Nabeschouwing | Belabberd Roda niet opgewassen tegen periodeconcurrent

Het had een bijzonder positieve avond kunnen worden, afgelopen vrijdag. Helaas delfde Roda JC in eigen huis het onderspit tegen Almere City FC. En eerlijk is eerlijk, op de 1-4 einduitslag was niets af te dingen. Zoals gebruikelijk blikt Roda JC Live nog eenmaal terug op het gespeelde duel.

Met 533 shirtsponsoren (waaronder wijzelf) en opnieuw meer dan 10.000 supporters in het frisse Parkstad Limburg Stadion, had de thuisploeg niet over ondersteuning vanuit haar achterban zeker niet te klagen. Het team van René Trost, met Crescendo van Berkel in het hart van de verdediging als vervanger voor de geschorste Guy Ramos en Wiljan Pluim als aanvallende middenvelder op de positie van de geblesseerde Anco Jansen, leek ook sterk aan de wedstrijd te beginnen; binnen slechts enkele minuten leidde een fraaie aanval tot een grote kans voor Marc Höcher, maar zijn volley verdween in het zijnet. Op dat moment leek Almere snel zoekgespeeld te worden. Met de nadruk op leek.

Want het duurde niet lang voordat de rollen volledig waren omgedraaid. Behoudens de drie ballen die de uitploeg in het openingskwartier over de zijlijn schoot, had Almere City na de Roda-kans eigenlijk direct controle over het duel. In balbezit zag het elftal van Fred Grim er goed uit en op het moment dat Roda de bal had, stond de ploeg tactisch prima opgesteld. Het team van Trost had juist grote moeite met de veldbezetting en onder aanvoering van met name de oefenmeester zelf en de centrumspelers Pluim en Demouge werd er met allerlei gebaren gepoogd om de boel goed neer te zetten. Daar leek in de praktijk echter weinig van terecht te komen en nadat Almere al een paar kansjes gecreëerd had, kon de openingstreffer niet uitblijven. Die kwam er dan ook, en wel in de 23e minuut van de voet van Hoefdraad. Alsof Roda het nog niet moeilijk genoeg had, kwam niet lang daarna de tweede gele kaart voor Wiljan Pluim tevoorschijn uit de hand van arbiter Kamphuis; de eerste was voor shirtje trekken (een seconde of 10), de tweede voor een te late tackle. Zo kon de middenvelder inrukken, en bleven er nog 10 spelers over die toch al niet lekker in het duel zaten. De meegereisde aanhang uit Almere vond het wel prima zo.

Definitieve collapse in tweede helft
En het werd alleen maar leuker voor City na de rust. Trost had (middenvelder) Nathan Rutjes ingebracht voor de geblesseerde Ard van Peppen, waardoor de bijzonder kwetsbaar ogende Van Berkel naar de linksbackpositie switchte. Roda speelde dan wel met een man minder, de Koempels waren vrijdagavond op alle vlakken dusdanig de mindere dat dit niet alleen met de ondertal-situatie te maken had. Het lukte de thuisploeg amper om 3 keer achter elkaar de bal bij een speler met een geel shirt te bezorgen, de Almere-middenvelders konden vrijuit hun ding doen, hun vleugelspitsen mochten continu in balbezit komen, Vincent Janssen was de centrale verdedigers van Roda (Biemans, Van Berkel en Rutjes) 90 minuten lang telkens te slim af en Roda-goalie Verbist ging met name bij de tweede tegentreffer ook niet helemaal vrijuit. In de voorhoede won Frank Demouge links en rechts nog wel wat fysieke duels winnen, maar een gebrek aan steun van medespelers en het feit dat Kamphuis hem meermaals terugfloot nadat die een overtreding meende gezien te hebben, maakte het eigenlijk een kansloos gevecht. Het naïef opererende Roda zag dat Almere City hier prima gebruik van maakte en de score verder opvijzelde naar 0-4 door treffers van Janssen (2x) en Kip. Dat was voor een aanzienlijk gedeelte van de toeschouwers reden om het voor gezien te houden; na de vierde tegentreffer verliet een-derde van het publiek het stadion. Dat we binnen de lijnen een dramatisch Roda zagen is zeker waar;  met 11 overwinningen uit de voorgaande 13 duels had de selectie bij deze supporters desalniettemin niet voldoende krediet opgebouwd bij deze supporters.

