Voorbeschouwing | Betere wedstrijd vereist in eerste thuisfinale

Morgenmiddag om half 1 (12:30) trappen Roda JC Kerkrade en Helmond Sport af voor de return van de halve finales in de nacompetitie. Na de moeizame 0-1 overwinning is de uitgangspositie voor de Limburgse formatie het gunstigst, maar de marge is zodanig klein dat eigenlijk nog maar weinig beslist is. De inzet van zondagmiddag is een plaats in de finale van de nacompetitie, waarin de tegenstander SC Cambuur of MVV Maastricht zal zijn. Roda JC Live blikt vooruit op de tweede van (hopelijk) vier uiterst belangrijke wedstrijden.

Heenwedstrijd
Er viel weinig te genieten, afgelopen donderdagavond op de Braak in Helmond. Met de zon nog hoog aan de horizon leken de spreekwoordelijke donkere wolken zich lange tijd samen te pakken boven de Limburgse afdeling van de wedstrijd. Zoals in onze nabeschouwing ook te lezen is, zagen we donderdag een uiterst zwak Roda JC dat door tactisch slim spel van Helmond Sport bijzonder moeizaam door de wedstrijd heen kwam. Met precies één uitgespeelde kans over de gehele wedstrijd deed de ploeg van Yannis Anastasiou het absolute minimale om een resultaat uit Brabant weg te halen. Dat er een overwinning behaald werd lag eigenlijk niet zozeer aan het succesvolle spel van de bezoekers, maar aan Helmond Sport zelf, dat niet in staat was om de Eredivisionist af te straffen voor wat het liet zien (of eigenlijk niet liet zien) bij de nummer dertien van de Jupiler League. Het moge duidelijk zijn: hoewel Roda JC morgen een thuiswedstrijd speelt en het één uitdoelpunt voorsprong heeft op Helmond, is de ploeg nog allerminst zeker van plaatsing voor de finales van volgende week. Een betere wedstrijd van de Limburgers is dus vereist.

De speler: Jason Bourdouxhe
Helmond Sport is geen club die supporters van Roda JC jaarlijks tegenkomen en daarom is het voor hen (maar ook voor redacteuren van websites) soms even uitzoeken hoe een dergelijke ploeg functioneert en wie er de bepalende spelers zijn. Roda JC Live helpt, ondanks dat we al een heenwedstrijd hebben gehad, zijn lezers graag een beetje op weg door middel van het uitlichten van een speler van de tegenstander. Deze keer belichten we Jason Bourdouxhe, de belangrijke middenvelder van de Helmonders. De 26-jarige Belg, afkomstig uit het stadje Fléron onder de rook van de welbekende industriestad Luik, werd in 2003 vanuit de jeugd van KV Mechelen opgepikt door PSV. In Eindhoven doorliep Bourdouxhe een hele reeks jeugdteams, maar tot een doorbraak naar het eerste elftal kwam het niet. De switch werd gemaakt naar de blauw-witte stadsgenoot aan de Aalsterweg, waar hij na een verhuurperiode definitief naartoe mocht vertrekken. Een reiziger is Bourdouxhe niet, want via een sterke fase bij FC Eindhoven en een seizoen bij VVV-Venlo verkaste de middenvelder in de zomer van 2016 naar Helmond Sport. In het afgelopen seizoen kwam Bourdouxhe tot 21 wedstrijden, waarin twee doelpunten en één assist zijn gemaakt. Van oktober tot januari kwam Bourdouxhe niet in de plannen van de technische leiding voor, maar sinds half februari moest hij enkel de afsluitende derby tegen FC Eindhoven missen. We verwachten Bourdouxhe ook morgen weer in de basis op het Helmondse middenveld.

Wedstrijdinformatie
Aan de kant van Roda JC Kerkrade ontbreekt Adil Auassar vanwege zijn rode kaart van afgelopen donderdag. Daryl Werker zal zijn plaats in de centrale verdediging overnemen. Verder worden er geen wijzigingen verwacht ten opzichte van afgelopen week. Verboom blijft de plek van Van Peppen innemen en Badibanga mag het wederom proberen op de flank. Verwachte opstelling: Van Leer – Milec, Werker, Kum, Verboom – Van Hyfte, El Makrini, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Badibanga.

Net als afgelopen donderdag kan Helmond Sport over een (nagenoeg) fitte selectie beschikken. De ploeg zal zodoende op volle oorlogssterkte naar het Parkstad Limburg Stadion afreizen en trainer Roy Hendriksen hoeft niet te puzzelen om een samenhangend elftal de plastic weide in te sturen. Wederom zal de defensie van Roda JC moeten waken voor de snelheid van Zeldenrust en staat Ten Den centraal in het defensieve plan van Roda’s verdedigende duo. De verwachte opstelling van Helmond Sport: Van Gassel – Verkennis, Warmolts, Van Koesveld, Justiana – Bourdouxhe, Edwards, Braber – Thomassen, Ten Den, Zeldenrust.

De wedstrijd zal worden geleid door scheidsrechter Siemen Mulder. Hij wordt geassisteerd door de heren Dobre en Langkamp. De functie van vierde man wordt ingevuld door de heer Dieperink. De wedstrijd start om 12:30 en zal live te volgen zijn via via ons Twitterkanaal. Wie niet in het stadion aanwezig kan zijn, kan ook deze keer afstemmen op FOX Sports of L1 Radio.

Foto: Roda JC Live.