Nabeschouwing | Reacties zeggen alles na echec in Kerkrade

Het leek alsof niemand er serieus rekening mee had gehouden in Kerkrade, en toch gebeurde het. Roda JC Kerkrade is gedegradeerd, na een 1-2-nederlaag tegen Almere City FC. Een greep uit de reacties van hoofdrolspelers en bijfiguren.

De trainer
“Een mix van boosheid en teleurstelling”, zo omschreef Robert Molenaar zijn gevoelens na afloop. Hij wees op de vele kansen die Roda creëerde in beide helften, en stelde dat de wedstrijd ‘gewoon’ gewonnen had moeten worden. “Wij hadden niet het idee dat dit ons zou overkomen. Er was genoeg vertrouwen. Ik heb hier geen moment rekening mee gehouden.” Wijst het op nonchalance, of op gerechtvaardigd vertrouwen na een sterke serie? Het is in ieder geval duidelijk: er werd niet uitgegaan van degradatie.

De aanvoerder
“We hebben het af laten weten”, stelde Adil Auassar. “De laatste maanden had iedereen het gevoel dat Roda het wel even zou doen, en daarom komt deze keihard aan. We hadden hier geen rekening mee gehouden.” Ook de aanvoerder stelt dus, dat niemand dacht dat Roda zou gaan degraderen. Ontbrak dan de scherpte? Bij de 1-2 liet Auassar zich op een amateuristische wijze aan de kant zetten door Tommie Overtoom. “We hebben genoeg gecreëerd, maar we krijgen zo’n stomme goal tegen.”

De schlemiel
Of de doelman, zo u wilt. Hidde Jurjus blunderde opnieuw, en het leidde tot de voor Almere bevrijdende openingstreffer. “Dit is een nachtmerrie”, stamelde de keeper. “Natuurlijk verwijt ik mezelf dit. Ik heb een slechte pot gespeeld.” De hand in eigen boezem steken, dat sierde de doelman, die maandag op de club verscheen om gesprekken te voeren met het kantoorpersoneel. Het toont aan dat bij Jurjus de arrogantie, die misschien tot deze degradatie heeft geleid, absoluut niet aanwezig is. “Ik heb de mensen hier een verschrikkelijke avond gegeven.”

De clubman
Zoals altijd als de club in brand staat, was Gène Hanssen er als de kippen bij om zijn mening te geven. Luttele seconden na de degradatie dartelde hij al door de coulissen van het stadion, wachtend op de journalist die hem om zijn mening vraagt. Meermaals benadrukte de oud-speler dat het tijd is voor Collards om op te stappen, maar tegelijkertijd sprak hij zijn vertrouwen uit in de huidige technische staf: “Van Veldhoven is een slimme man met veel verstand van voetbal, maar hij staat voor een hels karwei. De trainer is ook goed.” Toch is er geen onverdeeld vertrouwen in het komende seizoen. “Je moet hopen dat er iemand een paar euro in de club investeert, er vijf of zes spelers aangetrokken kunnen worden. Het moeten jongens zijn die de strijd aangaan en het hart op de goede plek hebben.”

De Maastrichtenaar
Ook Reginald Thal, fervent MVV-supporter, sprak zich uit over de degradatie. “Roda moet gewoon zorgen dat er vanaf dag één een competitief elftal op de been staat.” Als Maastrichtenaar weet Thal maar al te goed hoe lastig dat is, in een competitie waar het geld niet voor het oprapen ligt. Wel verheugt hij zich op de derby’s, één van de weinige affiches om naar uit te kijken in het komend seizoen.

De redactie van Roda JC Live
Al met al zeggen de reacties na afloop van Roda JC – Almere City FC alles. Niemand lijkt serieus rekening gehouden te hebben met een degradatie tegen de Flevolanders. Toch is het nu zo ver gekomen, en dat mogen met name de spelers zich aanrekenen. Met een surplus aan kwaliteit, werd er slechts één keer gescoord tegen de nummer 9 van de Eerste Divisie. Almere kreeg in 38 wedstrijden nota bene 76 (!) doelpunten om de oren. Nu lukte het niet, en dat terwijl Roda de laatste weken juist zo gemakkelijk het net vond.

Zoals Robert Molenaar na afloop de catacomben van het stadion in dook, hard voorover, zo duikt Roda JC de Eerste Divisie in. In een vrije val, met een harde klap die wacht. Die klap zal pas echt komen in augustus van dit jaar, wanneer voor het eerst weer teams als RKC Waalwijk of Jong PSV op bezoek komen in het Parkstad Limburg Stadion.

Foto: Roda JC Live