Nabeschouwing | Van Leer vindt zijn vorm terug in Alkmaar

Roda heeft afgelopen zondag gelijk gespeeld tegen AZ. Wie naar de wedstrijden van Roda JC heeft gekeken de afgelopen weken, had absoluut geen gelijkspel verwacht. En toch gebeurde het: een 1-1 uitslag. 1 punt uit in Alkmaar is een goede prestatie voor een ploeg die vecht tegen degradatie. In deze nabeschouwing blikken we nog eenmaal terug op deze wedstrijd.

De afgelopen weken was het spel van Roda vaak tranentrekkend. Als supporter is het vaak afzien om je clubje te steunen, door het land heen. Maar toch, afgelopen weekend, net als niemand het verwacht, wordt er een punt gehaald tegen AZ. Helaas scoorde de concurrentie in de strijd tegen degradatie ook punten, maar Roda heeft in elk geval weer de aansluiting met de ploegen boven de streep en er lijkt een duidelijk verschil te ontstaan met Go Ahead Eagles.

Zoals gezegd zijn de prestaties van Roda JC dit seizoen vaak erg wisselend. Als er wordt verloren wordt er vaak met ruime cijfers verloren, maar is men in andere wedstrijden bijna niet te passeren achterin. Gisteren was weer zo’n dag dat de defensie bijna niet te passeren was en dat Roda JC hiermee ook zeker een punt mee naar Kerkrade heeft kunnen nemen. Maar Roda’s resultaten lijken vooral toe te schrijven aan de prestaties van een speler dit seizoen: Benjamin van Leer.

Steunpilaar
Daar waar Benjamin van Leer afgelopen weken een beetje in een dipje zat, wist hij zich dit weekend door het stoppen van een penalty van Wout Weghorst, en het tegenhouden van legio kansen weer als ware volksheld te revancheren. Niet voor niets werd de goalie dit weekend uitgeroepen door Voetbal International als ‘Speler van de Week’. Benjamin is de speler die bij Roda JC wel de vechtlust uitstraalt die de supporters graag op de tribunes zien en hij kon gisteren ook zelf bijdragen aan het behouden van punten.

Als speler heb je altijd te maken met pieken en dalen in je vorm. Een griepje of een verkoudheid is zo opgelopen. Echter, met een plek in de goal zijn de gevolgen van een piek of dal direct terug te zien. Een keeper wordt niet zo snel gewisseld door de trainer en zal langere tijd steun van zijn coach krijgen. Dit vertrouwen in Benjamin van Leer is ook niet meer dan terecht. Afgelopen seizoenen heeft hij Roda JC meermaals grote diensten bewezen en het valt te hopen dat hij ook na aanstaande zomer nog in Kerkrade speelt.

Aanvallende onmacht
Maar toch had Roda JC ook meer punten mee kunnen uit Alkmaar. De gemiste kansen blijven een groot probleem voor de ploeg van Anastasiou. Rosheuvel, Van Hyfte, Paulissen en Van Velzen kregen allemaal een kans om vrij in te schieten of koppen. Toch deden ze het allen niet. De wijze spreuk, “als je deze goals niet maakt, dan ga je nooit winnen”, lijkt van toepassing op de doelkansen van Roda JC.

Het vertoonde spel van de ploeg uit Kerkrade was tweeledig. Aan de ene kant werd er weinig weggeven en stond Van Leer fenomenaal te keepen. Op het gebied van creëren van kansen was Roda JC echter weer bijzonder pover en werd de aanval grote delen van de wedstrijd volledig weggeblazen door de AZ-verdediging. Welke kant het op gaat met de ploeg van Anastasiou is erg lastig in te schatten, maar als er nu eindelijk de juiste mentaliteit en vechtlust in het elftal is geslopen kan het seizoen toch nog een relatief mooi einde krijgen. Directe handhaving lijkt ondertussen toch weer een reële ‘prijs’ te zijn geworden.

Komende week wacht met de thuiswedstrijd tegen Sparta alweer een cruciaal duel voor Roda JC. Bij winst is een plek boven de streep nog haalbaar, bij verlies kan men zich bijna definitief gaan richten op nacompetitie. Helaas zal men het in deze wedstrijd ook moeten doen zonder doelpuntenmaker Werker. Hij trapte een bal weg en kreeg daarom een gele kaart. Hij heeft daarmee een schorsing te pakken. Het lijstje met domme gele kaarten is daarmee bij Roda JC ondertussen ook behoorlijk lang geworden. De conclusie blijft dan ook, vooralsnog, gelijk aan die van vlak na de winterstop: verdedigend staat het prima, de organisatie is goed, maar aanvallend lijkt het nog steeds helemaal nergens op. Tijd om daaraan te werken is er bijna niet meer, maar enkel achterover leunen en vertrouwen op Benjamin van Leer kan ook niet in wedstrijden die moeten gewonnen worden. Die wedstrijden komen er nu namelijk aan.

Foto: Roda JC Live