Roda vecht zich naar punt in Goffert, na onnodig rood

Roda JC heeft vrijdagavond een zwaarbevochten punt gepakt in het Goffertstadion. Op bezoek bij N.E.C. eindigde de wedstrijd in 1-1 door doelpunten van Kees Luijckx en Thomas Beekman.

Met dat punt in Nijmegen mocht aanvaller Roland Alberg zich uiteindelijk het gelukkigst prijzen. De routinier werd tegen MVV nog gepasseerd door trainer Jurgen Streppel, maar mocht in de Goffert weer in de basis starten vanwege een blessure van Patrick Pflücke. Alberg liet na afloop van de wedstrijd tegen MVV weten zijn gram te hebben gehaald, maar maakte tegen NEC een aanvoerder onwaardige fout.

Na een uur spelen stond Roda JC namelijk op een nipte, maar toch comfortabele voorsprong, toen Alberg op het middenveld een spijkerharde overtreding op Tavsan maakte. Met twee benen vooruit, terwijl de bal ruim buiten bereik was, gaf hij scheidsrechter Kamphuis geen andere keuze dan het trekken van de rode kaart.

Het kostte Roda de kans om op jacht te gaan naar de 0-2 en uiteindelijk kostte het Roda ook, indirect, de overwinning. Hoewel de marge minimaal was, hadden de Kerkradenaren in het eerste uur namelijk niet veel te duchten van N.E.C., dat nauwelijks grote kansen wist te creëren. Daar zette Roda overigens niet veel tegenover, met name doordat de laatste aanname of de eindpass niet goed was. Wel waren de bezoekers meer in de aanval dan de thuisploeg.

Na de rode kaart kantelde het spelbeeld langzaam maar zeker, totdat N.E.C. de laatste tien minuten Roda JC met de rug tegen de muur zette. Uit een hoekschop viel uiteindelijk de gelijkmaker, die Beekman van dichtbij binnenkopte. Daarna kregen de Nijmegenaren ook nog een – onterechte – penalty. Dat cadeautje van Kamphuis pakte de thuisploeg niet uit, want Syb van Ottele schoot de penalty naast.

Het zorgde ervoor dat Roda een punt overhield, want in de eerste helft schoot Kees Luijckx van dichtbij de openingstreffer tegen de touwen. Met dat punt komt Roda aardig weg, maar toch zijn de druiven vrij zuur: op basis van het eerste uur hadden de drie punten immers zeker in het vat gezeten.

Foto: Roda JC Live