Voorbeschouwing | Limburgse clash in de Eredivisie-kelder

In december 2012 vond de laatste Limburgse tweestrijd op het hoogste niveau in Nederland plaats. Vijf jaar later kruisen Roda JC en VVV-Venlo weer de degens in de Eredivisie. Roda JC Live blikt vooruit.

Na een verblijf van vier jaar in de Jupiler League is de club met één van de markantste stadions in Nederland weer terug op het vaderlandse topniveau. In die vier jaar verbleven de Venlonaren constant in het linkerrijtje van de Eerste Divisie. De kroon op een dominant seizoen werd afgelopen jaar gezet met een vroegtijdig kampioenschap.

Stormachtig VVV
Wat volgde was een stormachtige comeback in de Eredivisie. De overwinning tegen Sparta was nog ingecalculeerd, maar in week twee volgde een verrassende uitoverwinning bij FC Twente. In speelronde acht verloor VVV pas voor de tweede keer; van PSV, na eerder van Ajax verloren te hebben. Daarna kwam de klad er echter in, want de overwinning in speelronde zeven op bezoek bij Excelsior is nog steeds de laatste van het seizoen. In de tussentijd werd er afwisselend gelijk gespeeld en verloren, waar met name het weggeven van een 3-1 voorsprong tegen Willem II hard aankwam.

Al bij al zorgt het ervoor dat VVV vlak voor de winterstop nog steeds op een keurige dertiende plaats bivakkeert. Daarbij mag wel worden aangetekend dat hekkensluiter Roda JC bij een winst het gat kan verkleinen tot twee punten. Kortom: het staat allemaal bijzonder dicht bij elkaar en voor VVV lijkt nog niets het behalen van het ultieme doel, rechtstreekse handhaving, in de weg te staan.

Voorsprong vasthouden
Dat het dicht bij elkaar staat, weet ook het team van Robert Molenaar en de hele club in Kerkrade. Twee overwinningen scheiden Roda JC, de nummer 18 van de Eredivisie, van de elfde plaats. Op die plek bivakkeert FC Groningen, en laat dat nou net een tegenstander zijn waartegen Roda prima zo’n overwinning had kunnen behalen. Het werd echter 2-2, waarna de Kerkradenaren drie dagen later opnieuw een voorsprong weggaven tegen ADO Den Haag.

De potentie is er dus duidelijk, maar overwinningen over de streep trekken blijft een probleem. In dat kader is het prettig om te weten dat de Venlonaren er nog nooit in slaagden om in Kerkrade te winnen. 16 keer wist Roda de volle buit in Kerkrade te houden en zesmaal werden de punten gedeeld.

De wedstrijd: Junker in drievoud
Die volle buit werd ook op 16 april 2011 gepakt. VVV-Venlo kwam toen als nummer 17 van de Eredivisie naar Kerkrade. Nog opmerkelijker was dat Roda op dat moment op een zesde (!) plaats stond. Niet geheel verrassend stond VVV met vijf verdedigers aan de aftrap, in een poging om Harm van Veldhoven’s voetbalmachine af te stoppen. Door goals van Robbie Wielaert en – uiteraard – tweemaal Mads Junker was de wedstrijd na een halfuur voetbal al gespeeld.

De Kerkraadse doelpuntenhonger was daarmee echter nog niet gestild en na rust ging de ploeg vrolijk verder met scoren. Junker voltooide, met zijn achttiende treffer van het seizoen, zijn hattrick, waarna in de zestigste minuut het hoogtepunt van het seizoen volgde: Pa-Modou Kah joeg met een halve omhaal de waarschijnlijk mooiste goal ooit in het Parkstad Limburg Stadion tegen de touwen. Dat VVV in de slotminuten via Timisela en Uchebo nog de 5-1 en 5-2 voorbij gelegenheidskeeper Collin van Eijk schoten, was louter van statistische waarde.

Roda JC Kerkrade – VVV-Venlo 5-2 (3-0)
Goals: 5′ Wielaert 1-0, 15′ Junker 2-0, 30′ Junker 3-0, 56′ Junker 4-0, 60′ Kah 5-0, 84′ Timisela 5-1, 86′ Uchebo 5-2
Opstelling Roda JC: Collin van Eijk – Davy de Fauw, Robbie Wielaert, Pa-Modou Kah, Jimmy Hempte – Ruud Vormer, Laurent Delorge, Anouar Hadouir (80′ Arnaud Sutchuin Djoum), Willem Janssen – Morten Skoubo (61′ Wiljan Pluim), Mads Junker.

Wedstrijdinformatie: Roda-verdediging dun bezaaid
Robert Molenaar kent aardig wat personele problemen in de verdediging. Ashton Götz is nog steeds geblesseerd en Henk Dijkhuizen is geschorst naar aanleiding van zijn rode kaart in de wedstrijd tegen ADO Den Haag. Ook Chris Kum ontbreekt vanwege blessureleed. Adil Auassar keert daarentegen juist terug van een schorsing en zal zeer waarschijnlijk met Daryl Werker aan zijn zijde spelen.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Ananou, Werker, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

De basiself van Maurice Steijn is de voorbije weken, op incidentele wijzigingen na, ongewijzigd gebleven. Er lijkt dan ook geen reden te zijn om een verandering in de opstelling van VVV-Venlo te verwachten. Lennard Thy scoorde vorig weekend tegen sc Heerenveen zijn eerste doelpunt in de Eredivisie en zal wederom in de spits starten, met goalgetter Ralf Seuntjens achter hem.

Verwachte opstelling VVV-Venlo: Unnerstall – Rutten, Promes, Röseler, Janssen – Leemans, Seuntjens, Van Bruggen – Van Crooij, Thy, Hunte.

De wedstrijd wordt geleid door Dennis Higler. Hij zal in het voor hem zo geliefde Parkstad Limburg Stadion om 20:45 uur voor de aftrap fluiten.

Roda JC – VVV-Venlo is vanzelfsprekend live te volgen via ons Twitterkanaal @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.