Top/Flop | NAC Breda – Roda JC Kerkrade

Tegen NAC Breda boekte Roda JC zondagmiddag een levensbelangrijke zege in de strijd tegen directe degradatie (0-1). Middels de bekende Top/Flop blikken we nog eenmaal terug op de wedstrijd.

Top
Hidde Jurjus – Vaak is er de voorbije weken kritiek geleverd op de doelman, die te onzeker zou keepen. Zonder zijn prestatie van afgelopen zondag, was het chagrijn waarschijnlijk overheersend geweest, in plaats van de vreugde. Jurjus keepte met afstand de beste wedstrijd van het seizoen. Spelhervattingen kwamen over het algemeen aan, al zijn keuzes pakten goed uit, en het belangrijkste: met enkele uitstekende reflexen wist hij voor de tweede keer dit seizoen de ‘nul’ te houden. Een puike prestatie.

Een doelpunt – Qua productie startte Roda best aardig in het kalenderjaar 2018. Precies op het moment dat de doelpunten gevraagd werden, kwam echter de sleet erin en werd kans op kans verprutst. Willem II, Heracles, Sparta – het zijn toch tegenstanders waartegen je doelpunten wordt geacht te maken. Wat ontbrak er dan? Een werkend aanvalsduo: Dani Schahin en Donis Avdijaj wisten elkaar te vinden in Breda. De verwoestende uithaal, inclusief prachtige aanname, van de Schalke-huurling liet bovendien weer zien wat deze jongen, met het hoofd erbij, kan. Eindelijk; een doelpunt!

Beleving – Een veel gehoorde uitroep over ploegen in degradatienood is: “Het interesseert ze niet!” Ook: “De heren gaan straks toch naar een andere club”, wordt vaak vernomen. De eerste uitspraak kon zondag in ieder geval niet over de ploeg van Robert Molenaar worden gebezigd. De trainer coachte gepassioneerd, de spelers joegen in het veld vanaf de eerste tot de laatste seconde NAC op. Het gras werd weer eens ‘opgegeten’, zoals dat dan heet. De pure vreugde-uitbarstingen van met name Molenaar, Avdijaj en Jurjus na afloop, lieten zien dat deze ploeg voor honderd procent bezig is met de degradatiestrijd. Fucking great, man!

Flop
Kansen over links – De bezoekers gaven in het Rat Verlegh Stadion niet veel 100%-kansen weg, maar het zou te veel eer geven aan de wedstrijd, om te zeggen dat NAC geen aanspraak maakte op een doelpunt. Als Sadiq Umar het vizier iets scherper zou hebben gesteld, was er wel een goal gevallen in het voordeel van de thuisploeg. De aanvallen kwamen vooral tot stand over links, waar Chris Kum niet een directe verbetering van Henk Dijkhuizen bleek. Beide heren doen hun stinkende best, maar komen kwalitatief op hun positie iets tekort. Rechtsback zijn, het blijkt een vak apart.

Kaart en blessure – Avdijaj liet zich in positieve zin gelden zondag en liet zien van onschatbare waarde te kunnen zijn voor dit Roda JC. Echter pakte de Kosovaar ook alweer een gele kaart, zijn derde in zes wedstrijden. Met dit moyenne komt er nog een schorsing aan, en die kan Roda niet gebruiken. Bovendien was de prent weer onnodig. Wat de Kerkradenaren ook niet kunnen gebruiken, is een nieuwe blessure. Daarom was het even schrikken toen hij na ruim een uur het veld moest verlaten, met een kwetsuur. Gelukkig lijkt dit geen erg geval te zijn, en is er twee weken om weer bij te komen.

Gyliano van Velzen – Het is vervelend om te moeten zeggen, maar toen Van Velzen erin moest komen voor doelpuntenmaker Avdijaj, verdween er iets. Een stukje kwaliteit. Het was opnieuw geen gelukkige invalbeurt van de Amsterdammer. Ook bij hem is het duidelijk dat de wil er is, de drang om er iets van te maken, maar hij blonk opnieuw uit in verkeerde keuzes maken. Balletjes werden over de zijlijn getrapt, verkeerd aangenomen, niet afgelegd, en bovendien miste de linksbuiten nog een dot van een kans op de 0-2. Opnieuw geen beste beurt.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 8: zie ‘Top’.
Chris Kum – 5: is geen rechtsback en dat werd duidelijk, maar het leverde wel een lichte verbetering ten opzichte van Dijkhuizen op.
Patrick Banggaard – 6: opnieuw een degelijke wedstrijd van de centrumverdediger.
Adil Auassar – 6: zijn interviews zijn doorgaans net zo sober en realistisch als zijn wedstrijden – prima.
Jannes Vansteenkiste – 6: net als Auassar sober en realistisch, maar dan zonder interview.
Ognjen Gnjatic – 6,5: de fijnbesnaarde versie van El Makrini liet zien een harde tackle niet te schuwen.
Simon Gustafson – 6: speelde nuttig, maar viel behoudens een uithaal op de paal niet op.
Tsiy Ndenge – 6,5: was met zijn lange stelten in de aanval vaak van belang.
Mikhail Rosheuvel – 5,5: blonk in het eerste half uur opnieuw uit in amateuristisch balverlies, bovendien waren de voorzetten weer niet op maat.
Dani Schahin – 7: balvast, en goed in combinatie met Avdijaj; zo zien we het graag.
Donis Avdijaj – 7: scoorde een geweldige goal, maar is onvoorspelbaar. Dat is een lust en een last.

Gyliano van Velzen, Maecky Ngombo en Livio Milts speelden te kort om voor een beoordeling in aanmerking te komen.