Top/Flop | ADO Den Haag – Roda JC Kerkrade

Tegen het einde van de drukte met de midweekse speelronde kijken we, vlak voor alweer het volgende duel, nog een laatste keer terug op de wedstrijd van afgelopen woensdag bij ADO Den Haag. Roda JC wist de verrassende subtopper uit de hofstad lang bezig te houden, maar ging op het Haagse veld alsnog ten onder (3-2). In Top/Flop zetten we een aantal hoogte- en dieptepunten (nogmaals) op een rij, alsmede de individuele spelersbeoordelingen.

TOP
Openingsfase: dat tegenstander ADO nogal eens zwak aan wedstrijden begint leek bekend te zijn bij de spelers van Roda JC, want het elftal ging er in het eerste kwartier vol op en creëerde binnen twee minuten de eerste grote kans. Vervolgens lag de 0-1 na zes minuten al in het netje dankzij Schahin. Tot de gelijkmaker van Immers na een kwartier voetballen was de wedstrijd in z’n geheel voor de bezoekers.

Hidde Jurjus: de doelman wordt vaker apart uitgelicht in deze rubriek en met het (gedeelde) hoogste cijfer in onze wedstrijdbeoordelingen doen we dat ook deze week weer. Jurjus kon tegen het drietal tegendoelpunten weinig of niks beginnen en hield Roda in de tussentijd een aantal keer in de wedstrijd met prima reddingen. We zeggen het inmiddels vaker wel dan niet, maar aan Jurjus ligt het niet.

Concurrentie: goed, het hoort misschien niet écht bij deze wedstrijd, maar het was op zich prettig dat het puntgewin bij de concurrentie meeviel. Sparta en NAC verloren hun midweekse wedstrijd eveneens en ook VVV-Venlo en Excelsior gingen onderuit. Enkel het punt van Willem II zorgt ervoor dat de Tilburgers uitlopen op hekkensluiter Roda. Vooruit, Twente won, maar dat was dus met NAC als tegenstander. Per saldo zijn we daar dan ook niet heel zeurderig over.

FLOP
Weerbaarheid: we stipten het gisteren al aan in onze nabeschouwing en we doen het nu gewoon nog een keer. De weerbaarheid van de ploeg is nog altijd ver onder de maat. Net als tegen Groningen kwam Roda op voorsprong – nu zelfs twee keer – en net als tegen Groningen werd die voorsprong weggegeven. De ploeg kan het nog altijd niet opbrengen om negentig minuten voetbal vol te houden en gaat moeilijk om met tegenslag. Dat moet beter, want voetballend is het team van Molenaar inmiddels prima in staat om stappen te maken richting de veilige haven.

Middenveld: wie als verdedigende ploeg aantreedt tegen een verdedigende ploeg loopt al gauw het risico twee dingen tegelijk te willen gaan doen en dan heeft het middenveld vaak het nakijken. Hoewel ADO er slechts bij vlagen gebruik van wist te maken, speelde het duel El Makrini en Ndenge ver onder de maat en daardoor werd de slag rond de middencirkel uiteindelijk verloren.

Dubbel geel: onnodig en pijnlijk, de tweede gele kaart voor Henk Dijkhuizen ver in blessuretijd van de wedstrijd. Het leidt ertoe dat de Scheveninger er dit weekend niet bij is tegen VVV-Venlo en dat is uiteraard een gemis. Of het onderdeel is van de weerbaarheid weten we niet, maar dit soort fratsen kunnen je uiteindelijk de kop kosten. Niet meer doen, Henk.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 7: zie ‘Top’.
Henk Dijkhuizen – 5: speelde een wat onzichtbare wedstrijd en gooide z’n eigen glazen in met de eerder genoemde tweede gele kaart. Had verder de nodige moeite met de rappe Becker.
Frédéric Ananou – 6: kon samen met collega Werker maar moeilijk omgaan met het gevaar dat Johnsen leverde in combinatie met de naar voren voetballende El Khayati.
Daryl Werker – 6: zie ‘Ananou’.
Jannes Vansteenkiste – 6: wist aan zijn kant de Haagse flank bij vlagen goed onschadelijk te maken, maar wist verder weinig uit te richten.
Mohamed El Makrini – 5: zie ‘Flop’.
Simon Gustafson – 7: speelde wederom een degelijke wedstrijd en stond met de rake strafschop weer op het scoreformulier.
Tsiy William Ndenge – 3: zie ‘Flop’.
Mikhail Rosheuvel – 6,5: kon het Meijers aardig lastig maken en was met name in de openingsfase een van de beste heren op het veld.
Dani Schahin – 7: trok zijn sterke spel van de afgelopen weken door en maakte het Meißner en gelegenheidsverdediger Bakker meer dan moeilijk.
Mario Engels – 6,5: was minder zichtbaar dan in de voorgaande weken, maar liet nog steeds zien een goede meerwaarde te zijn.

Header: Roda JC Live.