Lijfsbehoud blijft mogelijk na ontsnapping tegen Helmond

Na een zenuwslopende wedstrijd heeft Roda JC haar Eredivisie-lidmaatschap in ieder geval met twee keer negentig minuten verlengd. Tegen Helmond Sport werd het 1-1.

Net als in de heenwedstrijd was het initiatief en het betere spel de hele wedstrijd aan de zijde van Helmond. De bezoekers drongen al snel aan en Roda mocht van geluk spreken toen Furghill Zeldenrust onterecht werd teruggefloten voor buitenspel. Pech was er ook toen Siemen Mulder de bal wel erg gemakkelijk op de stip legde na een vermeende overtreding van Mohamed El Makrini. De inzet van Steven Edwards werd echter gekeerd door Benjamin van Leer.

Roda wist hier nagenoeg niets tegenover te zetten. Penibel werd de situatie pas echt toen Mikhail Rosheuvel vlak voor rust mocht inrukken met direct rood. Ook hier was er het nodige op te merken op de beslissing van Siemen Mulder.

In de tweede helft kwam Helmond ook nog eens op voorsprong. Al snel dook Zeldenrust vogelvrij op voor Van Leer en die kon nu ook niets doen. Vervolgens leek het duel lange tijd op een verlenging af te stevenen. Roda was niet bij machte om iets uit te richten en Helmond hinkte op twee gedachten: spelen voor 0-2 of hopen op een moe Roda in verlenging.

Uiteindelijk werd het geen van beide. De Kerkradenaren persten er in extremis een slotoffensiefje uit. In de eerste minuut van de blessuretijd kwam men uiteindelijk langszij via invallers Nathan Rutjes en Gyliano van Velzen. Vlak daarna werd er afgefloten.

Later vandaag weet Roda wie in de play-off-finale de tegenstander wordt: SC Cambuur of MVV Maastricht.

Foto: Roda JC Live