Was het dan alleen maar huilen met de pet op? Je zou haast denken van wel. We zijn er desondanks uiteraard in geslaagd om nog enkele lichtpuntjes op deze donkere vrijdagavond te vinden. De tegentreffer in de 89e minuut, die op naam kwam van Henk Dijkhuizen na gepruts van Almere-doelman Van Duin, zorgde er in ieder geval voor dat we met een goal op het scorebord eindigden. Met Henkie hebben we ook direct een van de (weinige) spelers genoemd die wel 90 minuten lang over een uitstekende wedstrijdmentaliteit bleek te beschikken; meer daarover zometeen bij de beoordelingen. Het meest positief aan deze avond was misschien wel het debuut van Daryl Werker, afkomstig uit de eigen jeugdopleiding. De 20-jarige centrale verdediger uit Mechelen mocht een kwartier voor tijd de geblesseerde Biemans komen aflossen en deed dat eigenlijk foutloos, met onder meer enkele fysieke duels en een tackle zoals men die graag ziet in Kerkrade. Verder richten wij nog een woord van dank aan arbiter Kamphuis voor het feit dat hij geen extra speeltijd aan de wedstrijd toevoegde, wat de martelgang voor alle Koempels toch met zo’n 3 minuten verkortte. Het was een wedstrijd om snel te vergeten en een misstap die Roda zich niet zomaar kan permitteren. De fouten zullen eruit gehaald moeten worden (bij deze onze duit in het zakje!) en het is te hopen dat er vrijdag in Doetinchem gespeeld word zoals dat het geval was voorafgaand aan de interlandweek; De Graafschap-uit lijkt op voorhand één van de lastigste uitduels in deze competitie. Als Jong Ajax morgen nog een tikkie kan uitdelen aan N.E.C. is dat mooi meegenomen, maar daar mogen we niet van uitgaan, net zoals dit team op dit moment een pas op de plaats moet maken in de strijd om de tweede periodetitel. We gaan er desalniettemin vanuit dat dit team kwalitatief, en zeker ook mentaal sterk genoeg is om volgende week weer 3 punten kunnen bijschrijven.

Henk Dijkhuizen met de eretreffer tegen Almere City.  (Pro Shots)
Henk Dijkhuizen met de eretreffer. De treffer was alleen van statistische waarde. (Pro Shots)

Beoordelingen:
Verbist: 5,5
Brammeke zag voor zijn neus vanalles gebeuren wat niet door de beugel kon, maar hij speelde zelf ook zeker niet zijn sterkste wedstrijd van het seizoen. De tweede tegentreffer leek binnen zijn reach te liggen en bij de 0-3 keek hij, ookal betrof het een 1-op-1, vooral toe.
Dijkhuizen: 6
Had het erg lastig met zijn sterk spelende tegenstander Hoefdraad, wat duidelijk werd bij de 0-1 waarbij Henkie makkelijk uitgespeeld werd. Desalniettemin: Henk kleunde er 90 minuten in, speelde door ondanks een blessure en was er als de kippen bij om de eretreffer te scoren.
Biemans: 4,5
Zat niet lekker in de wedstrijd, al dan niet door een blessure die hij in de eerste helft opliep. Kon niet de rol van Ramos op zich nemen nu deze geschorst was en kreeg geen grip op Almere-spits Janssen. En daar profiteerde die dankbaar van.
Van Berkel: 4
Ook Van Berkel zat niet lekker in de wedstrijd. En niet zo’n beetje ook. Kansloze korte passes, kansloze middellange passes, kansloze dieptepasses; er zat een zeker patroon in. Werd keer op keer uitgespeeld en kreeg achterin met compagnon Biemans de boel niet op de rit.
Van Peppen: 5,5
De stoomlocomotief op de linkervleugel was zeker niet de slechtste op het veld, maar om nou te zeggen dat hij een sterkte wedstrijd speelde gaat ook te ver. Zijn optreden bleef beperkt tot 45 minuten door een blessure. Peppie zal zich daarna op de bank niet vermaakt hebben.
Faik: 4,5
Was te vaak een stap te laat tegen zijn oud-werkgever. Deed zo nu en dan wel wat aardigs in balbezit, maar de voetballende oplossing werd zelden gevonden. Was in balbezit niet zo dominant aanwezig zoals ie in de afgelopen weken wel meermaals bewezen heeft te kunnen.
Höcher: 4
Zijn volley in het zijnet had zomaar een treffer kunnen opleveren, maar dat was het dan ook wel. Veel te vaak balverlies, in verdedigend opzicht niet echt van meerwaarde en weinig efficiënte acties in aanvallend opzicht. Het liep gewoon niet. Vrijdag revanche, Marc?
Van Hyfte: 5,5
Een van de weinige spelers die het merendeel van zijn passes bij iemand met een geel-zwart tenue bezorgde. Liep zich helemaal kapot, maar kon weinig aan het wedstrijdbeeld veranderen. Ondanks de zwakke teamprestatie de enige middenvelder die enigszins overeind bleef.
Pluim: 3
Met een magistrale dieptepass in de openingsfase leek hij een uitstekende wedstrijd te gaan spelen. Het werd echter een en al treurnis, want het pakken van de tweede gele kaart sloeg helemaal nergens op. Het was het ultieme zetje om er een dramatische avond van te maken.
Plat: 4,5
Het is een momentenvoetballer, maar daar was dit absoluut niet de wedstrijd voor. Had wellicht gewisseld moeten worden, maar dat liet Trost na omdat Biemans en Dijkhuizen lang met lichte blessures op het veld stonden. Kon voorin, enigszins logisch, voor geen enkel gevaar zorgen.
Demouge: 5
Je kunt wel kopduels winnen, maar als je daarmee 9 van de 10 keer geen medespeler bereikt, is dat natuurlijk nutteloos. Dat lag zeker niet alleen aan Frank, maar het tekende de aanvallende onmacht op deze avond. Maakte daarnaast wel erg veel overtredingen.
Rutjes: 4,5
Viel niet erg gelukkig in. Dat was natuurlijk ook lastig in een wedstrijd als deze, met daarnaast in ogenschouw nemend dat het een middenvelder en geen centrale verdediger is. Probeerde wel het een en ander, maar veel lukte er niet. Hij was niet de enige, dat is duidelijk.