Rol voor Belgische prins bij aanklacht tegen Korotaev; rechter enorm geïrriteerd

Er sijpelen steeds meer details binnen over de zaak rondom beoogd Roda-eigenaar Aleksei Korotaev. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat Helin International de zaak heeft aangespannen, en dat een Belgische prins de de drijvende kracht achter die firma is. 

Helin International
Helin International
 adviseert zakenlui en bedrijven over management en investeringen. De door hen aangespannen rechtszaak over een vermeende door Korotaev ongedekt uitgeschreven cheque ter waarde van 17,7 miljoen heeft ertoe geleid dat de Zwitserse Rus al enkele maanden in de gevangenis in de Verenigde Arabische Emiraten vertoeft. Bovendien werden zijn bezittingen op 26 maart bevroren, waardoor investeren in Roda JC vooralsnog onmogelijk is voor de beoogd grootaandeelhouder.

‘De Zwarte Prins’
Het genoemde bedrijf heeft een tamelijk duister karakter en lijkt, volgens deskundigen, een netwerk aan directieleden te vertegenwoordigen. Onder hen is Henri de Croÿ, een Belgische prins. Via het bedrijf Jawer SA (wie kent het niet) heeft hij belangen in het overkoepelend bedrijf dat dus Korotaev voor 17,7 miljoen voor de rechter sleept. De Croÿ werd in het verleden in België jarenlang verdacht van het ontduiken van belasting. In 2015 werd hij vrijgesproken door het Luikse hof van beroep. Door de affaire staat hij in België bekend als ‘de zwarte prins’.

Zittingen
Intussen hebben er met betrekking tot deze zaak al twee zittingen plaatsgevonden. Bij de eerste zitting kwam Helin International niet opdagen, hetgeen volgens Korotaev-adjudant Stijn Janssen ‘de rechter enorm irriteerde’. Bij de tweede zitting was alsnog een vertegenwoordiging van de aanklagers aanwezig. Janssen: “Ik heb ook gehoord over de Belgische connectie. Maar in de rechtszaal waren geen Europese vertegenwoordigers van Helin. Ik heb deze meneer De Croÿ nooit ontmoet. Ik ken hem niet.”

Begroting ingediend
Janssen, die op het moment geen contact heeft met Korotaev, wat volgens hem gebruikelijk is gezien de omstandigheden, beaamt dat Korotaev nog steeds vastzit. Dat zal zo blijven totdat de rechtszaak een al dan niet positief einde kent voor de Zwitserse Rus. Het gevolg is dat Roda JC morgen een begroting waarin geen rol voor Korotaev is opgenomen bij de KNVB indient. Het verschil ten opzichte van een scenario mét Korotaev – dat na een gunstige uitspraak nog steeds mogelijk zou zijn – bedraagt daarbij zo’n 4 miljoen Euro.

Foto: Pro Shots