Nabeschouwing | PSV legt op halve kracht tekortkomingen Roda bloot

Tijdens de grootste testcase voor Roda JC Kerkrade tot nu, op bezoek bij titelkandidaat PSV, werden zondagmiddag direct op pijnlijke wijze de tekortkomingen van het team van Robert Molenaar blootgelegd. Met een 2-0 nederlaag kwam Roda er bijzonder genadig vanaf. Roda JC Live blikt terug.

Dat Robert Molenaar een nuchtere, wellicht zelfs oerhollandse man is, moge inmiddels bekend zijn in Zuid-Limburg. Dat de trainer van een filosofie houdt waarin er geen ruimte is voor angst voor de tegenstander ook. Zelfs niet als die tegenstander de 23-voudig landskampioen PSV is, zo bleek zondagmiddag. Nu is geen angst hebben voor een ploeg als PSV te prijzen, maar er blijft een verschil tussen ‘angst’ en ‘naïviteit’. Naïef was het woord dat vele media na afloop richting Molenaar slingerden.

Naïviteit troef
Daar viel weinig tegenin te brengen. Roda JC wist weliswaar bij vlagen enigszins tot voetbal te komen op het middenveld, waar Simon Gustafson er wederom met kop en schouders bovenuit stak. Aanvallend zag het er, uiteindelijk met name via de ingevallen Gyliano van Velzen, soms zelfs dreigend uit en ook Mikhail Rosheuvel’s snelheid bleek een wapen te zijn. Desondanks leidde dit spel tegen PSV slechts tot twee prima kansen, waarvan de grootste nota bene uit een vlijmscherpe counter kwam en niet uit goed voetbal. Gustafson verzuimde zijn goede spel te belonen met een doelpunt, want hij schoot van een meter of tien wild over.

Maar die naïviteit, die lag vooral in de onthutsende kwetsbaarheid in de verdediging bij vlotte aanvallen van de Eindhovenaren. Keer op keer wisten de gastheren met splijtende steekpasses de zwakte van Roda JC vast te leggen, want Ard van Peppen en Christian Kum bleken totaal niet opgewassen te zijn tegen het uitmuntende loopvermogen van de PSV-aanval. Het was haast lachwekkend hoe doodeenvoudig de ploeg van Phillip Cocu, met name in de eerste helft, zich door de achterste linie van Roda speelde. Na 25 minuten stond Roda al met 2-0 achter en leek het team van Robert Molenaar rijp voor een afslachting van de eerste orde.

Niet te klagen
Dat de score van 2-0 nog steeds op de vier scoreborden in het Philips Stadion stond toen Danny Makkelie rond 18:30 uur voor de laatste keer op zijn fluit blies, was aan een aantal factoren te danken. Net noemden we de wijze waarop Roda’s verdediging de luren werd gelegd lachwekkend; hoe PSV sommige kansen wist te verprutsen was niet minder lachwekkend. Met iets meer scherpte had het bij rust al 5-0 kunnen staan voor de Eindhovenaren. In de tweede helft leek PSV zelfs in slaap te sukkelen en werd de wedstrijd doodsaai; zo saai dat zelfs bij deze dominantie er nog een fluitconcert van de Eindhovense tribunes afrolde. Bovendien keepte Hidde Jurjus een prima pot. Enkele aardige reddingen voorkwamen een grotere score.

Met een PSV in slaap, weet je dat die éne grote kans er altijd komt, en die kwam er dus voor Gustafson. Een slotoffensief zat er, doordat deze gemist werd, niet meer in voor de Kerkradenaren, en een punt was ook absoluut niet verdiend geweest. Uit deze wedstrijd vallen er in ieder geval wijze lessen te trekken voor Robert Molenaar en de zijnen, zeker op weg naar een nieuwe lastige uitwedstrijd tegen FC Utrecht, waar er opnieuw met een ploeg met grote potentie gestreden zal worden.

Foto: Roda JC Live