Nabeschouwing | Vechtvoetbal niet weggelegd voor zwalkend Roda

Na een dramatisch verlopen januarimaand bleek Roda JC ook zondag in Maastricht niet in staat om een goed resultaat neer te zetten. De beladen derby tegen streekrivaal MVV werd met 3-1 verloren. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op de zoveelste draai om de oren voor het team van René Trost.

‘Volle petaj’
Het was tot zondagmiddag een kleine 21 jaar geleden dat MVV Maastricht voor het laatst een zege boekte op Roda JC Kerkrade (6 maart 1994, 1-0), in een tijdperk waarin de drie Zuid-Limburgse profclubs allemaal in de Eredivisie uitkwamen. Gisteren kreeg de Maastrichtse formatie na 15 jaar weer de gelegenheid om het in eigen huis op te nemen tegen de buurman uit Parkstad, wat resulteerde in een bijna uitverkocht Stadion De Geusselt. Dat de thuisclub van begin af aan vol gas, of op z’n Maastrichts ‘volle petaj’, zou geven, mocht dan ook geen verrassing zijn. Combineer het voorgaande met een uitermate moeilijk bespeelbaar veld, en dan kun je concluderen dat het in een wedstrijd als deze op veel meer aankomt dan alleen de kwalitatieve waarde van een spelersgroep. Die les heeft Roda gisteren, voor zover dat nog niet duidelijk was, geleerd. Op de 3-1 zege voor de thuisploeg viel weinig aan te merken. Op de wijze waarop Roda zich presenteerde, des te meer.

Vooruit, de 0-1 voorsprong na 11 minuten leek een prima stap in de goede richting. De onzorgvuldige terugspeelbal van Braken belandde echter als cadeautje voor de voeten van Anco Jansen, die koelbloedig afrondde om vervolgens zijn vreugde te gaan delen met het sfeervolle uitvak; zelden zien we nog een speler zo de hekken in springen als Anco. De treffer maskeerde het feit dat van begin af aan duidelijk was dat MVV beter in staat was om te dealen met de omstandigheden waarin gevoetbald. De Sterrendragers waren veel feller in de duels, joegen op ieder geel-zwart verschijnsel met een bal aan de voet en de opportunistische speelwijze resulteerde in een hoop hachelijke momenten. De 0-1 achterstand werd razendsnel weggepoetst door een indraaiende voorzet van Peeters die in de verre hoek binnenviel, terwijl de Roda-verdediging inclusief doelman Verbist in plaats van ingreep vooral toekeek.

From hero to zero
De problemen stapelden zich verder op toen Anco Jansen nog binnen het halfuur eerst geel kreeg voor wegwerpgebaren richting de grensrechter en enkele tellen later met rood mocht vertrekken vanwege, volgens de lezing van de arbitrage, spugen richting scheidsrechter Sanders. Jansen zou na afloop bij hoog en bij laag ontkennen gespuugd te hebben, maar de tuchtcommissie zal het incident hoe dan ook onder de loep nemen en de aanvaller mogelijk voor enkele wedstrijden schorsen. Alsof de Kerkraadse voorhoede toch al zo lekker draait op het moment. Voor het vervolg van de wedstrijd hield het in dat Trost zijn toch al ongelukkige basisformatie weer kon omgooien; na 35 minuten spelen werden Nayib Lagouireh en Edwin Gyasi, die tot dan toe op alle fronten werden afgetroefd door hun tegenstander, naar de kant gehaald en vervangen door de fysiek sterke Rigino Cicilia en de verrassenderwijs op de bank gestarte Henk Dijkhuizen. De rechtsback was zijn basisplek kwijtgeraakt aan Martijn Monteyne. Naast Monteyne stonden ook Guy Ramos (terug na een blessure) en Nathan Rutjes (in plaats van Wiljan Pluim, die niet eens bij de wedstrijdselectie zat) vanaf de aftrap binnen de lijnen.

De omstandigheden in Stadion De Geusselt waren zwaar. MVV-goalie Coppens wint hier het luchtduel. (Pro Shots)
De omstandigheden in Stadion De Geusselt waren zwaar. MVV-goalie Coppens wint hier het luchtduel. (Pro Shots)

Met de 2-1 van Smeets op slag van rust – en ja, dat was een hele mooie – zakte de moed in de schoenen bij iedereen die de geel-zwarten een warm hart toedraagt. Na rust zag het verweer van Kerkraadse zijde er wel wat beter uit, maar op de momenten dat het erop aankwam faalde het team van Trost toch weer opzichtig; in de afronding, in verdedigende situaties, waar dan ook. Daarnaast was er in de eerste helft al teveel schade opgelopen en die werd in het tweede bedrijf verder opgebouwd met in totaal 5 gele kaarten. De 3-1 van de thuisclub kon daarnaast niet uitblijven en die viel dan ook via het hoofd van Brouwers – die in de afgelopen zomer nota bene nog in de belangstelling stond van Roda. Daarmee was het volksfeest in de Geusselt compleet.

Troosteloos perspectief
3 Jupiler League-duels in 2015: 3 nederlagen waarvan 2 derby’s, 0 punten, 2 doelpunten voor en 9 doelpunten tegen. Het zijn harde cijfers waar we momenteel niet onderuit kunnen, helemaal wanneer we in ogenschouw nemen dat de tegenstanders allemaal diep in het rechterrijtje van de Jupiler League staan. Daarnaast liegt het programma voor de komende weken er niet om: FC Eindhoven-uit, FC Volendam-thuis en Jong Ajax-uit. Eindhoven is de nummer 2 op de ranglijst, Volendam de nummer 4 en Jong Ajax kan het iedere ploeg verschrikkelijk lastig maken. Een vrije val ligt op de loer wanneer de boel niet eens flink wakker wordt geschud.

Beoordelingen
Bram Verbist: 5 – Zag er slecht uit bij de eerste tegengoal en matig bij hoge ballen. Pakte ook 2 belangrijke ballen.
Martijn Monteyne: 4,5 – Kan veel beter dan hij in de Geusselt liet zien.
Bart Biemans: 4,5 – Zie ‘Monteyne’
Guy Ramos: 4 – Maakte zelfs in dit team nog bovengemiddeld veel fouten. Speelde bijzonder ongelukkig.
Ard van Peppen: 5 – Net iets minder slecht dan de meeste anderen.
Hicham Faik: 4,5 – Zie ‘Biemans’
Nathan Rutjes: 4,5 – Zie ‘Faik’
Tom van Hyfte: 4,5 – Zie ‘Rutjes’
Edwin Gyasi: 4 – Nul rendement. Was niet bestand tegen de omstandigheden en mocht na 30 minuten eraf.
Anco Jansen: 4 – Koelbloedige goal, maar oliedom hoe hij zijn team benadeelt met de rode kaart.
Nayib Lagouireh: 4 – Zie ‘Gyasi’

Henk Dijkhuizen: 4,5 – Viel aardig in maar had de 2-2 moeten binnenschieten
Rigino Cicilia: 6 – Was een van de weinigen die wél fysieke duels won.
Mitchel Paulissen: – – Speelde te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.

Foto: Roda JC Live.