglin terug in de selectie, maar voor een basisplaats is het nog te vroeg.

Op het middenveld ontbreekt Wesley Spieringhs nog, Sami Ouaissa lijkt opnieuw zijn vervanger te worden. Ten slotte is het onzeker of Václav Sejk fit genoeg is om in de spitspositie te starten. Hij liet de afsluitende training aan zich voorbij gaan en op de wedstrijddag wordt bekeken of hij mee kan spelen. Anders speelt Maximilian Schmid.

De wedstrijd op De Toekomst begint om 20:00 uur en is live te volgen via ons Twitter-account.

Verwachte opstelling Roda JC: Raatsie – Reith, Didden, Beerten, Müller – Kongolo, Ouaissa, Ould-Chikh – Van der Heide, Sejk/Schmid, Zauner.

Foto: Roda JC Live