Onderzoek scheidsrechters: Nijhuis en Mulder ongunstig voor penaltyloos Roda JC

Welke scheidsrechters waren Roda JC in het afgelopen seizoen gunstig gezind? Onder leiding van welke arbiter wisten de Kerkradenaren de minste punten te behalen, en wie strooide met kaarten richting de geel-zwarten? Roda JC Live zocht het uit en trok enkele opvallende conclusies.

Wellicht is het het handigst om u direct een kaart voor te schotelen waarop we een aantal gegevens over de scheidsrechters verzameld hebben. Van links naar rechts leest u:

  • de naam van de scheidsrechter
  • het aantal wedstrijden van Roda JC (competitie + beker + play-offs) dat de scheidsrechter leidde en hoe vaak Roda respectievelijk won, gelijkgespeelde en verloor in die duels
  • het gemiddeld aantal kaarten dat de arbiter aan Roda JC gaf in die wedstrijden. Hierbij telt een gele kaart voor ‘1’ en een directe rode kaart voor ‘2’. Dubbel geel wordt geteld als ‘2 x 1’.
  • het gemiddeld aantal kaarten dat de arbiter tegen Roda JC gaf in die wedstrijden. Ook hier telt een gele kaart voor ‘1’ en een directe rode kaart voor ‘2’. Dubbel geel wordt geteld als ‘2 x 1’.
  • het aantal gegeven penalty’s in het voordeel van Roda JC
  • het aantal gegeven penalty’s in het nadeel van Roda JC

Penalty’s: 0 voor, 8 tegen
Wat direct opvalt, is dat Roda in het gehele seizoen geen enkele penalty toegewezen kreeg. Een opvallend gegeven, natuurlijk. Daar staat tegenover dat de Kerkradenaren achtmaal een scheidsrechter naar de stip zagen wijzen in het voordeel van de tegenstander. Edwin van de Graaf deed dat zelfs tweemaal in de enige wedstrijd van Roda JC die hij dit seizoen leidde: Roda verloor met 2-0 bij N.E.C. door twee benutte strafschoppen van Gregor Breinburg. Ook Siemen Mulder gaf twee strafschoppen tégen de Limburgers (een discutabele bij Heerenveen en eentje in het thuisduel tegen Helmond Sport), net als Ed Janssen (een discutabele bij Go Ahead Eagles en een op bezoek bij PSV). Ed Janssen is tevens de scheidsrechter die deze jaargang de meeste Roda-duels floot (6), op de voet gevolg door Martin van den Kerkhof (5).

Resultaten: Gözübüyük garantie voor zege, elite-scheidsrechters juist níét
Bij slechts één scheidsrechter pakte Roda JC puntentechnisch de volle buit: Serdar Gözübüyük leidde Roda JC’s thuisduels tegen Excelsior (4-0) en Sparta (3-1), hetgeen de geel-zwarten dus twee zeges opleverde. Ook onder leiding van Pol van Boekel (1 winst, 1 gelijkspel), Allard Lindhout (1 gelijkspel) en Jeroen Manschot (1 gelijkspel) bleef Roda ongeslagen. Een ander bijzonder gegeven is dat de Koempelclub juist geen enkel duel won waarbij een zogeheten Elite-scheidsrechter de fluit hanteerde. Toegegeven, er zijn maar liefst 10 scheidsrechters onder wiens leiding Roda niet tot een driepunter wist te komen, hetgeen ook logisch is gezien de matige prestaties van het team. Velen van hen floten ook slechts één of twee duels van Roda JC. De Elite-scheidsrechters Björn Kuipers en Bas Nijhuis (die met deze status als eerste in aanmerking komen om internationale wedstrijden te leiden) hadden samen echter de leiding over 6 competitiewedstrijden van Roda, een relatief grotere steekproef dus. In die zes duels kwam Roda echter niet verder dan 3 gelijke spelen en 3 nederlagen.

