Top/Flop | Roda JC Kerkrade – ADO Den Haag

Geen drie punten, maar wel bij vlagen goed voetbal: dat is een zeer beknopte samenvatting van Roda JC’s 2-3 nederlaag tegen ADO Den Haag. Wat kunnen we nog meer uit de laatste wedstrijd van de reguliere competitie halen? Top/Flop licht de zaak nog een keer door.

TOP
Sterkste elf aan de aftrap: Coach Robert Molenaar koos – in overleg met zijn spelersgroep – ervoor om zijn sterkst mogelijke opstelling het veld in te sturen, ondanks dat er eigenlijk niet meer zoveel op het veld stond. De sterke serie doortrekken, vertrouwen kweken en het goede gevoel vasthouden: dat was het devies tegen de Hagenaars, waar het voor menig team verleidelijk zou zijn om wat reservespelers te laten aantreden.

Mikhail Rosheuvel: Liet zich van zijn beste kans zien en draaide tegenstander Meijers met name in de eerste helft volledig tureluurs. Pijlsnelle acties met een aantal afgemeten voorzetten, die Schahin gewoon had moeten verzilveren. De passeerbewegingen van de rechtsbuiten, wat bijvoorbeeld Lex Immers een panna opleverde, zouden wel eens een belangrijk wapen kunnen zijn in de play-offs, tegen ploegen waar de linksback toch meestal een van de meest kwetsbare posities is.

Verzorgd positiespel, ook bij tegenslag: Roda liet zich aan de bal niet van de wijs brengen, ook niet nadat ADO er al drie in het mandje had gelegd: de Kerkradenaren bleven verzorgd positiespel spelen, waarbij Schahin in de punt een belangrijke rol vervulde, Gustafson overal op het veld opdook en Ndenge de aanvoer vanaf het middenveld vaak goed voor zijn rekening nam. ADO-coach Fons Groenendijk complimenteerde Roda na afloop dan ook niet voor niets voor ‘hun zeer behoorlijke spel’.

FLOP
Hidde Jurjus: Nee, het was niet de middag van Hidde. De normaal zo sober en geconcentreerd spelende doelman ging al na enkele minuten pijnlijk in de fout toen hij treuzelde met uittrappen en Björn Johnsen zijn lichaam voor de bal gooide. Zulke calamiteiten kunnen Roda en Jurjus zich in de play-offs niet veroorloven. De 0-2 werd van dichtbij ingekopt, terwijl de derde ADO- en tweede Johnsen-goal door de benen van de doelman in het net verdween.

Defensieve optreden: Niet alleen Jurjus, maar ook de rest van Roda’s defensieve stellingen mocht het boetekleed aantrekken na een aantal flaters in de eerste helft. Ondanks dat Roda de corner met elf man verdedigde, mocht Immers immers onbedreigd de 0-2 binnenknikken en bij de 0-3 had Becker een kwart veld voor zichzelf. Dat valt niet te verantwoorden. In de tweede helft was ADO door wat aanpassingen aanvallend lange tijd onzichtbaar, dat dan weer wel, maar iets meer scherpte is gewenst.

Het aluminium: Een speciaal verzoek van de heer Dani S. te K.. Of de linkerdoelpaal aan de zijde van de Koempeltribune wellicht enkele centimers richting de cornervlag kan worden opgeschoven, en of de lat letterlijk een aantal centimeters hoger kan worden gelegd. Dit in verband met de doelpuntenproductie van de heer S. Dank voor de ingezonden brief mijnheer S., we zullen het doorgeven aan de chef aluminium-positionering binnen de club.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 4,5 – Zie ‘Flop’
Chris Kum: 5,5 – Compenseerde zijn gebrek aan snelheid prima in de fysieke duels, maar leek niet de volle 100% in de strijd te gooien, met blessures en play-offs in het achterhoofd.
Patrick Banggaard: 4,5 – Een van zijn mindere duels in dienst van Roda. Liet zich tweemaal wel heel gemakkelijk van de bal zetten door Johnsen. Tweede helft was beter.
Adil Auassar: 5 – Aan de bal was het prima, zonder bal iets twijfelachtiger. Je mag van hem verwachten dat hij de verdediging op scherp zet bij tegenslag.
Jannes Vansteenkiste: 5 – Minder aanwezig dan in voorgaande wedstrijden. Was bovendien in geen velden of wegen te bekennen toen Becker de 0-3 in alle rust voorbereidde.
Ognjen Gnjatic: 6 – Altijd bereid om een aantal nuttige intercepties op de mat te leggen en meldde zich ook aanvallend met twee gevaarlijke schoten. Moest wel geblesseerd van het veld.
Tsiy Ndenge: 7,5 – Durfde de nodige ballen vooruit in plaats van breed of terug te spelen, en de assist bij de 1-3 was van grote schoonheid. Conditioneel ook ijzersterk, was overal op het veld te vinden.
Simon Gustafson: 7 – Oogde gefrustreerd door de drie tikken die ADO uitdeelde in de eerste helft, maar was zó ontiegelijk belangrijk in het afgemeten positiespel. Dook continu tussen de linies op.
Mikhail Rosheuvel: 7,5 – Zie ‘Top’
Dani Schahin: 7 – Kopbal over, kopbal naast, schot op de lat, schot op de paal: het zat de spits niet mee in de afronding. Alle voorbereidende acties waren wel uitstekend. Goede goal ook.
Donis Avdijaj: 6 – Kan met watervlugge acties altijd een wedstrijd openbreken, maar was tegen ADO de minst opvallende Roda-aanvaller van allemaal. Maakte wel een getergde indruk.