Voor het eerst in tijden weer derbywinst Roda: 2-0 tegen MVV

Roda JC heeft voor het eerst sinds mei 2017 weer eens een Limburgse derby naar de hand gezet. In het Parkstad Limburg Stadion werd MVV in een wedstrijd met zeer bedenkelijk niveau met 2-0 verslagen.

De derby, tussen de nummers dertien en zestien van de Keuken Kampioen Divisie, begon fel, met name van Roda-zijde. Trainer Jurgen Streppel had maar liefst vier wijzigingen doorgevoerd in de basis na de abominabele wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. De nieuwe basisklanten speelden vol energie, waarbij met name Thijmen Goppel en Benji Bouchouari een goede indruk maakten.

Het doelpunt kwam echter van Danny Bakker, die wél zijn basisplaats had behouden. Spits Fabian Serrarens legde een bal terug op Bakker, die niet twijfelde. Van een meter of twintig schoot de middenvelder de bal precies in de hoek. Doelman Mike Havekotte zag de bal via de binnenkant van de paal binnenvallen.

Vervolgens zakten beide ploegen al snel terug naar een zeer bedenkelijk niveau. De enige dreiging waarvoor Roda JC nog wist te zorgen kwam van Goppel, die er af en toe een sprint uitgooide. Daar had MVV-back Raoul Last geen antwoord op, maar zoals zo vaak ontbrak het bij Goppel aan de afronding.

MVV wist daar in de eerste helft niets tegenover te zetten, maar in de tweede helft kwamen de Maastrichtenaren beter voor de dag. Eerst was daar een vrije trap van Joeri Schroijen, vervolgens een rappe vrije trap, en daarna een verdwaalde voorzet van Last die bijna in de kruising verdween. Bij dat laatste moment stond doelman Miguel Santos op te letten – het enige moment waarop hij serieus werk kreeg in deze wedstrijd.

Terwijl MVV steeds meer de aanval koos, verzuimde Roda om de enorme ruimtes te benutten die de bezoekers lieten vallen. Pas in de absolute slotfase kwam Roda JC een paar keer gevaarlijk voor het doel, en dat leidde uiteindelijk tot de 2-0. Amir Absalem kreeg drie kansen op de tweede treffer, maar slaagde er niet in te scoren. De laatste keer werd dat voorkomen door Gaston Salasiwa, die de bal uit het doel tikte met de hand. Het logische gevolg: rood en een penalty, die benut werd door Roland Alberg.

Door de eerste overwinning sinds medio september stijgt Roda JC naar de twaalfde plaats, met zestien punten uit twaalf wedstrijden. Volgende week wacht de uitwedstrijd tegen N.E.C.