Top/Flop | AZ – Roda JC Kerkrade

De spanning loopt met de week verder op nu het eind van de competitie nadert. Roda voegde zondag een puntje aan haar totaal toe door een zwaarbevochten gelijkspel bij AZ. Wat viel in positieve zin op, waar waren we minder blij mee en hoe presteerden de spelers individueel? De rubriek Top/Flop is het antwoord op al uw vragen.

TOP
Benjamin van Leer – Hij is in alle wedstrijdverslagen al volop geprezen, maar een eervolle vermelding in deze rubriek mag na zo’n prestatie natuurlijk niet ontbreken. Op zijn verjaardag toonde de goalie met een serie weergaloze reddingen nog maar eens aan waarom hij op de radar van de voltallige Nederlandse subtop te vinden is. Het hoogtepunt van de Van Leer-show was de gestopte strafschop van Wout Weghorst. “Op gevoel”, aldus de keeper zelf. Daar hebben wij dan weer een uitstekend gevoel bij.

Limburgse goal – In een tijd waarin menig Roda-supporter de Wikipedia-pagina erbij moet pakken om te kijken of we nou echt een Bulgaar als derde rechtsbuiten hebben, en óf die nieuwe controleur nou een Bosniër of een Kroaat is, is het fijn om te constateren dat er ook nog Limburgse jongens zich profileren bij onze club. Er zaten er 4 in de wedstrijdselectie (Mitchel Paulissen, Daryl Werker, Danny Stassar en Twan Roex), waarvan de eerste twee de Roda-goal volledig voor hun rekening namen. En nog zelf opgeleid ook!

Goede organisatie – Een viermans-defensie met vlak daarvoor een tweemans-blok op het middenveld. Daarnaast stonden de vleugels minder diep dan in voorgaande duels. Het moge duidelijk zijn, coach Anastasiou had uit een ander Grieks ouzo-vaatje getapt dan bij het thuisduel tegen PEC Zwolle. Roda stond in beginsel goed en de gedachte achter die tactiek, met snelle uitbraken bij overname van het balbezit, had een aantal keren effect. Onnauwkeurigheid voorkwam dat AZ vaker in verlegenheid werd gebracht.

Het zonnetje scheen zondag in het hele land – ook in Alkmaar. (Roda JC Live)

FLOP
Ard van Peppen – De Pepgod heeft wel eens betere weken gekend. Vorige week zondag liep Sheraldo Becker hem aan alle kanten voorbij, donderdag mocht Queensy Menig doen wat-ie wilde en gisteren was het Alireza Jahanbakhsh die de linksback met grote regelmaat het bos in stuurde. Zo was de Iraniër, die in zijn NEC-tijd al eens een trauma aan Van Peppen bezorgde, zijn tegenstander te snel af bij de 1-0. In aanvallend opzicht liet Van Peppen zich ook gelden: met een zelden vertoonde omhaal, waarvan we nog steeds proberen te achterhalen wat daar de bedoeling van was.

Verprutste 100%-kansen – Donderdag brak Gyliano van Velzen met zijn doelpunt de ban voor Roda JC tegen PEC. Dat was geen eenvoudig doelpunt, zeker vergeleken met de opgelegde kans die de buitenspeler zondag liet liggen vlak na de 1-0. Zulke ballen móéten erin, ook als je bij aanstaand Champions League-deelnemer Roda JC speelt. Ook Tom van Hyfte deed een negatieve duit in het zakje. Geheel vrijstaand had hij in de slotseconden de winnende treffer kunnen binnenkoppen, maar de inzet van de aanvoerder was te slap. Dat kan beter!

Sfeer in het AFAS Stadion – Dat het AZ-publiek al jarenlang verwend wordt met swingend, dynamisch en aanvallend voetbal was zondag niet te zien. Hoewel, eigenlijk wel. Het viel immers af te lezen aan de reactie van de thuissupporters, voor wie de 1-1 reden was om bij de rust én het eind van de wedstrijd een fluitconcert in te zetten. Sfeervol was het niet echt in het AFAS Stadion. Het aantal van plusminus 100 meegereisde Roda-supporters was natuurlijk ook een relatief laag, maar ook wel logisch verklaarbaar na het slechte toneelstuk bij ADO-uit.

BEOORDELINGEN

Benjamin van Leer: 8,5 – Zie ‘Top’
Martin Milec: 5,5 – Zo nu en dan de weg kwijt op zijn vluchtstrook. Kwam bovendien niet toe aan aanvallende bijdrages.
Daryl Werker: 7 – Waardige vervanger van Kum. Sterk in lucht en dekking én nog gescoord ook. Wel geschorst door onnodige gele kaart.
Frederic Ananou: 7,5 – Duikt altijd op wanneer je dat als tegenstander niet meer verwacht. Veel geblokte schoten en belangrijke ingrepen.
Ard van Peppen: 4 – Zie ‘Flop’
Mohamed el Makrini: 6 – Zonder bal niet in staat om middenveld te regisseren. Wel de stofzuiger die dit team absoluut nodig heeft.
Tom van Hyfte: 5 – Kon zijn sterke optreden van donderdag niet een soortgelijk vervolg geven. Liet bovendien een enorme kans liggen.
Abdul Ajagun: 5,5 – Had een meer defensieve rol dan gebruikelijk. Aan de bal lukte niet alles, maar wel bijzonder veel loopwerk verricht.
Mikhail Rosheuvel: 5,5 – Toonde zich actief tegen zijn ex-werkgever. De afstemming met spelers om hem heen klopte helaas meestal niet.
Mitchel Paulissen: 5 – Begrijpelijke vervanger van niet-opgestelde Schahin, maar alles duurde weer een fractie te lang. Wel goede ideeën.
Gyliano van Velzen: 5 – Speelde een erg anoniem duel. Toen-ie wel in spotlights verscheen, verprutste hij een 100%-kans vrij voor Krul.

Header: Roda JC Live