Terugblik | De derby’s van seizoen 2014/2015

Onderlinge ontmoetingen tussen clubs uit Zuid-Limburg zijn beladen. Deze opmerking zal voor iedereen die een beetje bekend is bij het voetbal in Limburg ongetwijfeld overkomen als een open deur. Dat is het natuurlijk ook: de derby’s tussen twee van de drie clubs in het zuiden zorgen altijd voor veel emoties en staan bijna traditioneel onder hoogspanning. Jarenlang waren het echter enkel MVV en Fortuna die elkaar troffen in de Jupiler League, op vrijdagavond en ver weg van het grote toneel van de Eredivisie. Tot het seizoen 2014/15: na de dramatische degradatie van Roda JC uit de Eredivisie kon Zuid-Limburg zich opmaken voor veel meer derby’s van het zuiden, nu ineens het drietal clubs voor het eerst in jaren weer op hetzelfde niveau zou uitkomen. In de week dat Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht zich opmaken voor een ultiem tweeluik om een plek in de Eredivisie, blikt Roda JC Live nog een keer terug op de twee recente onderlinge ontmoetingen in de Jupiler League.

Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht.

De ploeg: veel ‘Maastrichts’ verleden in Kerkrade
Al ver voordat er nog een bal rolde in een onderling treffen tussen de twee clubs, stonden de derby’s al onder hoogspanning. Roda JC Kerkrade wist immers een aardige reeks spelers over te nemen van de hoofdstedelijke buren: Danny Scheurs, Nathan Rutjes, Tom van Hyfte en Yannick Derix kwamen allen over van de Geusselt naar het Parkstad Limburg Stadion. Hun belang in de twee onderlinge wedstrijden was echter beperkt: Scheurs speelde in de twee wedstrijden alleen in Kerkrade één minuut. Van Hyfte speelde beide wedstrijden volledig en leverde in de wedstrijd in Kerkrade een assist, maar kon in Maastricht absoluut zijn stempel niet drukken op de wedstrijd. Rutjes was eveneens de volledige 180 minuten op het veld te vinden, maar is in de statistieken enkel tweemaal terug te vinden onder het kopje ‘gele kaarten’. Derix zat als derde doelman slechts drie keer dat seizoen in de wedstrijdselectie, maar speelde in de twee derbyweekenden bij Roda JC onder 21.

De eerste derby: drie punten in eigen huis
De gemoederen liepen al voor aftrap van de wedstrijd in Kerkrade hoog op rond het uitvak, waar de supportersbussen uit Maastricht werden opgewacht door groepjes thuissupporters. De ruim 900 bezoekers konden echter veilig het uitvak bereiken en gedurende de wedstrijd kwam het niet tot (grootschalige) vijandigheden tussen beide kanten van het plexiglas. De thuisfans pakten uit met een grote sfeeractie op de huidige Koempeltribune en het totale toeschouwersaantal van bijna 14.000 vormde op dat moment een nieuw competitierecord voor de Jupiler League. De wedstrijd zelf werd voor rust gedomineerd door Roda JC, dat via Höcher en Van Peppen twee keer het net wist te vinden en MVV, behoudens de eerste vijf minuten, eigenlijk geen moment in de wedstrijd liet komen. Na rust bleef Roda JC de betere van de twee ploegen en liet het MVV enkel in standaardsituaties af en toe gevaarlijk worden, maar Verbist hield zijn doel schoon en de Kerkradenaren wisten de 2-0 overwinning uiteindelijk zonder problemen over de streep te trekken. Het was een goed gevolg van een prima seizoensstart, daar de overwinning op de rood-witte buren de vierde overwinning in vijf wedstrijden betekende. Roda wist zich zodoende al stevig in de kop van het klassement te posteren op de derde plek. Een week later wachtte de volgende derby – in Sittard werd eveneens gewonnen en leek de ploeg van René Trost een serieuze gooi kunnen te gaan doen naar de titel van de Jupiler League.

Het uitvak met Roda JC-supporters in de Geusselt.

De tweede derby: nederlaag in dramatische periode
We schrijven zondag 1 februari 2015, de dag dat de tweede derby tussen Kerkrade en Maastricht op het programma stond. Inmiddels zag de wereld er voor Roda JC heel anders uit en niet op een goede manier. Vanaf ongeveer december kwam er verval in de resultaten en de twee voorgaande wedstrijden tegen RKC Waalwijk en Fortuna Sittard (ja, weer een derby vlak voor een derby) werden ruim verloren. De voortekenen waren dus niet goed voor het duel in de Geusselt, waardoor de veiligheidsmaatregelen tegen het maximaal haalbare aan zaten met grootschalige ME-inzet en zelfs zeecontainers rondom de gracht van het uitvak. Die bleken nodig, want de supporters van MVV hadden het die middag duidelijk gemunt op Roda JC en diens spelers. Kwetsende spreekkoren en de bizarre pop aan de galg zetten de Maastrichtenaren in een kwaad daglicht en zorgden, in combinatie met vuurwerk en andere rariteiten, gedurende de hele middag voor een grimmige sfeer in het stadion in Maastricht-Noord. De wedstrijd zelf bleek eveneens spraakmakend: na een keurige 0-1 wisten de geel-zwarten zich geen enkele raad met de thuisploeg, dat de hele wedstrijd het gaspedaal tot de bodem intrapte en meer dan verdiend een 3-1 overwinning boekte. Voor rust, bij een stand van nog 0-1, deed zich de misschien wel bizarste situatie van het seizoen voor: Anco Jansen moest na zijn doelpunt inrukken met een rode kaart van scheidsrechter Sanders. De lezing van de arbitrage was dat Jansen spuugde naar de leidsman binnen de lijnen, wat via de tuchtcommissie en een wekenlange soap uiteindelijk als niet bewezen werd geacht. Het kwaad was in Maastricht echter al geschied en de arbitrale miskleun van Sanders had een aanzienlijke invloed op de rest van het wedstrijdverloop – al lag dat eigenlijk het meest aan het vertoonde spel van Roda JC.

Het resultaat betekende dat Roda voor de tweede week op de derde plek kwam te staan, de positie waar het seizoen ook werd beëindigd. Hoe het vervolgens verder ging is bekend: via de nacompetitie wist Roda JC ‘Missie Maat’ te voltooien om terug te keren naar de Eredivisie. En MVV Maastricht? Dat bleef ook dat seizoen verwijderd van de Eredivisie en speelde de afgelopen jaren wederom op het tweede niveau van Nederland. Aan Roda JC Kerkrade deze week de taak om te zorgen dat daar wat MVV betreft nog minstens een extra seizoen Jupiler League aan wordt toegevoegd, want dat betekent dat de Kerkradenaren zich ook volgend seizoen Eredivisionist mogen noemen. Hiervoor is echter de maximale inzet nodig van iedereen die betrokken is bij Roda JC: wij rekenen donderdag, misschien wel als nooit tevoren, op de ploeg en de supporters om de mooiste club van Limburg in de Eredivisie te houden.

De thuissupporters in Maastricht.

In onze archieven bevinden zich helaas geen foto’s van de laatste derby in Kerkrade tussen Roda JC en MVV, waardoor enkel beeldmateriaal van de wedstrijd in de Geusselt aan dit artikel zijn toegevoegd. De bron is uiteraard Roda JC Live.