Nabeschouwing | Roda komt zichzelf én arbitrage tegen

Afgelopen vrijdag trapten Roda JC en ADO Den Haag de twaalfde speelronde van de Eredivisie af in Kerkrade. Met een 1-1 eindstand mocht de thuisclub zich uiteindelijk het meest tevreden stellen gezien het wedstrijdverloop, mede doordat het optreden van scheidsrechter Braamhaar en diens assistenten roet in het Limburgse eten gooide. Roda JC Live blikt terug op de wedstrijd, waarin we een Roda met meerdere gezichten zagen.

Een reeks van zeven opeenvolgende Eredivisie-duels gaat knagen aan een ploeg en een technische staf, zelfs als de eindverantwoordelijke naar de naam Kalezic luistert. Het Roda-elftal dat een week eerder de les gelezen kreeg door Ajax (6-0), werd op twee posities gewijzigd; Mitchel Paulissen en Edwin Gyasi kregen de voorkeur boven Richmond Boakye en Jens van Son, wat impliceerde dat behalve de namen ook de formatie gewijzigd werd; de geelzwarten verschenen in een soort 4-2-3-1 formatie, waarbij de ingepaste Gyasi en Paulissen de vleugels bezetten. Faik werd derhalve juist van de vleugel weggehaald en als inschuivende controleur naast Rostyn Griffiths neergezet. Daardoor werden de backs van ADO, die graag mee opkomen in balbezit, sneller opgevangen en waren er meer open ruimtes vergeleken met de voorgaande duels van de Limburgers.

Nieuw spelconcept aanvankelijk succesvol
Dat hernieuwde spelconcept leek al na 2 minuten en 5 seconden haar vruchten af te werpen, toen Tomi Juric een uitstekende voorzet van Gyasi koel binnenschoof; scheidsrechter Braamhaar liet zich na enige bedenktijd echter overrulen door één van zijn grensrechters, die een overtreding van de Australiër had waargenomen vlak vóórdat hij afrondde; een terechte constatering, zo zou blijken. Het feest werd dus afgeblazen, maar de confetti-kanonnen konden in de elfde minuut alsnog uit de kast worden getrokken; een puntgave voorzet van opnieuw Gyasi werd op waarde geschat door de instormende Tom van Hyfte, die bij de tweede paal de bal binnengleed. De blijdschap was van alle gezichten af te lezen, temeer omdat het hier duidelijk een ingestudeerde play betrof: de vroege voorzet van Gyasi richting de vijfmeterlijn, waar Juric en Van Hyfte in het zestienmetergebied de ruimte voor laatstgenoemde creëerden door elkaar te kruisen. Roda nam zo in de eerste fase van de wedstrijd het initiatief in handen, terwijl ADO de bal sneller inleverde dan dat het het leerwerk veroverde.

Tom van Hyfte heeft zojuist de 1-0 voorbij de mopperende ADO-keeper Hansen gegleden. (Pro Shots)
Tom van Hyfte heeft zojuist de 1-0 voorbij de mopperende ADO-keeper Hansen gegleden. (Pro Shots)

Aan de kant van de thuisploeg betaalde de bezetting op de vleugels zich duidelijk uit, want zowel Paulissen als Gyasi bleken in staat om hun persoonlijke tegenstander te passeren met de bal aan de voet danwel met een voorzet. In defensief opzicht, waar jongeling Daryl Werker opnieuw de geblesseerde Arjan Swinkels verving, zag het er tijden het eerste kwart van de wedstrijd ook probleemloos uit, totdat Roda verviel in haar afwachtende houding; ADO mocht de bal hebben en de bedoeling was om de Hagenezen dan vlak vóór het zestienmetergebied op te vangen, om vervolgens uit de counter toe te kunnen slaan. Die aanpak slaagde echter niet, want het gaf het aanvankelijk prutsende ADO de gelegenheid om zichzelf alsnog in de wedstrijd te voetballen, terwijl Roda juist van de gelegenheid gebruik leek te moeten maken om haar tegenstander meer pijn te doen. De eerste twee waarschuwingsschoten werden stijlvol onder de lat uit geslagen door Benjamin van Leer, maar net als tegen Cambuur en Excelsior werd er in de laatste vijf minuten voor het rustsignaal alsnog een tegentreffer geïncasseerd; de sluwe Havenaar was Werker te snel af, waarna hij een vlot lopende aanval simpel wist af te ronden. Niet veel eerder waren de Hagenaars goed weggekomen toen een stompende beweging van Schaken jegens Van Peppen door de arbitrage niet werd bestraft.

Foute keuzes
Na de 1-1 ruststand volgde – niet geheel verrassend – de tweede helft, en over de eerste fase daarvan kunnen we duidelijk zijn: die was dodelijk saai van twee kanten, aangezien er veel foute passes waren, Roda defensieve zekerheid verkoos boven de jacht naar een tweede treffer, een aantal overtredingen door het arbitraal kwartet over het hoofd werden gezien en ADO ook niet aan haar beoogde spel toekwam. Het flakkerend waakvlammetje ontaarde in een stevig steekvlam toen Tomi Juric 20 minuten voor tijd mocht inrukken om onduidelijke redenen; arbiter Braamhaar gaf ten tijde van het incident, waarbij een in elkaar hakende Juric en diens tegenstander Meijers zich van elkaar losrukkend opkrabbelden, aan dat er gewoon doorgespeeld moest worden; de vierde official pakte in de daaropvolgende seconden echter zijn moment en attendeerde de scheidsrechter erop dat Juric in zijn ogen had nagetrapt, waarna Braamhaar hem de rode kaart toonde voor iets dat hijzelf niet waargenomen had. Juric had geen idee waarom hij weggestuurd werd, Meijers gaf na afloop van het duel aan ‘dat hij dacht dat er een slaande beweging van Juric was, maar dat hij niet zeker wist of hij geraakt werd, en ook niet wist of dat op de beelden te zien was’. Juist ja, want je hebt inderdaad beelden nodig om een andere overtreding aan te tonen dan de overtreding waarvan je niet zeker weet of ‘ie heeft plaatsgevonden. Bent u er nog?

