Nabeschouwing | Goede zaken doen, door afzichtelijk spel

Iedereen wist het in Kerkrade, deze moest gewonnen worden. En zo geschiedde, met het nodige fortuin. Roda JC won met 1-0 van Go Ahead Eagles, en deed daarmee goede zaken in een weekend waarin alle concurrenten punten verspeelden.

Na afloop vertelde Anastasiou tegen de media dat hij niet te veel waarde hechtte aan het spel van Roda: er moest gewonnen worden en die missie was voltooid. Toch is dat wel een erg makkelijke manier om over het bij vlagen tranentrekkende spel van de thuisploeg heen te stappen. Roda maakte de hele wedstrijd nauwelijks aanspraak op de overwinning en mocht van geluk spreken dat Go Ahead vergeten leek te zijn dat er ook nog gescoord moest worden.

Met name op de linkerkant van de Deventenaren kreeg het team van Anastasiou geen vat. Martin Milec stond met regelmaat tegen twee tegenstanders en verzoop tegen de snelle Manu. Dit kwam ook doordat hij niet kon rekenen op al te veel verdedigende medewerking van Mitchel Paulissen, die aanvallend ook een erg matige wedstrijd speelde. Waar er tegen Heracles en Ajax bij vlagen best goed gevoetbald werd, bleek nota bene Go Ahead Eagles een maatje te groot voor Roda. Als hiermee de geboekte progressie teniet gedaan is, is dat bijzonder zorgelijk. Tegen ploegen uit de kelder werkt de bekende, en vaak succesvolle, ingraaftactiek immers duidelijk niet. De bus parkeren was tegen Go Ahead geen optie en Roda heeft de grootste moeite met het maken van het spel.

Trainer Hans de Koning was bijzonder teleurgesteld na de nederlaag, en had ook alle recht om dat te zijn. Sam Hendriks verzuimde om van een meter of twee in te tikken en deed daarmee een echt Mytidesje. Daarbij moet gezegd worden dat Mytides’ kans tegen Vitesse nog wat moeilijker was dan deze van Hendriks, en dat zegt eigenlijk wel genoeg. Ook buiten deze mogelijkheid hadden de bezoekers flinke mogelijkheden en daar zette Roda eigenlijk niets tegenover. Alleen Paulissen, die dus slecht speelde, maaide één keer in kansrijke positie over bal heen namens de thuisploeg.

Diezelfde Paulissen gaf echter de wel de assist op Christian Kum, die de wedstrijd besliste. Kum worstelde zich goed vrij in de zestien en schoot even knap binnen met links, waarmee hij het lot van Go Ahead bezegelde. Door de nederlagen van ADO en Excelsior, en het gelijke spel van Sparta, klimt Roda naar de veertiende positie en is het in ieder geval op papier weer even ‘veilig’. Een ontzettend belangrijke zege, zeker met het oog op de ontzettend moeilijke wedstrijden tegen sc Heerenveen en PSV.

Het vertoonde spel biedt echter weinig hoop. Gyliano van Velzen en Mohamed El Makrini lieten als nieuwelingen opnieuw een degelijke indruk achter, maar in de gegeven speeltijd wisten Ognjen Gnjatic en Beni Badibanga niet te overtuigen. Met name Badibanga maakte, vreemd genoeg, een ongeïnteresseerde indruk. Niemand die daar nog over maalt wanneer hij een geweldige assist, of een prachtig doelpunt levert, maar daar was absoluut geen sprake van. Aanvallend was Roda negentig minuten lang tandeloos tegen de nummer veertien van de Eredivisie, en dat ook nog eens in eigen huis. Verdedigend stond het op enkele momenten na solide, maar die momenten kwamen vooral door de ruimte die op rechts werd weggegeven – zoals eerder aangegeven.

Hoe anders zal dit moeten tegen Heerenveen? De aanval van de Friezen is kwalitatief véél sterker dan die van Go Ahead, en dus zal Roda verdedigend op de tanden moeten bijten. Ook het middenveld van de Deventenaren valt in het niet bij de kwaliteit van Heerenveen, niet voor niets zevende in de Eredivisie. Verdedigend willen de Friezen echter nog wel eens steekjes laten vallen. De opdracht voor Anastasiou is dan ook duidelijk: trainen op aanvallende automatismen (ja, Ton Caanen, automatismen), en dat de hele week lang. Verdedigend staat het prima, de organisatie is goed, maar aanvallend lijkt het – ook na precies 23 speelrondes – nog steeds helemaal nergens op. Tijd om daaraan te werken, want dat zal broodnodig zijn in de resterende elf wedstrijden.

Foto: Roda JC Live