Roda JC wint, maar wacht beslissende wedstrijd in Groningen

Op een chaotische avond heeft Roda JC gedaan wat het moest doen: winnen van SC Cambuur. In de tweede helft loodsten Sami Ouaissa en Václav Sejk de ploeg naar een 2-0-zege.

Voor het eerst in jaren zat het Parkstad Limburg Stadion weer zo goed als vol, met ruim 16.000 toeschouwers. Die toeschouwers zagen Roda, dat met hulp van Telstar vrijdagavond al kon promoveren, voorzichtig uit de startblokken komen. Na amper tien minuten kwam Cambuur bijna op voorsprong, want uit een vrije trap kopte Remco Balk de bal op de paal, waarna Floris Smand de rebound in de handen van Calvin Raatsie kopte. In de tegenstoot verschalkte Sami Ouaissa bijna Yannick van Osch, maar de keeper had een goede redding in huis.

Na dat druistige begin kreeg Roda JC meer het initiatief, al was dat zonder tot al te grote kansen te komen. Enkele afstandsschoten vlogen over en naast, terwijl Cambuur weinig meer in de melk te brokkelen had. Ondertussen was FC Groningen in Velsen-Zuid al vroeg op achterstand gekomen tegen Telstar.

In de tweede helft kwam de ploeg van Bas Sibum uiteindelijk op voorsprong na een prima aanval. Walid Ould-Chikh gaf de bal slim mee aan Ouaissa, die in de korte hoek binnen schoof. Een paar minuten later werd het ook 2-0, nadat Sejk profiteerde van geblunder in de Cambuur-defensie. Daarmee was het wel gespeeld, al had de wereld er ook heel anders uit kunnen zien: vlak na de 1-0 had Matisse Didden namelijk een penalty tegen moeten krijgen, en wellicht ook een rode kaart. Op de achterlijn, in eigen zestien, veegde hij de bal namelijk met de arm over de achterlijn. Scheidsrechter Sander van der Eijk, die sowieso een matige wedstrijd speelde, zag het niet.

De wedstrijd kabbelde daarna rustig naar het eind, terwijl er in het stadion steeds meer naar het 711 Stadion bij de hoogovens werd gekeken. Daar viel uiteindelijk in de 95e minuut de gelijkmaker, waarna zich een chaotische apotheose voltrok. Om onbekende redenen dachten de Roda-supporters dat het 2-1 voor Telstar was geworden, waarna dat ook nog eens door stadionspeaker Wim Frijns werd omgeroepen. Het bleef daar echter bij 1-1, waardoor Groningen en Roda volgende week in Euroborg een beslissende wedstrijd gaan spelen.

Foto: Roda JC Live