Politici zijn rellen zat: “Ze zijn knettergek geworden”

Dit jaar moet Roda JC Kerkrade voor het eerst in jaren weer derby’s afwerken tegen haar grote Zuid-Limburgse rivalen MVV Maastricht en Fortuna Sittard. Dat leidde bij alle wedstrijden tot op z’n minst kleine opstootjes, maar belangrijker: bij elke derby hebben de stadions meer weg van een zwaarbewaakte inrichting dan van een voetbalstadion. Nu zijn de burgemeesters van de drie steden er klaar mee.

Zwaarbewaakte vestingen in het zuiden
Een kort resumé. Bij Roda JC – MVV moeten er bussen aanvankelijk in Maastricht blijven, nadat de eerste cluster niet bepaald vriendelijk wordt verwelkomd in Kerkrade. Twee weken later loopt het bij Fortuna – Roda flink uit de hand: er worden dertig mensen gearresteerd en de ME moet tijdens de wedstrijd beide vakken binnendringen, omdat supporters richting de fans van de andere club willen gaan. Bij Roda – Fortuna bleef het rustiger, maar daar probeerden Roda-supporters na de 0 – 3 het uitvak te bestormen; ook hier moest de ME het stadion binnengaan, om de boel te sussen. Bij MVV – Roda bleef het relatief gezien het rustigst van bij alle derby’s, maar rondom De Geusselt zag het dan ook letterlijk blauw van de politie.

Een ongewenste situatie, want voor de ‘gewone’ bezoeker wordt het bezoek aan het stadion zo een stuk minder aangenaam. Rondom de drie stadia hing bij de derby’s vaak een grimmige sfeer; niet de sfeer van een Zuid-Limburgs voetbalfeest. Bij Roda – Fortuna vertrokken goedwillende supporters vroeger, na het wangedrag van de raddraaiers. Aan het begin van het seizoen was het al afwachten of er wel uitsupporters toegelaten zouden worden, na de flinke opstootjes tussen Roda-supporters en Fortuna-supporters op de A2. Roda was toen net gedegradeerd en werd opgewacht door Fortunezen; niet alleen met fakkels, maar ook met stenen.

De balans is zoek
Nu zijn de burgemeesters het zat. Jos Som van de gemeente Kerkrade tegenover Dagblad de Limburger: “Aan het begin van het seizoen hebben de vier burgemeesters (ook die van Venlo, red.) bij elkaar gezeten met de clubs, de politie en het OM, en er is een plan van aanpak rond de derby’s opgesteld. Het moest een leuke competitie worden, maar wat er nu allemaal gebeurt, is walgelijk. Ze zijn knettergek geworden.”

Er was al sprake van dat als er ongeregeldheden zouden zijn bij Roda – Fortuna, het gevolg zou zijn dat er geen Roda-fans aanwezig zouden mogen zijn bij MVV-uit. Dat was uiteindelijk wel het geval, maar het weren van uitsupporters is volgens Som wel een serieuze optie. “We kunnen dit niet meer tolereren. Rond Roda-Fortuna is niet veel gebeurd, maar het was wel nodig om daarvoor 250 man aan politie in te zetten. De balans is volkomen zoek.”

Burgemeester Sjraar Cox van de gemeente Sittard-Geleen deelt die mening. “Dit heeft niets met voetbal te maken. Het levert onveilige situaties voor voetbalsupporters op en kost veel te veel politie-inzet. Voor iedereen is de tijd gekomen om zijn verantwoordelijkheid te nemen.”

Voorzitters willen uitsupporters
Waar de burgemeesters dus misschien wel brood zien in het weren van uitsupporters, kijken de voorzitters van de Zuid-Limburgse betaald voetbalclubs daar anders tegenaan. Fortuna-voorzitter Martin Masset ziet niets in het weren van de bezoekende fans. “Als je die maatregel instelt, krijgen die raddraaiers hun zin. Je mag nooit onderhandelen met terroristen. Na Fortuna-Roda hebben we tien stadion- en omgevingsverboden uitgedeeld. We voeren constant overleg met gemeente, politie en supporters om te kijken hoe we een balans tussen gastvrijheid en veiligheid kunnen realiseren. Het slaat nu door naar de veiligheidskant van het verhaal.”

Ook MVV-voorzitter Paul Rinkens wil niets weten van een verbod op uitsupporters. Hij ziet dat als een verplaatsing van het probleem. “Als je dat doet, vinden de kwaadwillenden wel een andere plek om zich te misdragen.” Wim Collard neemt niet zo’n stellig standpunt in. “We moeten de koppen bij elkaar steken, want wat wel duidelijk is, is dat het zo niet verder kan.”

De enige Limburgse club waarbij het allemaal goed gaat, is het Noord-Limburgse VVV-Venlo. De duels tegen VVV gelden voor de drie Zuid-Limburgse clubs niet echt als derby en daarom pleit directeur Marco Bogers ervoor om deze wedstrijden weer gewoon op vrijdagavond te spelen, in plaats van op zondagmiddag. “Rondom die wedstrijden gebeurt niets. Incidenten zoals zondag weer bij MVV – Roda bepalen het beeld en dat is jammer, vooral omdat dit alleen gebeurt bij de Zuid-Limburgse derby’s.”

Foto: L1