Korotaev bij seizoensstart waarschijnlijk nog in cel

Op zijn vroegst eind juli lijkt er uitsluitsel te komen in de rechtszaak tegen Aleksei Korotaev. Dan vindt er een derde rechtszitting plaats, zo besloot de rechtbank van Dubai gisteren. Dat meldt een bron aan De Limburger.

De inzet is inmiddels ruimschoots bekend: Korotaev, die begin februari werd gearresteerd op het vliegveld van Dubai, zou een ongedekte cheque van 17,7 miljoen euro hebben uitgeschreven en is daarvoor aangeklaagd door Helin International. Helin beschuldigt de investeerder ervan om dat geld in zijn eigen zak te hebben gestoken en is bang dat het geld verdwijnt in voetbalclub Roda JC.

In Dubai is Korotaev automatisch veroordeeld tot drie jaar cel, waarna hij in beroep de kans heeft zijn onschuld aan te tonen. Gisteren stond de tweede beroepszaak op de planning; een zitting waarbij vertegenwoordigers van Helin ontbraken, maar waar de advocaat van Korotaev wel een pleidooi hield.

Volgens de bron van Dagblad de Limburger gaf de raadsman aan dat hij met documenten de onschuld van de Russische Zwitser kan aantonen. Ook bleef hij bij het standpunt dat Korotaev door de tegenpartij beet genomen is. Tastbaar bewijs werd tijdens het korte pleidooi echter niet geleverd. Hierop stelde de meervoudige kamer een nieuwe beroepszitting vast voor eind juli.

Het zal alweer de derde zitting worden in een slepend proces, want Korotaev heeft op zijn beurt ook een zaak tegen Helin aangespannen. Het is onwaarschijnlijk dat beide partijen onderling tot overeenstemming gaan komen en dus in het geheel voor de rechtbank uitgevochten moeten worden. Dat kan nog maanden gaan duren.

Roda JC heeft inmiddels een begroting bij de KNVB ingediend, waarbij er uitgegaan wordt van een scenario zonder Korotaev. De clubleiding wil echter nog steeds niet breken met de geldschieter. Dit komt volgens de provinciekrant met name doordat zij vindt dat de club recht heeft op de twee miljoen euro, die bij de Heerlense notaris gestald zijn. Over dat geld kan Roda echter pas beschikken wanneer Korotaev een handtekening kan zetten, en daar lijkt het voorlopig nog niet op.

Beeld: Roda JC Kerkrade