Parkstad loopt uit voor eerste promotiekans Roda JC

Al meer dan 15.000 kaarten zijn verkocht voor het duel tussen Roda JC en SC Cambuur van vrijdagavond. Om te kunnen promoveren hebben de Kerkradenaren hulp nodig van Telstar, maar het begint bij zelf winnen.

Allereerst even het scenario voor vrijdag, de uitgangspositie die het meeste publiek in jaren naar het Parkstad Limburg Stadion zal doen komen. Slechts in één geval is Roda JC al na de wedstrijd tegen Cambuur gepromoveerd: als FC Groningen verliest bij Telstar en Roda de eigen wedstrijd wint. In alle andere gevallen volgt volgende week een beslissende ontmoeting met de Groningers in een uitverkochte Euroborg.

Middenveld
Winnen van Cambuur is dus de eerste opgave voor de ploeg van Bas Sibum. Dat zal zeker geen sinecure zijn. Bekijk alleen al de wedstrijd in Leeuwarden, waarbij Roda het lastig had met Cambuur. Bovendien heeft Roda twee pittige wedstrijden achter de rug, waarin gelijk werd gespeeld tegen De Graafschap en Jong Ajax. In beide ontmoetingen speelde Sibum met een aanvallend ingesteld middenveld en twee keer had dat middenveld het verdedigend lastig. Tegen Ajax zag de trainer zich genoodzaakt om al halverwege meer defensieve zekerheid in te bouwen door het inbrengen van Orhan Dzepar.

Vrijdagavond zal Dzepar vanaf de aftrap aantreden. Dat gaat waarschijnlijk ten koste van Sami Ouaissa, omdat Walid Ould-Chikh van het verdedigende naar het aanvallende middenveld schuift. Een tweede optie is dat Ouaissa dan doorschuift naar rechtsbuiten en Arjen van der Heide het kind van de rekening wordt. Sibum kan geen beroep doen op drie langdurig geblesseerden, namelijk Nils Röseler, Teun Bijleveld en Wesley Spieringhs.

Laatste kans
Cambuur kent een matig seizoen en vecht vrijdagavond voor de allerlaatste kans om de nacompetitie in zicht te houden. Om de play-offs te halen hebben Henk de Jong en co een wonder nodig: het gat naar de laatste nacompetitieplek is vijf punten. Hulp van andere ploegen is dus nodig, maar ook voor Cambuur begint het bij zelf winnen. Dat doen de Leeuwarders dit seizoen te weinig, vooral door de lekke defensie. Cambuur kreeg dit seizoen al 71 tegendoelpunten te verwerken, alleen Jong PSV doet het op dat vlak slechter. Zet daar tegenover dat alleen FC Dordrecht en Willem II vaker scoorden en je krijgt vaak doelpuntrijke wedstrijden, zoals ook afgelopen week, toen het tegen de Dordtenaren 3-3 werd.

De Jong ziet Remco Balk terugkeren van een schorsing. De notoire kaartenpakker ging twee weken geleden alweer voor de dertiende keer op de bon en liep daardoor tegen zijn vijfde schorsing aan. Fedde de Jong moet door zijn terugkeer op de bank plaatsnemen. Voor de rest treedt Cambuur in een ongewijzigde opstelling aan in Kerkrade, waar om 20:00 uur wordt afgetrapt onder leiding van Sander van der Eijk. Het duel is zoals altijd LIVE te volgen via Roda JC Live op X.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Raatsie – Reith, Didden, Beerten, Müller – Kongolo, Ould-Chikh, Dzepar – Van der Heide, Sejk, Zauner.

Vermoedelijke opstelling SC Cambuur: Van Osch – Otteson, Tol, Smand, Poll – Van Kaam, Mercera, Balk – Breij, Uldrikis, Smit.

Foto: Roda JC Live