Weinig teleurstelling bij Roda-spelers: “Volgende week afmaken”

Ondanks de vreemde taferelen op het veld na afloop van het duel tussen Roda JC en SC Cambuur was er weinig teleurstelling te bekennen bij de spelers die de pers te woord stonden. De tendens was duidelijk: wij hebben een goede wedstrijd gespeeld en gaan met vertrouwen naar Groningen toe.

Na het gewonnen duel tegen de Leeuwarders (2-0) dachten honderden Roda-supporters gepromoveerd te zijn naar de Eredivisie. Een late treffer van FC Groningen gooide echter roet in het eten, al ging enkele minuten later nog het gerucht dat Telstar opnieuw op voorsprong was gekomen. Daar bleek niets van waar te zijn en dus droop iedereen teleurgesteld af. Die teleurstelling leek uiteindelijk vooral bij de supporters te zitten, want de Roda-spelers verschenen bijzonder stoïcijns in de mixed zone.

“We gingen ervan uit dat Groningen gewoon zou winnen en dat we het daar af zouden moeten maken”, steekt Rodney Kongolo van wal. “We moesten vooral vanavond zelf winnen en dat hebben goed gedaan. Op een paar kansjes die we hebben weggegeven na waren we heer en meester.” Matisse Didden was dat met hem eens. “In de eerste tien minuten was het pingpongvoetbal, daarna kregen we controle. In de tweede helft hebben we met uitgespeelde kansen een goede overwinning geboekt.”

Didden mocht zelf blij zijn de wedstrijd überhaupt vol te maken. Vlak na de 1-0 van Sami Ouaissa veegde de verdediger in eigen zestien een bal over de achterlijn, als ware hij volleyballer, om zo een gevaarlijke situatie te voorkomen. Tot ongeloof van de spelers van Cambuur zag scheidsrechter Sander van der Eijk daar niets in. Didden toonde zich na afloop schuldbewust: “Volgens mij is het donkerrood, ik heb geluk gehad. Ik werd zwart voor m’n ogen en tik hem buiten, anders ontstaat er volgens mij een gevaarlijke situatie.”

Uitstel
Beide spelers gaven aan tijdens de wedstrijd niet op de hoogte te zijn geweest van de stand van zaken in Velsen-Zuid, al was helemaal afsluiten volgens Didden niet mogelijk. “Je ziet camera’s bij de bank staan, supporters langs de boarding. Dat laat wel merken dat het in ons voordeel zal zijn.” Pas toen Didden al op de schouders zat bij supporters bleek Telstar niet de 2-1 te hebben gescoord. “En dus moeten we het feest een week uitstellen.”

Van de chaos op het veld, die ontstond na een vermeende 2-1 van Telstar tegen FC Groningen, kreeg Kongolo weinig mee. Maar ook voor dat laatste restje chaos was het al druk op het veld. “Wij waren rustig aan het wachten tot de wedstrijd van Groningen afgelopen zou zijn, alleen er kwamen al supporters het veld op alsof de wedstrijd gespeeld was. Je kan pas juichen als het klaar is.”

Kwaliteit leveren
Het vertrouwen in een goede afloop is nog steeds groot, ook bij de immer nuchtere trainer Bas Sibum. “Het komt aan op precies dat waar we het hele jaar op gehamerd hebben: rustig blijven en volwassen zijn. Na alle chaos hebben we de ploeg bij elkaar geroepen en gezegd dat we verder moeten naar volgende week. Dan moeten we het afmaken.” Dat beaamt Didden: “We hebben maar vier keer verloren, dat is heel weinig. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij in Groningen kwaliteit zullen leveren.”

Roda kan in ieder geval vertrouwen ontlenen aan het feit dat het goed presteert in ‘grote’ uitwedstrijden. Op bezoek bij Willem II, ADO Den Haag, NAC Breda en FC Emmen werd steeds gewonnen. “We hebben heel veel goede wedstrijden gespeeld, ook in grote ambiances”, weet ook Sibum, om vervolgens te relativeren: “Maar dat zegt allemaal geen klote. Het wordt echt een wedstrijd op zich.”

Foto: Roda JC Live