Roda JC vraagt om uitstel huurbetaling

Roda JC Kerkrade heeft bij monde van algemeen directeur Wim Collard maandagavond in de Kerkraadse gemeenteraadsvergadering om uitstel van huurbetaling gevraagd. Bovendien werd er door Collard een toelichting gegeven op de gang van zaken op financieel vlak tot nu toe dit seizoen.

Collard maakte bekend dat het verwachte tekort van 1,2 miljoen euro inmiddels is opgelopen tot 1,35 miljoen, desondanks de veel hogere toeschouwersaantallen dan begroot. De personeelsopruiming in de zomer heeft namelijk minder resultaat gehad dan gehoopt en bovendien vallen de sponsorinkomsten tegen. Wel gaf Collard aan dat het shirt tot en met maart ‘vol’ is. Voor een wedstrijd hoofdsponsorschap betaalt een bedrijf € 15.000 à € 20.000. Toverland betaalde afgelopen jaar € 250.000 en dus zou met 16 thuiswedstrijden dit bedrag al geëvenaard worden.

Om het tekort te dekken gaat Roda uit van drie factoren: de financieringsbijdrage voor de voetbalacademie, de verkoop van de transferrechten van de selectie én… huuruitstel. Op 1 januari 2015 zou Roda JC de huur van het tweede half jaar van 2014 over moeten maken. Dat bedrag bedraagt € 400.000, maar Roda wil daar dus uitstel voor. Bovendien wil de club uitstel voor de gemeentelijke lasten à € 80.000 die nog openstaan. Vanuit de gemeenteraad werd hier sceptisch op gereageerd.

Collard kon tevens niet garanderen dat bij een langer verblijf in de Jupiler League de huur van 1 juli 2015 wel overgemaakt kan worden. Wat hij dan weer wél kon garanderen, is dat er volgend jaar een sluitende begroting ligt, of er nou in de Eredivisie of in de Jupiler League wordt gespeeld. In het laatste geval moet er in die begroting dan weer wel rekening gehouden worden met een huurachterstand, wat in het eerste geval (promotie) niet zo is. Of de gemeente instemt met het voorstel van Collard, zal in een later stadium bekend worden.

Op het internet doen ondertussen geruchten de ronde over een salarisachterstand tegenover de spelers. Hierover is in de raad niets gezegd en bij Roda JC Live ook niets bekend.

Foto: Roda JC Live