Kaarten aan Roda: Nijhuis en Mulder de boemannen
De naam van Bas Nijhuis is opnieuw prominent aanwezig wanneer we onze blik verleggen naar het aantal gegeven kaarten door de leidsmannen. In totaal gaf Nijhuis in 3 duels namelijk 8 maal geel, driemaal een tweede gele kaart en eenmaal rood aan Roda JC, wat neerkomt op een kaartengemiddelde van 4,33. De oorzaak van Nijhuis’ hoge notering ligt met name bij het door hem gefloten thuisduel tegen SC Heerenveen, waar hij een daad meende te kunnen stellen door zowel Ajagun als Kum met twee keer geel van het veld te sturen wegens aanmerkingen op de leiding. Ook gaf hij rood aan Ananou (Ajax-uit) en Paulissen (Vitesse-uit), twee terechte beslissingen. Verder scoren in deze categorie ook Dennis Higler (floot echter alleen ADO-uit), Serdar Gözübüyük, Richard Liesveld, Siemen Mulder en Edwin van de Graaf hoog. Bij Gözübüyük en Liesveld is het verschil met het aantal kaarten aan de tegenstanders bovendien behoorlijk groot. Mulder, die zoals eerder gezegd Roda al twee penalty’s tegen gaf in twee duels, bestrafte de Kerkradenaren onder meer tweemaal met een rode kaart. De veldverwijzing van El Makrini bij Heerenveen deed menig wenkbrauw fronsen en de rode prent voor Rosheuvel tegen Helmond Sport werd zelfs geseponeerd.

Kaarten aan tegenstanders: Slechts vier scheidsrechters ‘in het voordeel van Roda’
Wanneer we de kaarten vóór en tégen Roda JC tegen elkaar afzetten, zien we dat 12 van de 16 scheidsrechters meer kaarten aan Roda JC dan aan Roda’s tegenstanders gaven. Vier arbiters verdeelden de straffen ‘in het voordeel van Roda’: Bjorn Kuipers, Danny Makkelie, Jochem Kamphuis en Jeroen Manschot. Opvallend, aangezien vooral Kuipers en Kamphuis in het verleden vaker dan gemiddeld (al dan niet terecht) bekritiseerd werden om hun optredens bij Roda-wedstrijden. Verder gingen ook Kevin Blom en Allard Lindhout zuinig om met de kaarten, hoewel hen balans lichtjes in het voordeel van Roda’s opponent(en) is. Eén scheidsrechter hield de kaarten op zak: Christiaan Bax leidde alleen Roda’s thuisduel tegen FC Twente (0-3) en deed dat zonder straffen uit te delen. In totaal kreeg Roda zelf vier directe rode kaarten (El Makrini bij Heerenveen, Paulissen bij Vitesse, Auassar bij Helmnd Sport en Rosheuvel tegen Helmond Sport) en moest driemaal een Roda-tegenstander met 10 man verder (Excelsior-thuis, Groningen-thuis en MVV-thuis).

Conclusies
Uiteraard is het altijd lastig om een speler of een scheidsrechter verantwoordelijk te houden voor gegeven kaarten. Maar op basis van de feiten kunnen we samenvattend constateren dat er niet een specifieke scheidsrechter écht gunstig bleek voor Roda JC, wat op zichzelf een goede zaak is in het kader van de neutraliteit van de KNVB-scheidsrechters. Qua geboekte resultaten kwamen Gözübüyük en Van Boekel positief naar voren, waar met betrekking tot de gegeven kaarten en strafschoppen ook Kuipers, Makkelie en Kamphuis het voordeel van de twijfel krijgen. Desondanks zijn er enkele negatieve ‘uitblinkers’ vanuit Roda-perspectief. Met name Nijhuis (veel gele én rode kaarten) en Mulder (discutabele rode kaarten en strafschoppen tegen de Kerkradenaren) bleken bijzonder ongunstige leidsmannen voor de geel-zwarten. Ook Edwin van de Graaf maakte er een potje van bij de enige Roda-wedstrijd die hij floot (NEC-uit). De cijfers van Higler vallen eveneens in negatieve zin op, maar op zijn beslissingen bij zijn enige wedstrijd (ADO-uit) was niet veel aan te merken.

Header: Roda JC Live