RJC Kort | Podcast, legionella, Visser en Väyrynen

In de regelmatig terugkerende rubriek RJC Kort bundelen we een aantal nieuwsberichten die we u niet willen onthouden. Vandaag berichten we over de intrede van een Roda JC-podcast, een legionellabesmetting in het stadion, en enkele vertrekkers bij Roda JC.

The Voice of Kaalhei
Supporters van Roda JC Kerkrade hebben er weer een nieuwe vorm van tijdverdrijf op werk of in de auto bijgekregen. Dat gaat in dit geval ook nog eens gepaard met het op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van de club. Bjorn Jegers, eigenaar van Jegers Advocaten, en Rob Franssen, oprichter van supportersvereniging South XVI, zijn een Roda JC-podcast gestart onder de naam The Voice of Kaalhei.

Elke week zullen Franssen en Jegers, tevens lid van het Platform Roda JC, de actualiteiten rondom de Kerkraadse club bespreken en hun ongezouten mening geven over de gang van zaken in het Parkstad Limburg Stadion. In de tweede aflevering, die volgende week uitkomt, zal oud-speler Leo Degens langskomen in de ‘studio’ van de mannen, in restaurant Vijlerhof.

De eerste aflevering van de podcast is hier te beluisteren.

Oefenduel afgelast
Donderdagavond om 19:00 uur zou Roda JC voor de eerste keer dit seizoen een wedstrijd afwerken in het Parkstad Limburg Stadion. Het Belgische KV Mechelen was als tegenstander gestrikt. De wedstrijd werd echter plotseling afgelast, vanwege ’technische problemen’ in het stadion.

Het bleek om een legionellabesmetting te gaan. Een defecte pomp zorgde voor stilstaand water, en dan krijg je dergelijke situaties. Uit voorzorg werd de oefenwedstrijd afgelast en werd er een dag getraind op het complex van RKSV Groene Ster te Heerlen. Inmiddels wordt er weer in het Parkstad Limburg Stadion getraind, maar de wedstrijd is en blijft afgelast.

Arbitragezaak
Het winnen van de arbitragezaak tegen Hans Visser was een meevaller voor Roda JC. De assistent-trainer stapte in maart op, toen Robert Molenaar de laan uit was gestuurd. In zijn contract was een clausule opgenomen, waarin stond dat Visser onmiddellijk op zou stappen, wanneer Roda JC afscheid zou nemen van Molenaar.

Molenaar werd echter op non-actief gesteld en formeel niet ontslagen. Visser besloot, begrijpelijk genoeg, om niet meer op te komen dagen. Daarbij vond de assistent-trainer dat hij recht had op een vergoeding. De arbitragecommissie heeft besloten dat Roda JC het contract niet hoeft uit te betalen, nu Molenaar niet ontslagen was. De club betaalt wel nog het salaris van Visser over het afgelopen seizoen uit, maar het komende seizoen hoeft Visser geen geld van Roda JC te verwachten.

Vertrek Väyrynen
Wie ook geen geld van Roda JC meer hoeft te verwachten, is spits Tim Väyrynen. De Finse spits keert terug naar zijn vaderland, waar hij gaat voetballen bij topclub HJK Helsinki. Daar mag Väyrynen meteen aan de bak, want Helsinki treft Rode Ster Belgrado in de tweede voorronde van, jawel, de Champions League.

Väyrynens verblijf in Kerkrade draaide uit op een fiasco. De spits werd vorig jaar als paniekaankoop binnengehaald, vanwege het gebrek aan een spits. De “targetman”, met een “neusje voor de goal”, werd vorig jaar met veel genoegen gepresenteerd door Roda JC-directeur Harm van Veldhoven. Väyrynen kwam echter slechts tot één basisplaats, dertien optredens en nul doelpunten.