Scheidsrechter Braamhaar toont Tomi Juric de rode kaart. De Australiër mag gaan douchen. (Pro Shots)
Scheidsrechter Braamhaar toont Tomi Juric de rode kaart. De Australiër mag gaan douchen. (Pro Shots)

Zo leverde dit verhaal geen eenduidige verklaring op van twee of meerdere betrokkenen en toonden de camerabeelden ook geen overtreding aan, waarna Juric maandag vrijgesproken werd van een verdere schorsing. Desalniettemin waren de winstkansen voor Roda logischerwijs drastisch geslonken. De tactische trucs van ADO-coach Fräser misten, tot zijn eigen afgrijzen, elk effect, want behoudens een klutsbal en welgeteld twee goede voorzetten kwamen de Hagenezen niet dichtbij hun tweede treffer. Sterker nog, aan de overkant leek de ingevallen Boakye tot twee maal toe te kunnen profiteren van plotseling geopende sluizen in de ADO-defensie, maar hij verprutste beide mogelijkheden door bijzonder onzorgvuldig af te ronden; jammer voor het strijdende Roda, jammer voor de geïrriteerde Kalezic en vooral jammer voor de aanvaller zelf, die zijn draai nog niet gevonden heeft in het Parkstad Limburg Stadion.

Zo bleef de 1-1 stand op het scorebord staan en zal de thuisploeg, ondanks dat dit een wedstrijd was waarin men had kunnen toeslaan, nog het meest tevreden zijn geweest met de puntendeling. ADO volgt Roda ook na deze speelronde op 2 punten, terwijl de ploegen nu plek 13 en 14 op de ranglijst bezetten. In de interlandweek kunnen de koppen weer eens goed bij elkaar gestoken worden, zodat men over een kleine twee weken tegen PEC Zwolle (thuis) opnieuw een gooi kan gaan doen naar een driepunter.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7 – De goalie moest een aantal malen handelend optreden, maar deed dat stijlvol bij de afstandsschoten in de eerste helft. Uittrappen was lastig door het slechte weer. Kon niets doen aan de tegengoal. 
Henk Dijkhuizen: 6 – Henkie kon wederom geen constante wedstrijd op de mat leggen. Had door de omzettingen om het middenveld wel meer ruimte om op te stomen, maar kon niet echt zijn stempel drukken.
Gibril Sankoh: 6 – Compenseert het gebrek aan snelheid door zich goed op te stellen. Rust bewaren is verder prima, maar dit sloeg vrijdag door in het onnodig vertragen van Roda’s spel. Zo wordt geen enkele tegenstander bang.
Daryl Werker: 5,5 – Stoïcijns doet hij zijn ding in het elftal, maar heeft logischerwijs moeite om bij te blijven. Prima tackles en kopballen, maar was te laat bij de 1-1 en hief meermaals de buitenspelval op.
Ard van Peppen: 7 – Het klinkt gek, maar Ardje heeft eigenlijk al wekenlang een prima vorm, zo ook tegen ADO. Had de rappe Schaken aardig in de tang en kon ook vooruit zijn bijdrage leveren. Legt lef in het spel.
Rostyn Griffiths: 7 – Als je moeder vanuit Australië afreist om je te zien schitteren, dan kun je dat ook maar beter doen. Kwam met Faik naast zich ook aan voetballen toe en deed dat eigenlijk goed. Pakte wel wéér geel.
Hicham Faik: 6 – Mocht dus weer iets meer vanuit de as voetballen, maar was tegen zijn ex-club een beetje bleekjes. Deed weinig van zich spreken, maar speelde ook niet benedenmaats. Wat moet je ervan vinden? Geen idee.
Mitchel Paulissen: 6,5 – Stond al weken te trappelen om eens vanaf de aftrap te mogen beginnen. Kreeg tegen ADO zijn kans, en greep die ook. Balvast en sterk in de kleine ruimte. Pijp was wel halverwege tweede helft leeg.
Tom van Hyfte: 6,5 – Had duidelijk de opdracht gekregen om in voorwaartse beweging continu rondom Juric op te duiken, wat resulteerde in een perfecte goal. Leverde ook zo nu en dan in, maar werkte als een beest.
Edwin Gyasi: 7 – Alsof hij een dubbele schaar-verbod had gekregen. Nee, Edwin kwam nu ook met uitstekende voorzetten op de proppen en speelde uitstekend. Moest na de rode kaart vooral verdedigen en deed dat ook.
Tomi Juric: 5,5 – Was er na twee minuten als de kippen bij om binnen te schieten en verlegde zo nu en dan het spel prima, maar kende toch veel ongelukkige acties en was rijp voor een wissel. Uiteindelijk werd het onterecht rood.

Header: Pro Shots

Comments (1)

Comments are closed.