Roda boekt essentiële zege op Go Ahead

Roda JC Kerkrade heeft een bijzonder belangrijke overwinning geboekt op degradatieconcurrent Go Ahead Eagles. In het eigen Parkstad Limburg Stadion waren de bezoekers lang de betere ploeg, maar trokken de geel-zwarten uiteindelijk aan het langste eind: 1-0.

Ruim dertienduizend bezoekers waren op deze wedstrijd afgekomen en zagen dat vooral Go Ahead veel zin had in een avondje voetbal op vrijdagavond. Vooral over links wisten de bezoekers een aantal keer gevaarlijk uit de hoek te komen, al kwam dat met name door de slaperige start van Martin Milec. Nadat het initiële gevaar was geweken kwam Roda meer in de wedstrijd, zonder daarbij echt tot goede mogelijkheden te komen. Integendeel, nadat Roda verdedigend de zaak beter op orde had, verstomde de wedstrijd enigszins en was het niet lastig om de kansen bij te houden – die waren er niet veel. Hoekschoppen waren er vooral voor de bezoekers, maar daar ontstond geen groot gevaar uit; de kracht van Go Ahead zat vanavond, net als in eerdere weken, in de omschakeling.

Na de thee en de koekjes, toen de stand dus nog steeds 0-0 was, ging de wedstrijd in eerste instantie verder waar die gebleven was. Daarna werd Go Ahead weer de dominerende partij en kreeg het een grandioze mogelijkheid via Elvis Manu, welke knap van de lijn werd gehaald door onze back Ard van Peppen. Aan de overkant kreeg Paulissen een kansje uit een vrije trap en wist Kum in de rebound het net te vinden, maar hij werd terecht teruggefloten voor buitenspel. De wedstrijd was in ieder geval los en kansen waren er een stuk meer dan in het eerste bedrijf. Nadat Hendriks de kans van het seizoen om zeep hielp door een halve meter door een leeg doel de bal naast te werken, wisten Christian Kum aan de overkant wél de goede kant van het doelnet te vinden: bij een standaardsituatie stond de defensieve kant van het bezoekende elftal behoorlijk te slapen, waarna de vogelvrije verdediger met Duitse roots kon binnenschieten. De 1-0 voorsprong voor Roda was tegen de verhoudingen in, maar daar kraaide uiteraard geen haan naar.

In het vervolg bleef Roda moeizaam met het creëren van kansen en werd Go Ahead, niet in de minste plaats door aanvallend wisselbeleid, gevaarlijker. Het scenario van vorige week hing in de lucht, maar de mannen van Yannis Anastasiou wisten deze keer wél stand te houden en enige grote mogelijkheden voor de bezoekers bleven uit. Zodoende boekte Roda JC de derde zege van het seizoen en is het opgeklommen tot, jawel, boven de streep van de nacompetitieplekken.

Foto: Roda JC Live.