Top/flop | Roda JC – VVV-Venlo

Zondagmiddag rekende Roda JC in eigen huis af met VVV-Venlo. Overtuigend was het lang niet, maar met de drie punten zetten de Kerkradenaren opnieuw een behoorlijke stap in de richting van rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. In de top/flop blikken we terug op de wedstrijd tussen de provinciegenoten.

Boyd Reith. Iemand die ten opzichte van vorig seizoen een forse transformatie heeft doorgemaakt, is Roda’s rechtsback. Schier onvermoeibaar holt hij heen en weer op de vleugel en af en toe, zoals tegen Helmond Sport, heeft hij een fabelachtige assist in huis. Des te fijner dat Reith ditmaal eens zelf op het scorebord staat, en dan ook nog met een heel belangrijke goal. Als de aanvallers een keer niet het net vinden, dan is het bovendien fijn om terug te kunnen vallen op de rest van het elftal. Aan dat rijtje met ‘andere doelpuntenmakers’ is weer een naam toegevoegd.

Invallers brengen impulsen. De doelpunten vielen dan weliswaar voor de grote wisselshow, maar het spel van Roda gaf allerminst aanleiding om tevreden te zijn. Iets dat het verschil kan maken is een goede bank en laat dat net één van Roda’s krachten dit seizoen zijn. Trainer Bas Sibum zei na afloop dat alle invallers iets brachten: “Ouaissa bracht fijne energie, Kongolo rust en verstand, Dzepar heeft zo’n 422 kopduels gewonnen en Daneels geeft weer een goede assist.”

Puntverlies van concurrenten. De overwinning van Roda maakte de zondag af, maar die zondag was al met een goed bericht gewonnen. FC Groningen, de grootste concurrent in de strijd om de tweede plek, leed eerder op de dag onverwacht puntverlies tegen NAC Breda. Om het weekend compleet te maken, liet Willem II op maandagavond ook nog punten liggen tegen Jong FC Utrecht. Beide wedstrijden eindigden in 1-1. Het leidt ertoe dat Roda plotsklaps ook de eerste plek weer binnen bereik heeft.

Matige start. Niet voor het eerst de laatste tijd speelde Roda een zeer matige eerste helft. In de wedstrijd tegen Jong PSV kwamen de Kerkradenaren vroeg op achterstand en tegen VVV bracht de ploeg in het eerste half uur niet wat ervan verwacht kan worden. In beide ontmoetingen liep het wonderwel goed af, maar het is wachten tot een ploeg wat beter gebruik maakt van de mogelijkheden die Roda geeft. In de resterende wedstrijden zou Roda er dan ook goed aan doen om iets scherper voor de dag te komen.

Niet de nul. Het tegendoelpunt van VVV viel laat, erg laat, maar het leidde er toch toe dat ruim 12.000 toeschouwers nog billenknijpend op de tribune moesten zitten. Zeker toen keeper Delano van Crooij mee naar voren ging en de Venlonaren nog een aantal vrije trappen en corners de zestien in konden pompen, werd het nog behoorlijk spannend. Tot grote kansen leidde het evenwel niet, maar de kinderlijke wijze waarop Roda de 2-1 toeliet en toch in de problemen kwam, geeft te denken.

Geen uitsupporters. Als uitsmijter nog even iets heel anders. In het Parkstad Limburg Stadion waren zondagmiddag geen uitsupporters welkom. Dat is altijd jammer, maar zeker bij een wedstrijd die in ieder geval van één kant als beladen wordt beschouwd. De gemeente Kerkrade wilde niet meewerken aan een autocombi, terwijl VVV een buscombi niet kon faciliteren. Doodzonde en geen goede ontwikkeling in het kader van de voetbalbeleving.