Nabeschouwing | Opgelucht op naar de finale

Met de hakken over de sloot heeft Roda JC zich zondagmiddag weten te plaatsen voor de finale van de Jupiler Play-offs. Tegen Helmond Sport werd er gelijk gespeeld (1-1), wat net genoeg bleek. Roda JC Live blikt terug op het duel in de tweede ronde van de nacompetitie.

Emoties troef
14:15 uur, zondagmiddag 21 mei 2017. Gyliano van Velzen zorgt met een rollertje in de verre hoek voor een uitbarsting van emoties bij alle aanwezigen in het Parkstad Limburg Stadion. Ruim 350 Helmondse supporters en alle medewerkers van hun club zagen hun Eredivisie-droom vervliegen, alle andere aanwezigen zagen het degradatiespook voor eventjes verdwijnen. Van blijdschap was misschien nog niet zo zeer sprake, vooral de opluchting leek te overheersen. Opluchting dat de nummer dertien van de Jupiler League was overleefd.

Overleefd, want ‘verslagen’ doet de prestatie van Roda JC te veel eer aan. Het kleine, maar dappere Helmond Sport was gedurende minstens drie kwart van de twee duels verreweg de betere. Het enige wat de Noord-Brabanders niet deden, was scoren. Eén keertje maar, en dat was er één te weinig voor de finale. De kansen hebben ze ervoor gekregen, maar die werden niet verzilverd. Roda zette daar niets tegenover, maar deed wel iets knaps: het scoorde twee keer uit nul kansen.

Opluchting sloeg al snel over in bezorgdheid in Kerkrade. Welke houvast bieden deze twee schandalige vertoningen met het oog op handhaving in de Eredivisie? En, toen bleek dat MVV de volgende ploeg is die op bezoek komt, weten de spelers wel wat er speelt in zo’n streekderby, wellicht de meest beladen editie ooit? Veel van de voetballers wordt verweten geen hart voor de club te hebben, geen idee te hebben van de belangen die op het spel staan. Dat kan tijdens de Limburgse derby funest worden.

Besef?
Twee spelers die in ieder geval voor honderd procent beseffen waar het om gaat, zijn Benjamin van Leer en Nathan Rutjes. Toeval of niet, zij waren gisteren de twee spelers die Roda een ronde verder brachten. Van Leer onderscheidde zich voor de zoveelste keer dit seizoen door al vroeg een penalty onschadelijk te maken en in de tweede helft Ten Den van de 0-2 af te houden; een doelpunt dat waarschijnlijk funest was geweest. Rutjes viel in, pas de eerste keer in 2017, en bracht met zijn eeuwige vuur weer een klein beetje schwung terug in het elftal, dat er zowaar een slotoffensiefje uitperste. In de late gelijkmaker was hij de schakel tussen Dani Schahin en doelpuntenmaker Van Velzen.

Het bevestigde Roda’s patent in de slotfase van dit seizoen op wonderbaarlijke en ook onterechte late doelpunten. PEC Zwolle en Willem II wisten al hoe het is om in de slotseconden onterecht te worden verschalkt, Helmond Sport verloor weliswaar niet, maar is wel uitgeschakeld. De goals tegen Zwolle en Willem II waren echter niet genoeg om de nacompetitie te vermijden, en ook dit late doelpunt verhult de problemen die er zijn in Kerkrade niet.

Want het was slecht. Heel slecht, bij vlagen tranentrekkend. Voor de tweede keer in vier dagen liep er een elftal over het veld waar geen enkele vorm van voetbal in zat. De simpelste ballen kwamen niet aan en er was geen enkele lijn in het spel te ontdekken. In de Jupiler League wordt dan inzet gevraagd ter compensatie, maar ook die beleving was niet te ontdekken. Tel dat bij elkaar op en je krijgt het tegen iedereen moeilijk.

Invloed uitgewerkt?
Trainer Yannis Anastasiou verklaarde na afloop dat de spelers dachten “dat ze dit wel even zouden doen”, en dat hij daarvoor heeft gewaakt en gewaarschuwd de afgelopen dagen. Dat heeft duidelijk niet gewerkt of anderszins: de spelers hebben zich daar niets van aangetrokken. Verder is ook niet duidelijk wat er dan wel geleerd wordt op de training, en dus is de volgende vraag een logische: is Anastasiou wel de juiste man om dit team door de play-offs te loodsen?

Het enige juiste antwoord daarop lijkt “nee” te zijn, en dan is het raadzaam om in te grijpen. Anastasiou ontslaan zal een week voor het competitie-einde geen effect sorteren, daar heeft de clubleiding – als ze dat zouden willen – veel te lang mee gewacht. Toch zijn er genoeg mogelijkheden.

Binnen de club lopen er genoeg mensen rond die als speler deze derby’s hebben meegemaakt, die weten welke instelling nodig is om zo’n wedstrijd tot een goed einde te brengen. Een wedstrijd waarbij het meer gaat om de juiste bezieling, dan om het goede voetbal. Bovendien zijn er ook genoeg oud-spelers die ervaring hebben met beslissingswedstrijden, al zijn het dan niet deze derby’s. Ten slotte zijn er Limburgers binnen de club die als geen ander weten wat de enorme betekenis is van deze wedstrijd voor de regio. Haal ze erbij, laat ze inpraten op de spelers, laat ze aan de slag gaan met deze groep en hoop op de juiste impulsen. Voor goed voetbal is het nu te laat.

Wat de clubleiding ook kan doen, is wat het tot nu toe constant heeft gedaan: elkaar de hand boven de hoofd houden de kop in het zand steken, gewoon doorwerken en bidden. Ora et labora, bid en werk, bid voor de goede afloop in de komende week. Roda kan, vooropgesteld, niet klagen: het treft de nummers dertien en zeven van de eerste divisie in de nacompetitie. Lijfsbehoud was op papier nog nooit zo eenvoudig. Toch zal niemand daar, na de wedstrijden tegen Helmond Sport, het volste vertrouwen in hebben.

Foto: Roda JC Live