Terug in de tijd: Roda’s meest recente Europees uitduel

Time flies when you’re having fun. Nu is het in de afgelopen jaren zeker niet altijd feest geweest bij Roda JC Kerkrade, maar de tijd sinds het laatste Europese optreden ligt al een tijdje achter ons. Exact 12 jaar geleden speelden de geel-zwarten hun voorlopig laatste uitwedstrijd in een internationale competitie: in Mestalla, tegen Valencia CF.

De zomer van 2005. Het is een periode waarin we nog niet bekend zijn met voorrondes voor een UEFA Cup-toernooi; in plaats daarvan mogen 50 teams zich proberen te kwalificeren voor de UEFA Cup via de zogeheten Intertoto Cup. Dat toernooi bestaat uit 5 rondes, waar uiteindelijk drie winnende teams zich plaatsen voor de UEFA Cup. Roda stroomt in de derde ronde in en rekent in een doelpuntrijk tweeluik (0-0 thuis, 1-1 uit) af met het Tsjechische Slovan Liberec. In de vierde ronde (of: halve finale) stuit de formatie van coach Huub Stevens op een Spaanse grootmacht: Valencia CF. Die ploeg werd drie jaar eerder al kampioen van Spanje en in 2004, een jaar voordat het dus op Roda-stuitte, pakte het opnieuw de Spaanse landstitel én won het de UEFA Cup.

“Veel gevaar in de punt van de aanval”
In het daaropvolgende seizoen eindigde Valencia echter op een teleurstellende zevende plaats. De coach van de Spanjaarden, Quique Flores, erkende voorafgaand aan het tweeluik met Roda dat zijn ploeg kwalitatief de sterkste van de twee zou zijn. “Maar volgens mij hebben ze veel gevaar in de punt van de aanval”, wist de oefenmeester. “Ze hebben enkele snelle spelers, op dat gebied zijn zij superieur. Ze spelen erg Nederlands, tactisch ongeorganiseerd en de gevaarlijkste speler is Sergio.” Mooie woorden natuurlijk van de tegenstander, die de dubbele confrontatie in eigen huis mocht openen. Of, met andere woorden: het decor vormen van Roda’s voorlopig laatste Europese uitduel. Exact 12 jaar geleden dus.

De wedstrijd zelf was een waar kat-en-muis-spel waarbij de geel-zwarten al snel met de rug tegen de muur werden gedrukt. De defensie hield aardig stand, maar na 35 minuten was het Rufete die de ban brak namens de thuisploeg: hij scoorde op ietwat gelukkige wijze. In de 41ste minuut werd de voorsprong verdubbeld door… Rufete, die met rechts Roda-keeper Kujovic kansloos liet. Vijf minuten na rust werd het zelfs 3-0 voor ‘Los Che’ en de doelpuntenmaker luisterde in dit geval naar de naam… Rufete, die zich daarmee tot hattrick-hero kroonde. De 22.000 toeschouwers in Estadio Mestalla (capaciteit: 55.000 plaatsen) zagen het in de slotfase nog 4-0 worden via Moretti.

David Villa en Patrick Kluivert bij Valencia. (Pinterest)

Sterrenensemble
Een stevige nederlaag voor de Limburgers dus, maar een echte verrassing was het niet gezien het enorm kwaliteitsverschil tussen de beide ploegen. De sterkhouders aan Kerkraadse zijde waren op dat moment Pa-Modou Kah, Gregoor van Dijk, Sergio, Kevin van Dessel en Arouna Koné: stuk voor stuk spelers die de nodige waardering hebben gekregen bij de Koempelclub. Valencia was echter in staat om spelers van een ander kaliber op te stellen: zij traden aan met onder meer keeper Santiago Canizares (46 interlands en twee Champions League-finales), Roberto Ayala (speelde uiteindelijk op drie eindtoernooien met Argentinië), Carlos Marchena (later EK- en WK-winnaar met Spanje), David Albelda (zou in totaal 15 seizoenen voor de club spelen) en Patrick Kluivert (over wie Stevens na de wedstrijd zou zeggen dat hij hoe dan ook zou moeten spelen bij het Nederlands Elftal). En ene David Villa, die intussen bekend staat als all-time topscorer van het Spaanse nationale elftal, mocht nog even invallen. Verschil moet er zijn, zullen we maar zeggen.

Het is een understatement dat de returnwedstrijd in Kerkrade niet meer dan een formaliteit was. Een niet al te kolkend Parkstad Limburg Stadion (5000 toeschouwers) zag dat duel eindigen zoals het begon: in 0-0. Valencia kwalificeerde zich dus voor de Intertoto Cup-finale, maar zou het UEFA Cup toernooi niet bereiken doordat Hamburger SV over twee duels sterker bleek. Voor Roda zou de UEFA Cup, met uitzondering van twee play-off-campagnes onder Harm van Veldhoven en een verloren bekerfinale, daarna niet meer dichterbij komen. Die UEFA Cup is inmiddels omgedoopt tot Europa League. Of die ooit nog in het vizier komt van Roda JC? De tijd zal het leren.

Valencia CF – Roda JC 4-0 (2-0)
Goals:
36′ Rufete 1-0, 41′ Rufete 2-0, 5o’ Rufete 3-0, 83′ Moretti 4-0
Opstelling Valencia:
Santiago Canizares – Fabio Aurélio, Roberto Ayala, Carlos Marchena, Pedro López – David Albelda, Edu Gaspar, Vicente Rodriguez (80′ Emiliano Moretti), Francisco Rufete (84′ Juanlu Hens) – Marco di Vaio, Patrick Kluivert (58′ David Villa)
Opstelling Roda JC:
Vladan Kujovic – Laszlo Bodnar, Ger Senden, Pa Modou Kah, Vincent Lachambre – Gregoor van Dijk, Edrissa Sonko (64′ Charlie van den Ouwenland), Boldizsar Bodor (57′ Predrag Filipovic), Sergio (43′ Kevin van Dessel) – Sekou Cissé, Arouna Koné

Header: Wikimedia Commons