Nabeschouwing | Genoeg aanknopingspunten richting zenuwslopend seizoensslot

Alle goede bedoelingen ten spijt; Roda JC heeft in de laatste speelronde niet nogmaals punten toe kunnen voegen aan het totaal. Een wonder zat er, gezien de uitslag bij FC Twente – NAC Breda, sowieso al niet in. Roda JC – ADO Den Haag eindigde in 2-3.

Op papier lijkt dat geen vreemde uitslag voor een wedstrijd tussen de nummer zestien en de nummer negen van de ranglijst. Zeker niet als je bedenkt dat Roda JC eigenlijk al zeker was van de play-offs om promotie en degradatie, terwijl ADO Den Haag nog alles had om voor te vechten. Uiteindelijk werd het voor de Hagenezen ook alles, want zij mogen gaan strijden om een Europees ticket.

Te weinig
Toch kreeg Roda te weinig, want over de gehele wedstrijd gezien wisten de Kerkradenaren een aardig veldoverwicht te creëren en vast te houden. Vele kansen werden echter om zeep geholpen, waarbij ook het geluk niet aan de wijze van de thuisploeg was. Spits Dani Schahin raakte zowel de lat als de paal. Aan de andere kant ging het verdedigend twee keer goed mis, wat leidde tot twee goals. Bovendien hielp het niet dat doelman Hidde Jurjus al na drie minuten een uittrap zodanig tegen Björn Johnsen schoot, dat de bal via de ADO-spits in het doel rolde. Zo begin je vrijwel letterlijk met een achterstand.

Dat de geel-zwarten opnieuw het hoofd niet lieten hangen, maar juist door bleven gaan en uiteindelijk een fraaie comeback wisten te forceren, kan in de nacompetitie een belangrijke kwaliteit zijn. Want uiteindelijk, hoe je het ook wendt of keert, is het Roda dit seizoen opnieuw niet gelukt om de finale van het seizoen te ontlopen. Donderdag en zondag wacht een tweeluik met Almere City FC, de nummer negen van de Eerste Divisie. Als dat goed afloopt, volgt De Graafschap of Telstar.

Aanknopingspunten
Welke aanknopingspunten heeft Roda JC om die play-offs met een goed gevoel in te gaan, en waar moet juist op gelet worden? Een paar punten op een rij.

Aanvalsspel
De aanvallen die Roda tegen ADO bij vlagen op de mat legde, zijn absoluut goed genoeg om in de play-offs (veelvuldig) tot scoren te komen. Het kon al tegen tegenstanders die niets meer hadden om voor te spelen; het zal alle Roda-supporters deugd doen, dat nu bewezen is dat het ook kan tegen een ploeg die nog volop strijdt voor deelname aan Europees voetbal. Drie doelpunten tegen Vitesse, vier tegen VVV, twee tegen PSV en twee tegen ADO Den Haag. Het grootste probleem van vorig jaar, niet scoren, lijkt ditmaal niet van toepassing.

Een vast elftal
Een ander groot issue van vorig jaar, was het beleid van Yannis Anastasiou. Het gehele seizoen goochelde de Griekse oefenmeester met de opstelling, waardoor spelers, staf en publiek niet leken te weten waar ze aan toe waren. Het kostte Roda op een haar na de kop. Robert Molenaar heeft, in ieder geval in de tweede seizoenshelft, de benodigde duidelijkheid gebracht. Dat leidt in de laatste weken tot relatief verzorgd voetbal, want het elftal raakt op elkaar ingespeeld. Die vastigheid kan de sleutel tot handhaving zijn.

Mentale weerbaarheid
Vastigheid, samen met een gezonde dosis mentale weerbaarheid. Zoals Molenaar meermaals aan heeft gestipt, lijkt zijn elftal meester te zijn geworden in het terugvechten na (soms grote) klappen. Zowel over de wedstrijden heen, zoals na de nederlagen tegen Heracles en Sparta, als in de wedstrijden zelf. Zie niet in de minste plaats deze wedstrijd tegen ADO Den Haag, waar Roda na een 0-3 achterstand zich terugvocht in de wedstrijd. Dat het net niet genoeg was, lag meer aan pech, dan aan andere zaken. Een elftal dat niet in paniek raakt bij een tegenslag is een absolute must in de Jupiler Play-offs.

Valkuilen
Kan er dan niets misgaan tegen, in de eerste plaats, Almere City FC? Natuurlijk wel, en dat heeft het duel met ADO Den Haag ook duidelijk gemaakt. De nacompetitie is een knotsgek slot van de competitie. Wie bewijs zoekt, hoeft alleen maar de samenvatting van Cambuur – Dordrecht terug te kijken. Wat Roda in ieder geval moet doen in de komende week is…

Oppassen voor standaardsituaties
Want Almere wist tegen MVV meermaals gebruik te maken van Maastrichtse slaperigheden bij dode spelmomenten. Daar komt nog bij dat Roda er tegen ADO niet al te lekker uitzag bij corners en vrije trappen. Hier kwam aardig wat gevaar vandaan, met als dieptepunt de 0-2 die Lex Immers tegen de touwen kopte. De Kerkradenaren stonden met 11 man in de eigen zestien, en toch kon de middenvelder volledig vrijstaand de bal tegen de touwen koppen. Het is te hopen dat hier op de training genoeg aandacht aan wordt besteed.

Niet te massaal naar voren lopen
Kwalitatief mag de Jupiler League niet de meest vooraanstaande competitie van Europa zijn, ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’. En slim was Roda zeker niet bij de 0-3 van ADO. Jannes Vansteenkiste, opkomende back en begenadigd voorzetgever, stond bij die tegenaanval zo ver naar voren, dat de Hagenaars geen strobreed in de weg werd gelegd. Sheraldo Becker had tijdens zijn rush nog kunnen gaan zitten, eten en duizend sms’jes kunnen versturen; vermoedelijk was Vansteenkiste nog steeds niet terug op zijn post geweest. Dat zal in Almere niet onopgemerkt zijn gebleven, en dus moet Roda goed opletten, dat ze niet in het countermes lopen.

De generale repetitie tegen ADO is achter de rug. Donderdag gaat het om de knikkers.

Foto: Roda JC Live