Roda JC doet uitstekende zaken met benauwde zege

Roda JC heeft zondagmiddag een benauwde zege geboekt tegen provinciegenoot VVV-Venlo. In het Parkstad Limburg Stadion werd het 2-1.

Na het gelijkspel van concurrent FC Groningen eerder op de dag waren de belangen duidelijk in Kerkrade. Dat straalde niet vanaf het begin van het spel af, want de openingsfase was ronduit gezapig. VVV had Roda behoorlijk in de tang en kwam op het middenveld nauwelijks in de problemen. Na een kwartier begon dat ook tot mogelijkheden te leiden. Eerst spatte een afstandsschot van Michalis Kosidis uiteen tegen de paal, al zat Calvin Raatsie daar ook nog goed aan. Daarna volgden nog een aantal afstandsschoten, onder andere van Simon Janssen, Elias Sierra en Richard Sedlácek.

Roda zette daar tot de 27e minuut helemaal niets tegenover, maar het eerste schot op doel was wel gelijk raak. Een bal belandde voor de voeten van Joey Müller, die van een meter of 25 uithaalde. Dat schot werd van richting veranderd, waardoor Delano van Crooij kansloos was en Roda op voorsprong kwam. Daarmee was ook alles gezegd, want daarna nam VVV de regie weer over. Met een kopbal was Moreno Rutten nog voor rust dichtbij de gelijkmaker.

In de tweede helft waren de kansen vervolgens voor Roda, dat al na drie minuten een grote kans liet liggen. Walid Ould-Chikh en Boyd Reith speelden een counter uitstekend uit, maar laatstgenoemde schoot de bal van kleine afstand hoog over het doel. Uiteindelijk kreeg Reith twintig minuten voor tijd toch zijn doelpunt, toen hij een voorzet van invaller Lennerd Daneels van dichtbij intikte. Daneels had met mede-invallers Sami Ouaissa, Rodney Kongolo en Orhan Dzepar de nodige nieuwe impuls gegeven bij Roda.

De ploeg van Bas Sibum leek niet meer in noemenswaardige problemen te komen, al kreeg Rick Ketting tien minuten voor tijd nog de kans op de aansluitingstreffer. Hij kopte een corner uit vrijstaande positie in, maar Raatsie bracht redding. Dat kreeg hij niet meer voor elkaar toen in blessuretijd Martijn Berden plots vogelvrij opdook voor zijn neus en wel raak schoot: 2-1.

Door die aansluitingstreffer werd het uiteindelijk een benauwde zege, maar daar maalt in Kerkrade niemand om. Terecht, want Roda JC doet uitstekende zaken op de ranglijst. Het gat tot FC Groningen wordt vergroot naar drie punten, terwijl de ploeg maandag rustig kan kijken of Willem II weet te winnen bij Jong FC Utrecht.

Foto: Roda JC Live