Late Ajax-goals leiden tot onnodig puntverlies

Roda JC heeft vrijdagavond onnodig puntverlies geleden tegen Jong Ajax. Twee late doelpunten van de beloften zorgden voor een gelijkspel, na Roda-treffers van Erik Falkenburg en Dylan Vente.

In het Parkstad Limburg Stadion, waar een snijdende wind doorheen blies, moest Roda JC het stellen zonder Kees Luijckx en Thijmen Goppel. Beide spelers waren ziek, wat in ieder geval bij Luijckx kwam door het coronavirus. Ook Robert Klaasen ontbrak, maar dan vanwege een schorsing. Het zorgde ervoor dat Niek Vossebelt weer eens in de basis mocht beginnen, en achterin keerde Richard Jensen terug. Voorin mocht Fabian Serrarens opdraven.

Dat Roda zonder Goppel veel snelheid en diepgang miste, liet zich voelen. In de eerste helft was de thuisploeg zoekende naar een opening in de Ajax-defensie. De piepjonge beloften hielden de burelen knap gesloten, waardoor Roda het moest hebben van afstandsschoten. De Kerkradenaren kwamen aan de andere kant ook nauwelijks in de problemen. Grote kansen leken er in de eerste helft dus niet te komen, totdat Erik Falkenburg op slag van rust plots vrijstaand opdook voor doelman Dominik Kotarski. Zo’n buitenkansje is aan de routinier meestal wel besteed, en zo ook nu: via de binnenkant van de paal kwam Roda op voorsprong.

Na rust kwamen de beloften van Ajax meer aan de bal, maar het was juist Roda dat de tweede treffer scoorde. Een schitterende dieptepass van Patrick Pflücke, gegeven met de buitenkant van de voet, was perfect op maat voor Dylan Vente. De huurling van Feyenoord kon zodoende alleen op Kotarski af en scoorde opnieuw een goal.

Met de marge van twee leek de wedstrijd gespeeld, zeker omdat kansen voor Jong Ajax beperkt bleven tot een afstandsschot van Naci Ünüvar. Uit het niets kwamen de Ajacieden opeens terug in de wedstrijd. Een knullige overtreding van Stefano Marzo leidde tot een penalty voor de bezoekers. De overtreding leek overigens buiten de zestien gemaakt te worden, maar arbiter Jannick van der Laan oordeelde anders. Neraysho Kasanwirjo benutte de strafschop.

Nog geen twee minuten later werd de wedstrijd vervolgens helemaal op zijn kop gezet, toen Enric Llansana ook nog de gelijkmaker achter keeper Jan Hoekstra kopte. Vervolgens kwamen beide ploegen niet meer tot grote kansen, al zocht met name Jong Ajax nog naar de winnende treffer. Dat was ook wel te veel van het goede geweest voor een ploeg die tot de tachtigste minuut geen kans wist te creëren.

Voor Roda JC betekent het onnodig puntverlies, waardoor FC Volendam weer uitloopt. De Kerkradenaren staan nog steeds achtste.

Foto: Roda JC Live