Nabeschouwing: Roda helpt zichzelf in een zetel in Drenthe

Roda JC Kerkrade heeft zichzelf vrijdagavond in een zetel geholpen door in Zuidoost-Drenthe met 0-1 te winnen van FC Emmen. De finale van de play-offs lijkt daardoor binnen handbereik, al zullen de Kerkradenaren de klus maandag in eigen huis moeten klaren. Tijd voor de nabeschouwing door Roda JC Live van FC Emmen – Roda JC!

Ervaring geeft de doorslag
Voorafgaand aan de play-offs om promotie en degradatie, maar meer in het algemeen finale-wedstrijden, kan je erop wachten. Mensen gaan roepen: “De ervaring telt in deze wedstrijden. Het zijn wedstrijden op zich.” Dat was dan ook wat de Roda-spelers riepen na de beschamende 1-3 nederlaag in eigen huis tegen FC Emmen op de laatste speeldag van de Jupiler League. Met veel hoongelach werden deze uitspraken ontvangen, maar op vrijdag 22 mei kregen diezelfde spelers hun voorlopige gelijk.

Het begon al met de enige wijziging in het elftal van de bezoekers. Guy Ramos verving de geschorste Bart Biemans, waar trainer Rick Plum ook had kunnen kiezen voor jongeling Daryl Werker. Qua wedstrijdritme een veel logischer keuze – Ramos was immers maanden geblesseerd geweest, terwijl Werker constant wedstrijden speelt bij Jong Roda. Toch koos Plum voor de ervaring van Ramos en dat bleek een goede keuze. Het verdedigende duo Ramos en Swinkels speelde namelijk een ijzersterke partij, maar daar komen we later nog op terug.

Eerst nog even over die ervaring; bij de Emmenaren lopen weinig spelers rond met ervaring in die play-offs om promotie en degradatie, en dat was te zien. FC Emmen was namelijk geen schim van de ploeg die met attractief voetbal 88 keer scoorde in de reguliere competitie en met enige regelmaat ploegen van het veld blies. De Drenten leken stijf te staan van de spanning en speelden bovendien voor de eerste keer voor een volle JenS Vesting. Maar liefst 8.550 toeschouwers wisten hun weg te vinden naar het stadion.

De doelen bereikt
Dat zorgde ervoor dat Roda JC in de eerste twintig minuten erin slaagde de gastheren te overrompelen. Emmen kwam er in dat eerste kwart totaal niet aan te pas. Al na twee minuten verdween een voorzet van Marc Höcher gevaarlijk voorlangs, maar in de veertiende minuut liet de linksbuiten zien waarom het onbegrijpelijk is dat hij niet altijd in de basis heeft gestaan. Al speelde hij nog zo vaak als een natte krant, elke wedstrijd krijg je wel een vrije trap op een meter of 20 van het doel. En dan kan je Marc Höcher er maar beter bij hebben, zo bewees hij gisteravond maar weer eens. Die vrije trap zat er namelijk schitterend in, doelman Meerits was kansloos en Roda stond op 0-1.

Daarmee was de wedstrijd voor Roda wel gespeeld, zo leek het. Voorafgaand aan de pot in Emmen waren er twee doelen: scoren en vooral niet verliezen. Er was gescoord, dus nu moest er vooral niet verloren worden, en dus ging Roda zich beperken tot verdedigen. Dat is vaak dit seizoen niet zo goed gegaan, maar in de JenS Vesting lukte verdedigend alles. Emmen kwam er voetballend niet doorheen, dankzij sterke verdedigende acties van de gehele laatste linie. Dat resulteerde erin dat de Emmenaren in de tweede helft de lange bal moesten gaan spelen, maar ook dat zorgde niet voor gevaar: Ramos en Swinkels haalden steevast alles weg.

Dat het wedstrijdbeeld in het voordeel van Emmen was, moge duidelijk zijn. De schotenverhouding was 17 – 6. Emmen werd gevaarlijk door enkele kopballen en een scrimmage voor het doel van Roda. Echt grote kansen creëerden zij dus niet, ook niet na de 0-1. De grootste kans was zelfs voor de bezoekers, maar Tom van Hyfte wist wonder boven wonder een corner van – alweer – Marc Höcher niet binnen te tikken. Een prestatie op zich, want elk contact met de bal was waarschijnlijk voldoende geweest.

Verbeterpuntjes voor maandag
Conclusie: verdedigend hoeft er niets gedaan te worden. FC Emmen wist zich totaal geen raad met het defensieve blok dat Roda had neergezet en wist geen enorme kansen te creëren. Dat is precies wat we maandag nodig zullen hebben. Wat we maandag echter ook nodig zullen hebben, is iets meer aanvallend vernuft. De acties van Paulissen waren over het algemeen goed en de voorzetten van Höcher ook. De passzuiverheid van Jansen en Van Hyfte liet echter nog te wensen over, dat kan absoluut beter. Bovendien, vervelend, maar waar, lukte er wederom vrijwel geen enkele actie van Raymond Gyasi aan de rechterkant. Zijn broer Edwin was op rechts in de paar minuten dat hij mocht invallen vele male dreigender. Als met name Jansen en Van Hyfte maandag weer doen waar ze goed in zijn, hoeft Roda niet te vrezen voor die wedstrijd. En dan mogen we donderdag weer aantreden, tegen NAC of VVV.

De cijfers
Verbist – 6: hij blonk niet uit en tastte bij een tweetal hoge ballen volledig mis. Voor de rest heeft hij weinig te doen gehad; geen ruimte om jezelf te onderscheiden, geen ruimte voor fouten.
Monteyne – 7: na weken waarin veel kritiek op hem is geleverd, speelde hij eindelijk een degelijke pot. Geen fouten van zijn kant, verdedigend prima.
Ramos – 7,5: voor iemand die net terug is van een slepende blessure, speelde hij een uitstekende wedstrijd. Kopsterk, gedurfd, met veel duelkracht. Goede comeback!
Swinkels – 7,5: een geboren leider, die de verdediging ook in Emmen uitstekend aanstuurde. Ruimde samen met Ramos alles op.
Van Peppen – 7,5: de zoveelste degelijke wedstrijd van de herboren linksback. Hij kan nog wel eens een heel belangrijke rol gaan vervullen in de komende wedstrijd(en).
Faik – 6: strooide weer met passes, maar daarvan waren er ook wel veel fout. Het is duidelijk dat het veel beter kan, nu moet hij het nog laten zien.
Van Hyfte – 6: hij blijft een ontzettend nuttige speler, met veel kleine passes die van belang zijn, maar ook miste hij een gigantische kans op de 0-2 en belandden veel passes van hem bij de rood-witten.
Paulissen – 6,5: van de middenvelders was hij de beste, maar het was niet geweldig. Van zijn acties ging het meeste dreigement uit; uit zo’n actie ontstond de vrije trap die de winnende treffer betekende.
R. Gyasi – 5: aan de Roda-zijde de minste man. Wederom resulteerde het overgrote deel van zijn passeeracties in balverlies. Zijn broer zorgde in vijf minuten voor meer dreiging dan hij in de andere negentig.
Jansen – 5,5: één goede actie van hem resulteerde bijna in de 0-2. Voor de rest waren veel passes onzuiver. Hij kan zo veel beter, dat weten we. Nu nog laten zien.
Höcher – 6,5: presteerde beter dan in al zijn andere wedstrijden in 2015 en was matchwinner met een prachtige vrije trap. Toch kan het nog beter, maar dit was een grote stap in de goede richting.

Foto: Roda JC Live