Nacompetitie | Roda virtueel naar Emmen, NAC Breda

Met nog elf speelronden voor de boeg begint de competitie zich al behoorlijk te settelen richting het traditioneel bijzonder spannende toetje van de Eerste Divisie: de nacompetitie. Ondanks dat de onderlinge verschillen in de subtop minimaal zijn, is er al een goed beeld ontstaan van de mogelijke tegenstanders waar Roda JC mee te maken zou kunnen krijgen na afloop van het reguliere programma.

Roda JC bevindt zich op het moment in de cruciale top vijf van de Eerste Divisie. Achter de promoverende koploper stromen de nummers twee tot en met vijf pas in met de tweede ronde van de nacompetitie. Dat scheelt meteen twee duels en biedt meer ruimte voor een goede voorbereiding op de eigen wedstrijden. We focussen in deze virtuele nacompetitie echter eerst op de eerste ronde, welke zal gaan tussen de periodewinnaars en de best geplaatste ploegen onder de top vijf die geen periodetitel hebben gewonnen. De huidige situatie is als volgt:

Almere City FC – Sparta Rotterdam
FC Oss – De Graafschap

Doordat Almere en Oss zich beiden in de top negen bevinden, doen ‘as we speak’ de hoogste acht ploegen buiten de kampioen mee in het promotietoernooi. Dat is uiteraard niet altijd het geval; Sparta kwam vorig seizoen van ver uit het rechterrijtje slechts een doelpunt tekort om diens dramatisch verlopen seizoen op een bizarre manier positief te beëindigen.

Na deze ‘voorronde’ volgt de grote tweede ronde, waarin de top van de Eerste Divisie en de twee Eredivisionisten zich inmengen in de strijd. De winnaars van de eerste ronde ontmoeten meteen de clubs van de hogere competitie, terwijl de top vijf van de Eerste Divisie eerst met elkaar dient af te rekenen. Dat vertaalt zich in de volgende affiches:

Almere City FC / Sparta Rotterdam – NAC Breda
FC Oss / De Graafschap – Heracles Almelo
FC Emmen – Roda JC Kerkrade
FC Volendam – FC Eindhoven

De nummer twee ontmoet dus de nummer vijf; het andere affiche bestaat uit de twee ploegen daartussen. In theorie zouden de Eredivisionisten deze ronde moeten overleven, maar dat gebeurt lang niet altijd: Sparta schakelde vorig seizoen N.E.C. uit, enkele jaren eerder overwon ADO Den Haag de tegenstand van VVV-Venlo – uiteraard zijn er nog vele andere voorbeelden te noemen van Eredivisionisten die al in hun eerste ronde hun Waterloo vinden. Heracles en NAC zullen in de huidige situatie op hun tellen moeten passen.

Een ronde verder komen alle ploegen bij elkaar in de grote finale waarin de zege niks anders betekent dan deelname aan de Eredivisie in 2015/2016. Nadat enkele jaren geleden de enigszins eigenaardige regeling met beslissingsduels overboord is gegooid, valt nu de beslissing gegarandeerd in het tweede duel, eventueel via verlenging en strafschoppen. Een penaltyreeks in de nacompetitie weet Roda JC na de zinderende finale in Leeuwarden tegen SC Cambuur inmiddels alles van; laten we hopen dat het dit seizoen niet zover hoeft te komen. De duels zien er op dit moment als volgt uit:

Roda JC Kerkrade / FC Emmen – Almere City FC / Sparta Rotterdam / NAC Breda
FC Volendam / FC Eindhoven – FC Oss / De Graafschap / Heracles Almelo

In het meest waarschijnlijke geval reist Roda JC dus af naar Breda voor de grote finale van de nacompetitie, om daar ten koste van het in financiële problemen verkerende NAC de terugkeer in de Eredivisie te bewerkstelligen. Zo ver is het echter nog lang niet; voordat we het goed en wel over de kansen in de nacompetitie kunnen hebben, volgt zoals gezegd de komende maanden nog een hele reeks reguliere speelronden. Het kan alle kanten op, de bal is rond, het is elf tegen elf. Het doel blijft echter onveranderd: promotie naar de Eredivisie, hoe eerder hoe beter.

Foto: Roda JC Live.