Roda JC met testspelers kansloos tegen Anderlecht

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Roda JC zijn eerste nederlaag geleden. Op het sportcomplex van Anderlecht was de Belgische recordkampioen met 6-0 te sterk.

Jurgen Streppel stuurde voor het eerst in de aanloop naar het nieuwe seizoen een potentiële basisopstelling het veld in. In die opstelling was plaats gemaakt voor twee testspelers: Oliver Schmitt van 1. FC Köln en Ali Barak, die uit de opleiding van Bayer Leverkusen komt. Zij mochten flink aan de bak, want Anderlecht stuurde een zeer sterke opstelling het veld in, met sterkhouders als Wesley Hoedt, Francis Amuzu en Yari Verschaeren.

Laatstgenoemde stal zaterdagmiddag de show, want hij zorgde er eigenhandig voor dat Anderlecht binnen een uur op 3-0 stond. Al was dat misschien net zo goed aan het gebrekkige verdedigen van de Roda JC-defensie te wijten.

Binnen een kwartier zorgde totale miscommunicatie tussen Xander Lambrix en Rody de Boer ervoor dat Verschaeren de openingstreffer binnen kon frommelen. Na een half uur verdubbelde Verschaeren met een volley de marge, waarbij hij totaal werd vrijgelaten door linksback Barak. Ook bij dat doelpunt zag De Boer er niet goed uit. Direct na rust veroorzaakte Lambrix met een lompe tackle een penalty, die door Verschaeren werd benut.

Sowieso was het niet de middag van Lambrix, die even later met een knullig eigen doelpunt voor de 4-0 tekende. Na een hoop wissels aan beide kanten was het invaller Antoine Colassin, die met de 5-0 en de 6-0 onderstreepte dat Roda JC een maat te klein was voor Anderlecht.

Aanvallend wist de ploeg van Jurgen Streppel hier weinig tegenover te zetten; enkel in de eerste helft kwamen Bryan Limbombe en Niek Vossebelt tot twee acceptabele pogingen. Doelman Hendrik van Crombrugge hoefde daarbij echter niet in actie te komen.

Het onderstreept de defensieve kwetsbaarheid bij Roda JC, iets dat ook door Jurgen Streppel na afloop van de wedstrijd beaamd werd. De trainer gaf daarbij tegenover L1 aan dat er node gezocht wordt naar versterkingen voor de defensie. Eén versterking maakte zaterdagmiddag zijn debuut: Terrence Douglas viel met een half uur te gaan in.

Opstelling Roda JC: De Boer (46. Hamers) – Reith (58. Takidine), Lambrix, Joppen (58. Douglas), Barak (68. Van der Ven) – Vossebelt, Emmers (58. Ouaissa), Bouchouari (58. Buffonge) – Schmitt (58. Amissi), Vente (46. Yayi Mpie), Limbombe (58. Sieben).

Header: Roda JC Live